Αυτή την στιγμή η εγκατάσταση του Ubuntu είναι ίσως η πιο απλή διαδικασία. Αν και κατά 99% όλες η συσκευές του υπολογιστή θα αναγνωριστούν αυτόματα από τον πυρήνα Linux, υπάρχει αυτό το 1% που μπορεί κάποια εταιρία να μη έχει δώσει τους οδηγούς (drivers) για να αναγνωριστούν οι συσκευές τους.
Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή είτε δεν θα δούλευε είτε με την πολύτιμη βοήθεια της κοινότητας (μέσω forum), θα κατάφερνε να την κάνει να δουλέψει με το ζόρι. Ουσιαστικά ο χρήστης που είναι άτυχος και είναι σε αυτό το 1% αναγκάζεται να κάνει την δουλειά που έπρεπε να κάνει η εταιρία της συσκευής!. Αυτό όμως απαιτεί μια κάποια εμπειρία από πλευράς χρήστη.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι για προληπτικούς λόγους κάποιος που θέλει να στήσει ένα σύστημα πλήρως (100%) συμβατό με linux θα έπρεπε να ψαχτεί πολύ. Αρκετές ώρες είτε ψάχνοντας στο google ή στα forum των διάφορων διανομών linux, ώστε να μην προκύψουν ασυμβατότητες.
Σε αυτό το σημείο έρχεται η Canonical (Ubuntu) και μας προσφέρει το Component catalog (εδώ : http://webapps.ubuntu.com/certification/ )το οποίο κάνει την αναζήτηση των κατάλληλων κομματιών ή και ολόκληρων συστημάτων πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε ανάλογα τον κατασκευαστή (Intel, nVidia, Dell, κλπ.), ή ανάλογα την κατηγορία (Audio, Network, RAID, κλπ.). Εκεί μπορείτε να πάτε και να δείτε τα όλους τους τύπους (Desktop/Server/Netbook/Notebook) που θα δουλέψουν 100%, με την πιστοποίηση της Canonical. Ελπίζω αυτό να αναγκάσει τις εταιρίες να πιστοποιήσουν την συμβατότητα η όχι των συσκευών τους με το linux δημόσια. Update: για κάποιο λόγο ο server τους είναι πεσμένος ! :P Έχει πέσει πολύ κίνηση μάλλον… Ο λαός θέλει συμβατό Hardware !!!.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: