Διαβάζοντας αυτές τις μέρες τα άρθρα περί «NOKIA» με πιάνει μια ανατριχίλα για το ποια είναι τα «κρυφά» σχέδια της M$. Να ξεκαθαρίσω ότι το τελευταίο μου NOKIA ήταν το 3210, οπότε και σταμάτησα να ασχολούμαι με αυτή την εταιρία και άρα είμαι «αδιάβαστος» στις καινοτομίες που έχει παρουσιάσει αυτά τα χρόνια. Να’νε καλά το «Μobile Tech Team» του OSarena που με κρατάει ενήμερο για τις όποιες εξελίξεις εμφανίζονται.

Κάποια στιγμή πέτυχα ένα εξαιρετικό άρθρο ενός blogger του Κυριάκου Μπομπότη (διαβάστε το: http://www.kosmoagiristos.tk/2011/02/blog-post_13.html) ο οποίος περιγράφει «στεγνά» το πώς φτάσαμε στο πραξικόπημα της NOKIA. Όπως αναφαίνεται στην αρχή του άρθρου:

«Έχουμε ουσιαστικά την μεγαλύτερη διεφθαρμένη και προσχεδιασμένη κίνηση για τον πλήρη έλεγχο της Nokia, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής κινητών τηλεφώνων. Ένα είδος εξαγοράς της Nokia από την Microsoft που έγινε εκ των έσω χωρίς να ξοδευτεί ούτε cent!»

Συνεχίζοντας, αναλύει διεξοδικά όλο το ιστορικό της βιομηχανίας των κινητών τηλεφώνων τα τελευταία 10 χρόνια. Κάπου στο τέλος, ο Κυριάκος, αναφέρει ένα μεγάλο παράδοξο:

«Συνυπολογίζοντας ότι ο Stephen Elop (ο CEO της NOKIA) παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους μετοχών της Microsoft ενώ δεν έχει ούτε μια μετοχή της Nokia ξεκαθαρίζει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το ότι επίσης σε ηγετικές θέσεις αρχίζουν και μπαίνουν πρώην στελέχη της Microsoft δείχνει την σκληρή πραγματικότητα. Η Nokia είναι πια μια μαριονέτα της Microsoft.»

Και κάπου εκεί… τσοοουυυπ ! η εικόνα που τα ξεκαθαρίζει όλα:

nokia-micro-chart-520

Αυτό ήταν! Όλα αυτά μου θύμισαν μια ταινία που είχα δει κάπου το 2004. Η ταινία ονομάζεται Antitrust και είχε γυριστεί το 2001 (πληροφορίες IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0218817/). To story της ταινίας σε λίγες γραμμές:

Ο Milo Hoffman (Ryan Phillippe) είναι ένας ταλαντούχος προγραμματιστής, ορκισμένος εχθρός των μονοπωλίων της πληροφορικής. Ο Gary Winston (Tim Robbins του οποίου ο χαρακτήρας είναι βασισμένος στον Bill Gates), είναι πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας NURV, μιας εταιρίας που ετοιμάζει ένα λογισμικό ονόματι Synapse, αλλά για να είναι όμως έτοιμο έγκαιρα η βοήθεια του Milo είναι απαραίτητη. Τότε είναι που αρχίζουν τα περίεργα…. open source developers, βρίσκονται δολοφονημένοι…. περίεργοι κώδικες που δεν μοιάζουν να είναι γραμμένοι από την NURV και πολλές ανατροπές. Τα πάντα όλα συμβαίνουν… στο βωμό της επιτυχίας της NURV να καταφέρει με ένα λογισμικό να ενώσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σε μια πλατφόρμα… την δικιά της.

Η ταινία είναι από τις αγαπημένες των απανταχού open source community και αξίζει να την βρείτε και να την δείτε. Πολλά θα σας θυμίζουν τα τεκταινόμενα από κάποιες εταιρίες. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά και το θέλετε για την συλλογή σας με DVD, το βρήκα για στα 5 euro στο Amazon: Anti-Trust [DVD] [2001]

Καλές προβολές… και μην φρικάρετε !