Επιτρέψτε μου να τα πάρω ελαφρά στην κράνα… Πρώτη φορά αναγκάζομαι να γράψω ένα άρθρο χωρίς να ελέγξω την ποιότητά του ώστε να αποφύγω την παγίδα να γράφω στην αργκό. Ως υπεύθυνος της ειδησεογραφικής θεματολογίας περί Ubuntu/Canonical, οφείλω να παραθέτω τα γεγονότα όπως έχουν αλλά παράλληλα έχω και το δικαίωμα να τα χώνω εκεί που πρέπει.

Όπως είχα γράψει παλιότερα η Canonical προσπαθεί να ξεχωρίσει. Προσπαθεί να δημιουργήσει το πραγματικό Desktop Linux. Το έχει καταφέρει; Με μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό των εκδόσεων του Ubuntu μπορώ να απαντήσω με ασφάλεια ότι … ναι το κατάφερε. Με συμφωνίες και μηχανικούς απο Dell, AMD/ATI, Nvidia έχει καταφέρει να προσφέρει μια πραγματική εμπειρία Linux στο Desktop/Notebook/Netbook του τελικού χρήστη.

Στα 6 χρόνια της ζωής της κατάφερε να δείξει πως πρέπει να είναι το Linux στους υπολογιστές του απλού χρήστη. Πέτυχε σε τομέα που η RedHat και Novell θεωρούσαν “πεταμένα λεφτά”, παρόλο που τα project Fedora και OpenSuse (αντίστοιχα) τα πηγαίνουν μια χαρά !.

Η περασμένη χρονιά ήταν σταθμός στην χρονιά του Ubuntu. H Canonical αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξει ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον για το Ubuntu το οποίο θα είναι συμβατό με όλες τις μορφές PC (Desktop//Notebook/Netbook/UMPC). Το καταλαβαίνω αυτό, παρά του ότι πλήττει το κύρος του GNOME shell project. Δέχομαι το γεγονός οτι ενώ το Ubuntu διανέμεται δωρεάν η Canonical βγάζει λεφτά παρέχοντας προαιρετικά “after-sales-service”. Επίσης δέχομαι και την απόφασή της να ενσωματώνει κλειστού κώδικα υπηρεσίες όπως το Ubuntu ONE Music Store για να βγάζει κάποιο κέρδος από τις πωλήσεις μουσικών κομματιών μέσα από το Ubuntu ή. Άντε να δεχτώ την επιλογή της να αντικαταστήσει το Rythmbox Music Player με το, ανεπτυγμένο σε Mono (υλοποίηση ανοιχτού κώδικα Microsoft .NET) Banshee Music Player. Αλλά δεν ανέχομαι την ασέβεια προς τους προγραμματιστές του Banshee.

Περί τίνος πρόκειται αυτή η ασέβεια ;

Ως γνωστόν το Banshee Music Player έχει αναπτυχθεί από τους μηχανικούς της Novell (SuSE Linux). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαθέτει ένα plugin που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μουσική μέσο του Amazon. Επειδή η Novell είδε ότι τα κέρδη δεν είναι τόσο μεγάλα αποφάσισε να τα δίνει στο GNOME project. Έτσι το γραφικό περιβάλλον GNOME το οποίο είναι στάνταρντ στις περισσότερες διανομές Linux, έχει ένα εισόδημα αξιόλογο το οποίο χρειάζεται για να χρηματοδοτείται το όλο εγχείρημα.

mark_keynote.pngΕπειδή το Ubuntu έχει μεγάλο αριθμό χρηστών (user base) παγκοσμίως, το Banshee είναι σίγουρο ότι θα έχει περισσότερο εισόδημα. Έτσι λοιπόν τα δύο προϊόντα (U.ONE Music Store και Banshee) είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Για να αντεπεξέλθει σε αυτό το γεγονός η Canonical προτείνει στους προγραμματιστές του Banshee να δίνουν σε αυτήν το 75% των κερδών τους διατηρώντας παράλληλα και το Ubuntu ONE Music Store στο λειτουργικό της σύστημα.

Με άλλα λόγια, η Canonical αυτή τη φορά θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη! Ε λοιπόν αυτό είναι απαράδεκτο. Δέχομαι το γεγονός να κάνεις του κεφαλιού σου σαν εταιρία στην διανομή σου (δικαίωμα μας είναι να το χρησιμοποιούμε η όχι), αλλά δε έχεις κανένα δικαίωμα να προσβάλλεις την νοημοσύνη και τον κόπο των προγραμματιστών του Banshee. Προσέξτε, δεν συμφωνώ με την ανάπτυξη σε Mono, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να προσβάλλει τις επιλογές που κάνουν οι προγραμματιστές.

Πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση της αυτή λίαν συντόμως διότι έχουν απομείνει 65 μέρες μέχρι την σταθερή έκδοση του Ubuntu 11.04. Η χρηματοδότηση που έρχεται από τα κέρδη του Banshee σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό χρηστών του Ubuntu, θα τροφοδοτήσει όλες τις διανομές που χρησιμοποιούν το GNOME (σχεδόν όλες). Αυτό συμφέρει όλους μας και δεν πρέπει οι ιδιοτελείς σκοποί της Canonical να προσβάλλουν έτσι την ανάπτυξη του GNOME. Ευτυχώς οι προγραμματιστές του Banshee αρνήθηκαν αυτή την πρότασή της Canonical και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η ίδια.

H άδεια GPL δεν απαγορεύει πουθενά στο να κερδίζει κάποιος χρήματα από λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο έχει φτιάξει κάποιος άλλος. Αυτό είναι δεδομένο. Το λέω από προσωπική εμπειρία με το πρόγραμμα που έχω φτιάξει (2Click Update) και το δίνω υπό την GPL. Αν αύριο εμφανιστεί κάποιος και πάρει το πρόγραμμά μου και το πουλάει για να βγάλει λεφτά, έχει το απόλυτο δικαίωμα να το κάνει αφού το επιτρέπει η άδεια υπό την οποία το έχω εκδώσει. Δεν πρόκειται κανένας, πόσο μάλλον εγώ, να του πω “ρε φιλαράκι, γιατί το κάνεις αυτό”. Αν όμως αυτός βασίζεται σε έμενα που αναπτύσσω το πρόγραμμα, για να βγάζει λεφτά, έρθει και μου πει “ξέρεις, θέλω και το 75% από τα κέρδη που βγάζεις… τότε… ξέρετε τι θα του πω έτσι ;

Ας πάρει το κώδικα, εγώ παύω να το αναπτύσσω και ας στρώσει το κ…. να το συνεχίσει.

Το παραπάνω δεν είναι και μακρυά σαν ιδέα… Αν για παράδειγμα πούνε οι προγραμματιστές του Debian και του GNOME για 2 χρόνια θα κάνουμε “διακοπούλες” στη Μύκονο και δεν θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη της διανομής και του γραφικού περιβάλλοντος… τότε απλά η Canonical θα παγώσει για δύο χρόνια. Μπορεί όμως να πάρει όλο τον κώδικα του Debian και του GNOME και να συνεχίσει μόνη της ; Ναι… αν το θέλει μπορεί… αλλά θέλει πολλάααααααα λεφτά….. και χρόοοοοονια…. οπότε αυτό όπως καταλαβαίνετε, απλά δεν την συμφέρει.

Ελπίζω ότι o Mark μετά από κατανάλωση επαρκής δόσης σφηνακίου Ubuntini , σύντομα θα βγάλει μια νέα ανακοίνωση όπου θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα και θα διευκρινιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει.

Update: Διαβάστε εδώ την συνέχεια της υπόθεσης