Κατά παράδοση, ο Mark Shuttleworth, ιδρυτής της Canonical και του Ubuntu, γράφει στο προσωπικό του blog κάθε φορά που ξεκινάει μια νέα έκδοση Ubuntu αλλά και όταν ολοκληρώνεται. Ειδικότερα με την νέα έκδοση του Ubuntu 11.04 με το νέο γραφικό του περιβάλλον δεν θα μπορούσε να μην γράψει άλλωστε. Αφού μόνο και μόνο για αυτό πέρυσι τον Μάιο, «κατέβηκε» από την θέση του προέδρου της Canonical ώστε να αφιερωθεί εξολοκλήρου στο design του Ubuntu. Παρακάτω θα δείτε την μετάφραση του blog-post του (συγχωρέστε με για αβλεψίες και λάθη)

11.04, ένα άλμα προς τα εμπρός

Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2011

Οι τελικοί χρήστες, στο ελεύθερο λογισμικό. Αυτή ήταν πάντα η αποστολή μας: αγωνιστήκαμε να φέρουμε τις χαρές και τις ελευθερίες και την καινοτομία και τις επιδόσεις και την ασφάλεια που ήταν πάντα μέρος της πλατφόρμας Linux, σε ένα ακροατήριο καταναλωτών. Στις 28 Απριλίου ήταν το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός σε αυτή την αποστολή το οποίο είχε ποτέ αναληφθεί από το Ubuntu, διότι εκτός από την δουλειά που κάνουμε πάντα για να βεβαιωθούμε ότι το καλύτερο ελεύθερο λογισμικό στον κόσμο είναι βελτιστοποιημένο και ολοκληρωμένο, φέραμε κάτι νέο στον πυρήνα της εμπειρίας του τελικού χρήστη της ελεύθερης αυτής πλατφόρμας: Το Unity.

unity-desktop-anlysed-1024x575

Βάλαμε τον χρήστη ως προτεραιότητα διότι είμαστε δεσμευμένοι στον έλεγχο και το σχεδιασμό του Unity με πραγματικούς χρήστες και την εξέλιξή του με βάση αυτά τα ευρήματα. Έχουμε τεκμηριωμένη διαδικασία επ ‘αυτού, έτσι ώστε άλλα έργα ελεύθερου λογισμικού να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν θέλουν επίσης να φέρουν επαγγελματικό σχεδιασμό στις διαδικασίες σχεδιασμού των έργων τους. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει συνήθης πρακτική σε όλα τα έργα ελεύθερου λογισμικού, επειδή κατά την άποψή μου, το μέλλον του ελεύθερου λογισμικού δεν είναι πλέον μόνο η εσωτερική ομορφιά (αρχιτεκτονική, απόδοση, αποτελεσματικότητα), αλλά επίσης η χρηστικότητα και η εμφάνιση.

Κατά το σχεδιασμό του Unity επιλέξαμε να είμαστε ταπεινοί όσο και τολμηροί. Ταπεινοί, γιατί έχουμε δανειστεί συνειδητά από τις εργασίες άλλων επιτυχημένων λειτουργικών συστημάτων, όπως το Windows και το MacOS. Έχουμε δανειστεί οτιδήποτε λειτούργησε καλύτερα, αλλά στη συνέχεια εκμεταλλευτήκαμε το πλεονέκτημα του ελεύθερου λογισμικού το οποίο δεν περιορίζεται από δεσμούς κληρονομιάς (στην υλοποίηση τεχνολογιών) και μπορεί να καινοτομεί ταχύτερα από ό, τι μπορούν αυτοί (το Windows και MacOS) και έτσι πήραμε μερικά τολμηρά άλματα προς τα εμπρός. Στα indicator, στο Dash, στις μπάρες κύλισης των παραθύρων και σε άλλες καινοτομίες, είμαστε πρωτοπόροι στην υλοποίηση της βέλτιστης εμπειρίας χρήσης του υπολογιστή που είμαι σίγουρος ότι θα είναι παράδειγμα προς μίμηση (η υλοποίηση ) και αλλού, τόσο στην ελεύθερη όσο και στις κλειστές πλατφόρμες. Αυτή η εμπειρία χρήσης που αποτελεί την έκδοση «1.0» για το κοινό, μπορεί να έχει ακατέργαστα σημεία τα οποία θα επηρεάσουν ορισμένους χρήστες περισσότερο από άλλους, αλλά θα βελτιστοποιηθούν ένα προς ένα. Στόχος μας πρέπει να είναι να συνεχίσουμε να καθορίζουμε το ρυθμό και την προώθηση του ελεύθερου λογισμικό στο προσκήνιο της χρηστικότητας και της εμπειρίας, στο οποίο και καλλιεργείται το φοβερό Ubuntu και η κοινότητα του Unity που μοιράζεται αυτές τις αξίες και είναι ενθουσιασμένος από αυτές τις ιδέες.

ubuntulinux

Το δυνατότερο χαρακτηριστικό του Ubuntu παραμένει η κοινότητα του. Το πνεύμα του Ubuntu είναι στην κατανόηση, ότι τα μέτρα και σταθμά της δικής μας ζωής είναι στον τρόπο που θα βελτιώσουμε τη ζωή των άλλων. Το Ubuntu έχει τόσο οικονομικές όσο και ανθρώπινες διαστάσεις: είναι το μοναδικό στην ενσωμάτωση αυτών των διαστάσεων μαζί, με έναν τρόπο που του επιτρέπει να υποστηρίζεται το ένα από το το άλλο. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος τους, η ενέργεια και εμπειρογνωμοσύνη μπορούν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο, όταν εκδηλώνεται μέσα από το Ubuntu είναι αυτό που κάνει τις ατομικές συνεισφορές τους τόσο πολύ πιο πολύτιμες. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι μόνο τα bits, οι άδειες, ο σχεδιασμός, οι τεκμηρίωση, ή προώθηση, ή υποστήριξη, ή παροχή υποστήριξης, οι υπηρεσίες, αλλά η σύνθεση του σύνολου αυτών, κάναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ο κόσμος έχει δει ποτέ πριν. Έτσι, σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Ubuntu 11.04: ευχαριστώ και να είστε καλά.

Φυσικά, το ίδιο το Ubuntu είναι πολύ μεγαλύτερο από το Unity. Φυσικά οι ανάγκες της κοινότητας του Ubuntu και οι χρήστες του Ubuntu, είναι πολύ πιο διαφορετικές από αυτές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απλά το Unity. Έτσι, είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η κοινότητα του Ubuntu εκφράζει το σύνολο της ελευθερίας λογισμικού στα έργα του. Το Kubuntu συνεχίζει να βελτιώνεται και να θέτει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπειρίας χρήσης με KDE. Το Lubuntu, με το LXDE περιβάλλον του Ubuntu, κινείται προς την κατεύθυνση να είναι 100% ολοκληρωμένη. Υπάρχει ένα μοναδικό έργο που επιτελείται στο Ubuntu για τους Cloud χρήστες και των άλλων συνθέσεων για διακομιστές. Αν και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτά που έχουν επιτευχθεί στο Unity, είμαστε εξίσου υπερήφανοι για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλο το φάσμα των εμπειριών, στο μέτρο του δυνατού, μαζί με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την τεράστια κοινότητα μας, και στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα του Ubuntu.

Είμαστε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε αυτή την υπόθεση. Με την υποδοχή όλων των συμμετεχόντων, και την εύρεση τρόπων για να φιλοξενήσουμε και να γιορτάσουμε τις διαφορές μεταξύ τους αντί να τις χρησιμοποιούμε ως λόγους διαχωρισμού, κάνουμε όλοι μαζί κάτι που είναι μεγαλύτερο από όλα τα όνειρά που έχουμε ατομικά ο καθένας.

Mark Shuttleworth