Συχνά φτιάχνεις «έγραφα» που έχουν μια συγκεκριμένη μορφή. Ανάλογα με την δουλεία σου αυτά μπορεί να είναι: Επιστολές που έχουν τα στοιχεία σου, κείμενα για κάποιο blog σε markdown που έχουν μια συγκεκριμένη δομή, πλαίσια για φωτογραφίες με συγκεκριμένες αναλογίες και οδηγούς ή ακόμα και σκελετοί προγραμμάτων.
Πολλά προγράμματα έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να κάνουν τα παραπάνω. Αλλά υπάρχει και ένας γενικός μηχανισμός.
Στον προσωπικό μας φάκελο θα βρούμε ένα φάκελο με όνομα «Templates» ή «Πρότυπα». Ότι αρχεία βάλουμε εκεί μέσα θα αποτελέσουν πρότυπο για κάθε τύπο αρχείου. Βάζουμε μέσα σε αυτό τον φάκελο πρότυπα αρχείων που φτιάχνουμε συχνά με ένα βολικό όνομα πχ «Εβδομαδιαία αναφορά». Στην συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε το αρχείο με δεξί κλικ εκεί που θέλουμε και επιλέγοντας «Δημιουργία νέου εγγράφου.
Δοκιμάστε το… Ανοίξτε π.χ. το libreoffice και αποθηκεύστε ένα κενό αρχείο Κειμενογράφου στον φάκελο «Templates» ή «Πρότυπα» και έπειτα μπορείτε π.χ. να πάτε στον φάκελο Desktop ή Επιφάνεια εργασίας, να κάνετε δεξί κλικ -> Δημιουργία νέου εγγράφου.
Εσύ πως χρησιμοποιείς ή πως σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις αυτό το χρήσιμο κόλπο;
Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)
Ρε φίλε τι μας είπες τωρα!!? Τι μου λες τώρα!!! Με έχεις τρελάνει ρε γαμώτο!!!
Δοκιμάζω εδώ και λίγο καιρό τη διανομή Debian και ένα πράγμα ( ίσος το μοναδικό ) το οποίο μου έσπαγε τα νεύρα και δε μπορούσα να το φέρω στα μέτρα μου ήταν αυτό ακριβώς!!!!
Στο Debian αν κάνεις δεξί κλικ κάπου δε σου εμφανίζει την επιλογή όπως τυχών σε άλλες γνωστές διανομές, να δημιουργήσεις ένα απλό αρχείο κειμένου και να το κάνεις ότι θες.. Έτσι κάθε φορά αναγκαζόμουν να ανοίγω τον Gedit και να πατάω αποθήκευση ως.. να ψάχνω εκεί που θέλω να το αποθηκεύσω… και καταλαβαίνεις…
Στο βαθμό που το είχα ψάξει, επειδή δε γνώριζα και νόμιζα πως είναι κάτι πιο περίπλοκο ( ενώ ο φάκελος που αναφέρεις υπάρχει και στο debian, απλώς είναι κενός ), προσπαθούσα να δημιουργήσω κάποια Actions για το δεξί κλικ του ποντικιού… και άστε να πάνε.. ( κάπου με κούρασε μονάχα το ψάξιμο και το είχα αφήσει ).
Τώρα εσύ έρχεσαι με αυτόν τον πολύ απλό, κομψό και όμορφο τρόπο και με αφήνεις άναυδο!!!!
Αν σε είχα μπροστά μου θα σε αγκάλιαζα! χαχααχα
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!! Μα καλά τόσο απλό ήταν;
Κάθε φορά το Linux με κάνει με κάθε τι περισσότερο που μαθαίνω για αυτό, να το αγαπώ και περισσότερο.
Όμως μια ερώτηση τώρα για επέκταση αυτού.. ( αυτό που ίσος έψαχνα εγώ.. ), πως μπορούμε να προσθέσουμε ότι θέλουμε στο μενού του δεξιού κλικ του ποντικιού; Πέρα από αρχεία δηλαδή, να ανοίγει π.χ. τις ρυθμίσεις του υπολογιστή.
( Είχα βρει ένα τρόπο με μια εφαρμογή, αλλά προτιμώ να μάθω πως να το κάνω εγώ στο σύστημα, ώστε να μάθω και καλύτερα το πως λειτουργεί το GNU/Linux. )
Περιμένουμε και άλλα τέτοια!!
Και πάλι ευχαριστώ πολύ! :)
Οι πρώτοι διαχειριστές παραθύρων που είχαν βγει, δεν είχαν μενού, ούτε μπάρες ούτε τίποτα. Τα πάντα υπήρχαν όταν έκανες δεξί κλικ στην οθόνη. Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας ήταν ελαχιστοποιημένα προγράμματα και όχι εκκινητές.
Μετά βγήκε το SunOS με περιβάλλοντα όπως τα OpenWindows και το CDE που άρχισαν να έχουν μια μπάρα στο κάτω μέρος και το System 7 και οι πρόγονοι του που είχαν το μηλαράκι τον πρόγονο του μενού που είχε κάποια TSR προγράμματα. Το CDE το πήρε η HP και το έβγαλε στα Windows 3.11 και μετά η Microsoft τα συνέθεσε όλα στο Start Menu με την Apple να κρατάει κόντρα για λίγο.
Και αυτό ήταν. Δεν είχε σημασία τι βόλευε περισσότερο (εγώ είχα αντισταθεί στο να χάνω pixels για ηλίθια μενού για λίγα χρόνια). Τα Windows έθεσαν τον «σωστό» τρόπο, και οι αναφορές σφαλμάτων έπεφταν βροχή απο τους χρήστες που θέλανε τα πάντα να λειτουργούν έτσι. Και πολλές καλές ιδέες έχουν ξεχαστεί. Αυτά για την ιστορία.
Δεν έχω υπόψιν μου κάποιο τρόπο να έχεις αυτό που λες σε μοντέρνα περιβάλλοντα. Αλλά υπάρχει η ιστορία. Και παλαιομοδίτικοι διαχειριστές παραθύρων όπως ο windowmaker και ο openbox υπάρχουν στα αποθετήρια. Πιθανά δε να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις και με mate. Ίσως αν δοκίμαζες κάποιον παλιό να βρεις τον τρόπο που να βολεύει περισσότερο στο στυλ σου.
Ιδέες πάνε και έρχονται και παλιές επιστρέφουν στον κόσμο των υπολογιστών. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ σχεδόν πότε το μενού και έχω βολευτεί με το synapse και το πληκτρολόγιο. . To OpenBox είχε φορεθεί πολύ πριν λίγα χρόνια σε ελαφρές διανομές. Οπότε πιθανά να ξαναρθεί αυτό στην μόδα. Αυτό που λες είναι μια καλή ιδέα για ένα cinnamon extension. Στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού είμαστε εμείς οι σκαμπανείς. Ξέρεις καθόλου Javascript;
Τώρα αν απλά θέλεις τις ρυθμίσεις υπάρχει ένας απλός τρόπος. Στο cinnamon μπορείς να ανοίξεις τις ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας ή τις ρυθμίσεις για την αλλαγή της εικόνας υποβάθρου. Πάνω αριστερά υπάρχει ένα βελάκι που σε πάει στις κεντρικές ρυθμίσεις. Επίσης δες για τις ενεργές γωνίες.
Σε ευχαριστούμε για τα ιστορικά. Ενδιαφέρον…
JavaScript ναι ξέρω, γιατί;
Πάντως δε πιστεύω να μην γίνεται ρε παιδιά..
Δείτε τα παρακάτω :
http://askubuntu.com/a/210221
http://askubuntu.com/a/88485
http://unix.stackexchange.com/a/91898
Ευχαριστώ.
Ναι με τον τρόπο αυτό προσθέτεις ενέργειες στον διαχειριστή αρχείων (nemo στην περίπτωση του cinnamon). Mea Culpa είχα στο νου μου τα γενικά μενού του cinnamon.
Παραδείγματα θα βρεις εδώ https://github.com/linuxmint/nemo-extensions
Η συνήθης γλώσσα για αυτές τις επεκτάσεις είναι η Python. Οι διάφοροι τύποι επεκτάσεων του cinnamon (όπως και μεγάλο μέρος τού ίδιου) είναι γραμμένες σε javascript.
Templates σίγουρα για bash scripts και κάποια loops τους.. επίσης για cron-jobs, με πιάνω να ασχολούμαι σίγουρα 1-2 φορές τη βδομάδα με δάφ’τα.. :-/
Αυτά τα scripts σου ρε συ θα πρέπει να τα ανεβάσεις στο github και να τα μοιραστείς !
λες ε! :D
Ε μα τι… Εγώ είχα φτιαξει πριν από 7-8 χρόνια ένα script για την οικογένεια και το ανέβασα τότε θυμάμαι και πλέον το χρησιμοποιούν και σε μια διανομή για να ενημερώνουν το σύστημα τους. Μην κρατάς τίποτα μόνο για σένα… Έστω και αν θεωρείς ότι μπορεί να μην είναι χρήσιμο πέρα από 1-2 άτομα …ποτέ δεν ξέρεις
Έχω ανεβάσει πολλά σε github αλλά τα bashάκια μου δεν το σκέφτηκα ποτέ.. :-/