Συχνά φτιάχνεις «έγραφα» που έχουν μια συγκεκριμένη μορφή. Ανάλογα με την δουλεία σου αυτά μπορεί να είναι: Επιστολές που έχουν τα στοιχεία σου, κείμενα για κάποιο blog σε markdown που έχουν μια συγκεκριμένη δομή, πλαίσια για φωτογραφίες με συγκεκριμένες αναλογίες και οδηγούς ή ακόμα και σκελετοί προγραμμάτων.

Πολλά προγράμματα έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να κάνουν τα παραπάνω. Αλλά υπάρχει και ένας γενικός μηχανισμός.

Στον προσωπικό μας φάκελο θα βρούμε ένα φάκελο με όνομα «Templates» ή «Πρότυπα». Ότι αρχεία βάλουμε εκεί μέσα θα αποτελέσουν πρότυπο για κάθε τύπο αρχείου. Βάζουμε μέσα σε αυτό τον φάκελο πρότυπα αρχείων που φτιάχνουμε συχνά με ένα βολικό όνομα πχ «Εβδομαδιαία αναφορά». Στην συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε το αρχείο με δεξί κλικ εκεί που θέλουμε και επιλέγοντας «Δημιουργία νέου εγγράφου.

Δοκιμάστε το… Ανοίξτε π.χ. το libreoffice και αποθηκεύστε ένα κενό αρχείο Κειμενογράφου στον φάκελο «Templates» ή «Πρότυπα» και έπειτα μπορείτε π.χ. να πάτε στον φάκελο Desktop ή Επιφάνεια εργασίας, να κάνετε δεξί κλικ -> Δημιουργία νέου εγγράφου.

template-protupa-linux

Εσύ πως χρησιμοποιείς ή πως σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις αυτό το χρήσιμο κόλπο;


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)