Σήμερα θα μιλήσουμε για το «πρόχειρο» γνωστό σε μη ενδιαφέροντα λειτουργικά και ως clipboard. Είναι γνωστή η τέχνη του άρπα-κόλλα (ή κλόπη-paste).

Οι δύο πιό γνωστές μέθοδοι είναι

  1. Επιλέγουμε κάτι και πατάμε ^C (δηλαδή κρατάμε πατημένο το πλήκτρο «Ctll» και πατάμε «C» απο το copy)
  2. ή με το δεξί πλήκτρο το ποντικιού ή από τα μενού και επιλέγουμε «Copy» ή «Αντιγραφή».

Στην συνέχεια πάμε εκεί που θέλουμε και πατάμε ^V (ή επικόλληση / Paste με το μενού). Αυτά είναι γνωστά από το δημοτικό (σε τι κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας…)

Αυτά είναι όλα; Πουφ!! Σιγά τα αυγά …

Ε όχι ακριβώς. Ας δοκιμάσουμε μια άλλη μέθοδο.

  • Επιλέξτε ένα κείμενο. Τώρα προσοχή! Πηγαίνετε εκεί που θέλετε να το τοποθετήσετε και πατήστε το μεσαίο πλήκτρο (ροδέλα) του ποντικιού. Εναλλακτικά πατήστε το αριστερό και το δεξί πλήκτρο ταυτόχρονα. Ότι σας βολεύει. Κουφαθήκατε;
Advertisements

Θέλει λίγη εξάσκηση αλλά με μαγικό τρόπο μεταφέρουμε κείμενο χωρίς να αγγίξουμε το πληκτρολόγιο. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι το ξαναλέω:

  1. να επιλέξουμε το κείμενο και
  2. να πατήσουμε το μεσαίο κουμπί εκεί που το θέλουμε.

Για όσους θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω οι δύο μηχανισμοί είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Την περιοχή αποθήκευσης με τον γνωστό τρόπου του ^C,^V την λέμε CLIPBOARD και με τον απλό τρόπο PRIMARY.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα «διαχείρισης προχείρου», κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, μπορεί να έχει δυνατότητες συγχρονισμού αυτών των δύο περιοχών. Κάτι που προσωπικά δεν βρίσκω βολικό, αλλά γούστα είναι αυτά.

Υπάρχουν και πολλές άλλες περιοχές, αλλά δεκαετίες τώρα ελάχιστη χρήση έχουν βρει. Αυτός ο τρόπος σχεδίασης του Χ (πολιτική και όχι υλοποίηση) είναι που κάνει πράγματα που είχαν σχεδιαστεί πριν δεκαετίες να είναι μπροστά ακόμα και σήμερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν αντιγράφουμε ποτέ εντολές έτσι από το Internet. Ούτε με τον άλλο τρόπο. Κάποιος κακόβουλος μπορεί να αντιγράψει άλλα πράγματα από αυτά που βλέπουμε. Αν είναι πολλά οκ αντιγράψτε, αλλά πρώτα επικόλληση και έλεγχος σε ένα διορθωτή κειμένου (xed, gedit, kate, pluma,…)


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)