Linux Mint: Γνωριμία με τον διαχειριστή ενημερώσεων (Μέρος 1)

Θα ξεκινήσουμε την μελέτη του «Διαχειριστή Ενημερώσεων» το ποιο παρεξηγημένο αλλά και ένα από τα δυνατά σημεία της διανομής. Τα χαρακτηριστικά του και η δυνατότητα προσαρμογής του στις ανάγκες ή τα βίτσια κάθε χρήστη είναι ένας επαρκής λόγος να επιλέξει κάποιος το Linux Mint από μια άλλη διανομή.

Παρόλα αυτά για όσους δεν τον ξέρουν είναι ένα παρεξηγημένο χαρακτηριστικό και υπάρχει αρκετό FUD γύρω από αυτόν.

Την πρώτη φορά που θα τον τρέξουμε θα δούμε τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους μηχανισμούς άλλων διανομών. Είναι μια προσαρμόσιμη πολιτική για τις ενημερώσεις. Οι ενημερώσεις είναι καλό πράγμα, προσθέτουν χαρακτηριστικά και διορθώνουν λάθη και τρύπες στην ασφάλεια των προγραμμάτων.

diaxeiristis-enimeroseon-linux-mint1

Αλλά τίποτα δεν είναι δωρεάν. Μπορεί μια αναβάθμιση να προσθέτει καινούργια λάθη. Και είναι κάποιες που μπορούν δυνητικά να κάνουν τον υπολογιστή να μην ξεκινά. Και ένας έμπειρος χρήστης μπορεί τις περισσότερες φορές να τον φτιάξει. Αλλά δεν είμαστε όλοι μας «χακέρς» και όχι δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ομάδες και οι κοινότητες μια και δεν έχεις υπολογιστή για να τις ρωτήσεις :-)

Στην οθόνη λοιπόν. Αν είσαι κανένας μπάρμπας ή θεία μου που θέλει ο υπολογιστής να δουλεύει πάντα για να μπορείς να με διαβάζεις (ευχαριστώ για τα Like θεία) θα επιλέξει την πρώτη επιλογή «Μην χαλάσεις τον υπολογιστή μου»

Αν είσαι έτοιμος να γράψεις πόσο κακό είναι αυτό το σύστημα θα επιλέξεις την τρίτη επιλογή «Always update everything». Και θα είσαι σαν κάθε άλλη μη τρεχούμενη διανομή όπως την Ubuntu.

Αν κάνεις Like στην δημοσίευση χωρίς να είσαι η θεία μου, αλλά ένας απλός χρήστης που θέλει τον υπολογιστή για να κάνει την δουλεία του θα κρατήσεις την δεύτερη επιλογή για ένα λειτουργικό συνδυασμό

Αν δεν το τρέχεις πρώτη φορά και δεν θυμάσαι τι επέλεξες από το μενού Επεξεργασία, διάλεξε «Update policy». Αν είσαι κανένας μπάρμπας ή θεία μου που … κλπ

Τόσο απλά. Και κάτι ακόμα:

Μην κάνεις ποτέ apt update από το τερματικό. Παρακάμπτεις έτσι αυτόν τον μηχανισμό

Μπαίνω σε περιπέτειες, γιατί η σειρά με το κόλπα για τον διαχειριστή ενημερώσεων θα πρέπει να ξαναγράφετε σε κάθε καινούργια έκδοση. Γιατί σε κάθε έκδοση γίνεται όλο και ποιο κατανοητός και εύχρηστος.


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Linux Mint: Γνωριμία με τον διαχειριστή ενημερώσεων (Μέρος 1)

Add yours

    1. Μάλιστα δεν ήξερα πως το LInux Mint έχει τέτοια λειτουργία.. καλό αυτό..
      Εγώ όμως είμαι από αυτούς που κάνουν update από το τερματικό.. ;)

      Ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλε για τις ωραίες πληροφορίες που δίνεις, ειδικά οι νέοι χρήστες θα τις εκτιμήσουν πολύ! :)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: