Firefox 54: Η Mozilla επιστρέφει στην κορυφή με την ταχύτερη έκδοση μέχρι σήμερα

Η Mozilla ανακοίνωσε την νέα έκδοση του Firefox browser, η οποία είναι ταχύτερη και καταναλώνει λιγότερη μνήμη ενώ δημιουργεί ξεχωριστές διεργασίες αν tab. Όμως τι κάνετε αν είναι απενεργοποιημένο σε εσάς που λάβατε το upgrade σε Firefox 54;Οι χρήστες των Linux διανομών, λογικά έχουν λάβει την νέα έκδοση του Firefox η οποία είναι αισθητά ταχύτερη και ελαφρότερη σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις.

Firefox Multiprocess Windows

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι το multiprocessing (ένα χαρακτηριστικό που το Google Chrome, διαθέτει εδώ και καιρό) το οποίο μπορείτε να ελέγξετε αν είναι ενεργό, γράφοντας στην μπάρα των διευθύνσεων :

about:support

Σε περίπτωση που δείτε στην εγγραφή «Multiprocess Windows«: Disabled  τότε σημαίνει ότι έχετε κάποιο plugin – extention που το εμποδίζει.

firefox-54-taxuteros-elafriteros-browser-disabled

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε πιο είναι και να το απενεργοποιείσετε και έπειτα να επανεκκινήσετε τον Firefox. Στην περίπτωση του Ubuntu φαίνεται ότι υπάρχει το extention: Ubuntu Modification το οποίο μπορείτε να απενεργοποιήσετε. Αν έχετε κάποια άλλη διανομή τότε μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλα τα extention και να ενεργοποιείτε μια μια μέχρι να βρείτε πιο απο αυτό το κάνει disabled.

Επειδή είναι μια νέα δυνατότητα (αν και το δουλεύανε χρόνια) πολλά extension ακόμα δεν το υποστηρίζουν με αποτέλεσμα για να μην δημιουργηθεί αστάθεια, απενεργοποιείται αυτόματα. Στην περίπτωσή μου, στο Antergos, είχα το Unload Tabs Extension το οποίο μόλις το απενεργοποίησα, το  Multiprocess Windows έγινε enabled.

Υπάρχει το Addon Compatibility Reporter. Μετά την εγκατάστασή του απλά ανοίγετε από το μενού του Firefox τα “Πρόσθετα”. Στην κορυφή του βγάζει ένδειξη “Multiprocess is enabled/desabled” ανάλογα. Στην δε λίστα με τα πρόσθετα σας δίνει ποια είναι συμβατά και ποια όχι, οπότε ανάλογα τα απενεργοποιείτε ή τα αφαιρείτε εντελώς. Ταυτόχρονα σας δίνει και επιλογή να ενημερώσετε τον developer για την ασυμβατότητα του πρόσθετου του.

Τέλος, για να ενεργοποιηθεί το multiprocess mode, εκτός από το να καταργήσουμε τα addons που δεν είναι συμβατά, πρέπει επίσης να πάμε στο about:config και να αλλάξουμε την τιμή της μεταβλητής dom.ipc.processCount από 1 στο προτεινόμενο από τη Mozilla 4 (ή περισσότερο αν έχουμε αρκετή μνήμη).

Ο Nick Nguyen, product vice president του Firefox, αναφέρει για αυτό το χαρακτηριστικό στο blog σχετικά με την νέα έκδοση του Firefox:

Διαχωρίζοντας τα tabs σε διαφορετικές διεργασίες, εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το hardware του υπολογιστή σας

Χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης

firefox-54-taxuteros-elafriteros-browser-mnimi

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, από τις μετρήσεις που κάνανε  o νέος Firefox χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη από τους άλλους browser.

Εάν είστε από αυτούς που έχετε παρατηρήσει στο παρελθόν την χρήση της μνήμης RAM από τον Firefox, ξανα τσεκάρετε το λίγο και θα δείτε διαφορά. Όπως είχα γράψει σε παλιότερο άρθρο, για το πως βρίσκετε πόση μνήμη καταναλώνει η κάθε web σελίδα που επισκέπτεστε  ανοίξετε τα tab σας όπως κάνετε καθημερινά και πηγαίνετε να το ελέγξετε στο about:memory όπου, όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, θα πατήσετε measure και θα δείτε την διαφορά με τις παλιότερες μετρήσεις σας.

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω, μπορεί για κάποιους να είναι ενδεικτικά ότι ο βασιλιάς των browser να επέστρεψε, προσωπικά ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιώ τον Mozilla Firefox είναι ιδεολογικός και όχι επειδή τώρα απέκτησε όλα τα παραπάνω.

Η Mozilla, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έφερε το ανοιχτό Web, τα ανοιχτά πρωτόκολλα και το ανεξάρτητο browser από κάθε ιδιοκτησία ενώ ταυτόχρονα μας γλύτωσε στο παρά πέντε από ένα «ιδιόκτητο Internet». Επομένως το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω, είναι να χρησιμοποιώ τον Firefox (και να υπομένω όλα τα στραβά του στο παρελθόν) για να γίνει ακόμη καλύτερος.

 

Advertisement

15 σκέψεις σχετικά με το “Firefox 54: Η Mozilla επιστρέφει στην κορυφή με την ταχύτερη έκδοση μέχρι σήμερα

Add yours

    1. Χαχα ωραίο math joke :P . Αυτό που αναφέρει ο @cerebrux στον επίλογο, το συζητούσαμε μαζί όταν μου έδειχνε κάτι στο laptop.

  1. Η άποψη μου: Ούτε ζέστη, ούτε κρυο! Η δυνατότητα αυτή υπήρχε [πειραματικά] εδώ και αρκετές εκδόσεις (λεγόταν «electrolysis»). Για κάποιο λόγο την είχα ενεργοποιημένη όταν πήγα σε 16.04 με φρέσκια εγκατάσταση. Την απενεργοποίησα όμως, διότι κάποια plugins που ήθελα, δεν ήταν συμβατά.
    Δεν είχα δει τότε κάποια ιδιαίτερη διαφορά σε ταχύτητα/σταθερότητα (μηχάνημα: Pentium Q6600@3Ghz, 4GB DDR3 RAM).
    Ωστόσο, θα σταθώ κι εγώ στον επίλογο: Ουδέποτε αγάπησα τον Chrome. Ωραίος, γυαλισμένος, δεν λέω, αλλά πιο σωστά φορτώνει τις σελίδες ο Firefox.
    Ειδικά όταν πρωτοπήγα σε Linux σαν βασικό σύστημα στην δουλειά, ο Firefox ήταν ο μόνος που έμπαινε σωστά χωρίς να χαλάει την δομή σε κάποιες σελίδες ebanking που δούλευα. Οπότε ο Chrome πήρε τον πούλο. Άλλωστε δεν φημίζεται ούτε δαύτος, για την αγαστή χρήση RAM που κάνει!
    Χρησιμοποιώ Firefox από την έκδοση 3, και θα το χρησιμοποιώ μέχει την έκδοση 3003!!! Μπράβο στον Salih λοιπόν, βάζει τα σωστά μπολιάσματα για τους νεότερους που δε θυμούνται τι εστί Firefox, για να μαθαίνουν!!!

    1. Ήρθε η ώρα μου να κομπάσω: Χρησιμοποιώ firefox πριν καν κυκλοφορήσει η 1.0 και όταν κυκλοφόρησε αγόρασα και επετειακό μπλουζάκι :P

      Αυτοί οι νέοι με τα twitter και τα facebook και τα σναπτσατ του διαβόλου δε θα μάθουν ποτέ τις αγνές στιγμές του dial up και του ανοίγματος σελίδας με 1800 popups.

    2. Όντως ρε παλιόπαιδα, εμείς αυτά δε τα ξέραμε.. πολύ ενδιαφέρον όμως.. και σίγουρα τρομερή φάση.

      Υ.Σ.: Εγώ πρόλαβα λίγο τις dial-up συνδέσεις αλλά ήμουν ακόμη μικρός τότε :P

  2. Συμφωνώ κι εγώ με τον επίλογο και εκτός του ιδεολογικού μέρους της στήριξης, δεν έχω βρει προσωπικά κάποιον άλλο browser που να με καλύπτει όσο αυτός.

  3. Δυστυχώς δεν είναι συμβατή αυτή τη λειτουργία με βασικά πρόσθετα. :-/ Ελπίζω να αλλάξει στο μέλλον.

  4. Μια μικρή επισήμανση: Για να ενεργοποιηθεί το multiprocess mode, εκτός από το να καταργήσουμε τα addons που δεν είναι συμβατά, πρέπει επίσης να πάμε στο about:config και να αλλάξουμε την τιμή της μεταβλητής dom.ipc.processCount από 1 στο προτεινόμενο από τη Mozilla 4 (ή περισσότερο αν έχουμε αρκετή μνήμη).

    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση ! Έγινε update στο άρθρο με το σχόλιό σου !

  5. Salih, κάνε ένα update ακόμα. Υπάρχει το Addon Compatibility Reporter. Μετά την εγκατάστασή του απλά ανοίγεις από το μενού του FF τα «Πρόσθετα». Στην κορυφή σου βγάζει ένδειξη «Multiprocess is enabled/desabled» ανάλογα. Στην δε λίστα με τα πρόσθετα σου δίνει ποιά είναι συμβατά και ποιά όχι, οπότε ανάλογα τα απενεργοποιείς ή τα αφαιρείς εντελώς. Ταυτόχρονα σου δίνει και επιλογή να ενημερώσεις τον developer για την ασυμβατότητα του πρόσθετού του.
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/

    https://blog.mozilla.org/addons/2016/09/07/help-make-add-ons-multiprocess-compatible-with-add-on-compatibility-reporter/

    https://blog.mozilla.org/addons/2016/09/07/help-make-add-ons-multiprocess-compatible-with-add-on-compatibility-reporter/

    1. Ωραίο και αυτό, πολύ ωραίες όλες οι δυνατότητες που σου δίνει..!

      Απορώ όμως ρε παιδιά που απαιτεί από τα πρόσθετα συγκεκριμένη υλοποίηση…. είναι λοιπόν μια πάρα πολύ σοβαρή αλλαγή…

  6. Συμφωνώ πάρα πολύ μαζί σου! Χρησιμοποιώ & αγαπώ τον Firefox για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Πρώτα από όλα για την κουλτούρα τους και έπειτα για τις επιδόσεις τους… όμως ποτέ δεν με είχε απογοητεύσει να σας πω την αλήθεια, πότε μα πότε και τον επιβαρύνω πάρα πολύ ( πολλές καρτέλες ) και σε σχέση με chrome πάντα ήταν καλύτερος κατά την άποψη μου, με την διαχείριση των πολλών καρτελών.
    Πάντως νέα αυτά με κάνουν ακόμη πιο χαρούμενο για τον αγαπημένο μου Firefox! Μπράβο τους! :)

    Α! γιατί το λες αυτό : «ταυτόχρονα μας γλύτωσε στο παρά πέντε από ένα «ιδιόκτητο Internet»» ;;;;;

    Πάντως όμως από ότι βλέπω δεν είναι ακόμη σε τόσο σταθερή μορφή, εφόσον πρέπει να κάνεις όλα αυτά.. με τον καιρό όμως θα γίνει! :)

    Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον με βάθος και ποιότητα άρθρο σου, που μας ενημερώνεις & ταυτόχρονα μας μαθαίνεις να χρησιμοποιούμε καλύτερα τον αγαπημένο μας browser.

    1. Ο λόγος για τον οποίο λέω “ταυτόχρονα μας γλύτωσε στο παρά πέντε από ένα «ιδιόκτητο Internet»” ;;;;; είναι επειδή (θα το θυμούνται ίσως οι παλιοί) κατα την δεκαετία του 90′, όταν ακόμα δεν είχε σταθεροποιηθεί η έννοια internet, μερικές εταιρίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν ιδιόκτητο internet, όπου η πρόσβαση θα ήταν συνδρομητική. Αν πετυχαίνανε τον στόχο τους, σήμερα θα είχαμε πολλά «internet» και όχι ένα και μοναδικό και η πρόσβαση σε αυτά θα γινόταν από ιδιόκτητο λογισμικό. Στο #21 επεισόδιο του technopolitan ( http://www.technopolitan.gr/2017/06/technopolitan-podcast-21.html) μιλάμε για αυτό.

    2. Ωωω τι λες ρε φίλε!!! Δε το ήξερα καν αυτό! Τρομερό νέο μου λες!! Και σε ευχαριστώ πολύ!

      Καλά ρε παλιόπαιδα το συνεχίζεται το technopolitan ; Εγώ νόμιζα το σταματήσατε…. μα τι να σας πω..!
      Βλέπω φτιάξατε και τη σελίδα καλύτερη.. ;) ( αν και κάποιες διορθώσεις βλέπω πως τις θέλει )
      Μπράβο σας! Άντε πάρτε μπρος..

      Μπράβο σου Salih για όλα! ;)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: