LXQT: Μοντέρνο, ταχύτατο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης Desktop

Σε όσους αρέσει το minimal Desktop χωρίς όμως να θυσιάζουν την ευχρηστία, το LXQT Desktop είναι ιδανικό γραφικό περιβάλλον. Παράλληλα αποτελεί ιδανική λύση για παλιούς υπολογιστές που χρειάζονται χαμηλή κατανάλωση μνήμης και πόρων για να είναι χρηστικοί.Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν τον «αδελφό» του LXQT, τον LXDE ο οποίος ακόμα συντηρείται και χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό και ελαφρύ Desktop σε διάφορες διανομές όπως π.χ. το Lubuntu.

Ιστορική προέλευση του LXQT

Το project LXQT προήλθε από την συνένωση δύο ανεξάρτητων έργων, του LXDE-QT (μια πειραματική εκδοχή του LXDE που βασιζόταν στο QT) και του Razor-QT. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισαν μιας και έχουν κοινούς στόχους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το LXQT το οποίο θα αντικαθηστούσε το LXDE (κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει προς το παρόν).

Πολλοί θα πουν «μα τι στο καλό είχε το LXDE και δημιουργήθηκε άλλο ένα παρόμοιο;». Ο βασικός λόγος είναι αυτή η αιώνια «διαμάχη» μεταξύ των δύο επικρατέστερων framwork ανάπτυξης λογισμικών, του GTK με το QT. Το LXDE όπως και το Gnome Desktop βασίζονται το μεν στο GTK2 και το GTK3 αντιστοίχως, ενώ το LXQT όπως και το KDE βασίζονται στο QT5. Όπως συνέβη με την έλευση του GTK3 και τον θάνατο του Gnome2 (το οποίο μετουσιώθηκε στο MATE Desktop) έτσι και οι δημιουργοί του LXDE (GTK2) ανησύχησαν αλλά και δεν συμφωνούσαν με την πορεία του GTK3 οπότε και αναζήτησαν εναλλακτικά εργαλεία ανάπτυξης του Desktop τους.

… Εγένετο LXQT

lxqt-desktop-elafri

Με λίγα λόγια, θέλανε να χρησιμοποιούν νεότερες τεχνολογίες και δυνατότητες που παρέχουν τα νέα framework ανάπτυξης λογισμικού, χωρίς να θυσιάζουν όμως :

  • Ταχύτητα
  • Απόκριση συστήματος
  • Χαμηλή κατανάλωση πόρων
  • Ευχρηστία και αισθητική

Ενώ αρκετοί ήταν διστακτικοί με την απόφαση να δημιουργηθεί το LXQT φοβούμενοι ότι μπορεί το QT να «βαρύνει» το γραφικό περιβάλλον, εντούτοις τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και για λίγο το KDE5 θα σας πούνε πόσο βελτιστοποιημένο είναι σε θέματα ταχύτητας και κατανάλωσης πόρων. Φανταστείτε λοιπόν να έχετε μια «αδυνατισμένη» εκδοχή του KDE5 το οποίο αισθητικά δεν θα διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτό.

Να θυμίσουμε λίγο ότι το QT αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα framwork στην βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικών τα οποία είναι crossplatform και λειτουργούν από embeded μικροσυσκευές, infotainment στα αυτοκίνητα, μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού εξοπλισμού.

Επίλογος

Κλείνοντας να αναφέρω, ότι πολύ πιθανόν η διανομή Linux που χρησιμοποιείτε να έχει ήδη πακετάρει το LQTX και να το έχει διαθέσιμο στο εκάστοτε κέντρο λογισμικού του, σε περίπτωση που θέλετε να το δοκιμάσετε. Επίσης, όσοι έχετε Lubuntu και το χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια, η ομάδα ανάπτυξής του έχει ανακοινώσει οτι κάποια στιγμή στο μέλλον το Lubuntu θα βασίζεται στο LXQT αντί του LXDE που βασίζεται τώρα.

Τέλος θα αναφέρω την δική μου εγκατάσταση που χρησιμοποιώ πλέον ως κύριο Desktop για όποιον ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει, όπως και επίσης και δείχνω σε βίντεο πως το έχω διαμορφώσει. Τα «συστατικά» του Desktop μου είναι :

  • Λειτουργικό : Arch Linux
  • Γραφικό περιβάλλον: LXQT
  • Compositor: Compton (για σκιάσεις και εφέ)
  • Εικονίδια: Breez
  • Theme: Ambiance
  • Πληροφορίες: Conky
  • Wallpaper: Arch (fliped)

Όπως είδατε είναι πολύ εύκολη η διαρρύθμιση του Desktop σε ελάχιστο χρόνο. Το τελικό αποτέλεσμα όπως το έχω διαμορφώσει φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

lxqt-desktop-elafri-screenshot

Advertisement

13 σκέψεις σχετικά με το “LXQT: Μοντέρνο, ταχύτατο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης Desktop

Add yours

  1. Πολύ ωραίο! Κρίμα που δεν υποστηρίζει Wayland sessions. Είναι πολύ νωρίς, το ξέρω. Αλλά είναι σαφώς πιο καλαίσθητο από το LXDE. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, να το έχω daily driver!

    1. Θα γίνει και αυτό κάποια στιγμή όταν λυθούν κάποια μικρά θέματα που έχει το Wayland

  2. Εχω 4 ram ddr2 και amd athlon 64 bit. Τι να βάλω? Αυτη την στιγμή τρέχω voyager linux.Όμορφο γρήγορο.Αυτό το lxqt? Σε manjaro antergos ή ubuntoides διανομές; Ευχαριστω.Κανα link για να το κατεβάσω.

    1. Δεν έχει σημασία τι θα βάλεις. Μπορείς να το δοκιμάσεις σε οτι σε βολεύει, είτε σε Manjaro είτε σε Antergos είτε σε Ubuntu. Αν θες κάτι περισσότερο με το οποίο θα μάθεις και 5 πράγματα, τότε μπορείς να δοκιμάσεις Arch Linux σε εικονική μηχανή, να κάνεις εγκατάσταση το γραφικό περιβάλλον LXQT και αν δεις οτι το κατάφερες σε εικονική μηχανή, τότε ξεκινάς την κανονική εγκατάσταση σε υπολογιστή.

  3. Ξερω πως εχει παλιώσει καπως το ποστ, άλλα μήπως μπορεις να πείς ποιά έκδοση είναι το lxqt που παρουσιάζεις εδώ? Θέλω να το περάσω σε debian 9 και εκει ειναι η 13… Θα είναι εντάξει ή θα έχει τόσες ελλείψεις που θα είναι μη-χρηστικο? (καταλαθος ρωτησα στο planetellak την ιδια ερωτηση)

    1. Αυτή την στιγμή που μιλάμε η έκδοση που έχω είναι η τελευταία, και είναι η 0.11.1 stable σε Arch (που πάντα έχει τις τελευταίες εκδόσεις). Δεν ξέρω γιατί στο Debian αλλάζουν την αρίθμηση αλλά ο επίσημος κώδικας είναι στην 0.11.1 https://downloads.lxqt.org/lxqt/0.11.1/

    1. Το αναφέρω στο άρθρο. Το LXDE είναι γραμμένο σε GTK2 ενώ το LXQT σε QT. Το μεν GTK2 είναι παλιότερη τεχνολογία ενώ το άλλο νεότερη.
      Εμφανισιακά διαφέρουν λίγο, αλλά λόγο του QT έχει περισσότερα εργαλεία στην διάθεση του να εξελιχθεί

  4. Πως μου ειχε διαφύγει αυτό το ωραίο άρθρο !
    Το σεταρισμα που ειδα στο βιντεο πολυ μου αρεσει , εκτος απο τον διαχειριστη παραθυρων openbox , θα μπορούσα να χρησιμοποιώ τον kwin ?

    1. Γιατί να το κάνεις αυτό ? Σκοπός είναι να το διατηρήσεις εφάμιλλο των χαμηλών πόρων που έχει και το LXDE. Αν πας σε Kwin καλύτερα να πας σε KDE και να έχεις πληρέστερη εμπειρία χρήσης.

      Υ.Γ. για να μην χάνεις άρθρα, καλύτερα να γραφτείς στην mailing list ;)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: