Palm WebOS: Ακόμα και σήμερα η Apple και Google το αντιγράφουν

Πόσοι θυμάστε το webOS της Palm; Ίσως κανένας… Σίγουρα όμως το θυμούνται όσοι χρησιμοποιούσαν PDA (πρόγονος των smartphone) την δεκαετία του 90′, όπως επίσης την «θυμούνται» κατα καιρούς η Apple και Google.

Νοσταλγία ή παράπονο…

Είναι κάποιες φορές, που σε πιάνει η νοσταλγία και ίσως το παράπονο για κάποια προϊόντα τεχνολογίας που χάθηκαν… και ξεθώριασαν σταδιακά από τις μνήμες μας. Ενώ πάλι, για άλλες συσκευές ή προϊόντα, οι πλειοψηφία  νομίζει ότι είναι «ουρανοκατέβατες» καινοτομίες ή ακόμα και τεχνολογική παρθενογένεση.

Παρά την επιτυχία του λειτουργικού συστήματος Unix της AT&T, του PlayStation της Sony, του iOS, του Android και πολλών άλλων προϊόντων, η σχετικά σύντομη ιστορία της ψηφιακής τεχνολογίας είναι γεμάτη με εξαιρετικό λογισμικό (software) και υλικό (hardware) που για διαφορετικούς λόγους δεν έφτασαν ποτέ στη μαζική αγορά (π.χ το Xerox Alto). Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, όπως τα Amiga, εξακολουθούν να ζουν με κάποιον τρόπο, καθώς οι νοσταλγικοί geeks εργάζονται για να διατηρήσουν το λογισμικό και το υλικό που ερωτεύτηκαν στα νεότερα χρόνια τους ζωντανά τον 21ο αιώνα.

Σχεδόν κανείς δεν ξέρει σήμερα τι είναι το RISC OS, αλλά η τεχνική του «anti-aliasing» χρησιμοποιείται για την εμφάνιση γραμματοσειρών σε μια οθόνη, σχεδόν σε κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα. Επίσης, η τεχνολογία της BlackBerry για άμεση παράδοση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω κινητού τηλεφώνου είναι αυτονόητη στην εποχή μας, παρόλο που η εταιρεία δεν έχει πλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Ποιος θυμάται το NeXT Computer που παρότι ήταν μια εμπορική αποτυχία, χρησιμοποιήθηκε από τον Tim Berners-Lee για να δημιουργήσει το World Wide Web το 1990.

Η κληρονομιά του webOS

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι πολλές ακόμα οι τεχνολογίες (που δεν έχω αναφέρει) οι οποίες δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος για την σημερινή καινοτομία των smartphone.

Έτσι και στο webOS, οφείλουμε πολλά από τα σημερινά «κόλπα» των smartphone. Η εταιρεία Palm που προώθησε το PDA τη δεκαετία του 1990 πρωτοστάτησε σε πολλές καινοτομίες:

  • συγχρονισμός πολλαπλών ημερολογίων
  • ενοποιημένα κοινωνικά δίκτυα και διαχείρισης επαφών
  • καμπύλες οθόνες
  • ασύρματη φόρτιση
  • ειδοποιήσεις.

Παρότι η HP αγόρασε το webOS, διατήρησε αλλά και εξέλιξε την πλατφόρμα για ένα διάστημα. To webOS χτισμένο πάνω από τον πυρήνα Linux, ενώ άρχισε να ανοίγει ο κώδικάς του δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρων των προγραμματιστών. Η Apple και η Google είχαν το εύρος των χρημάτων και των συνεργασιών που δεν θα μπορούσε κανείς να ανταγωνιστεί.

Με κάθε νέα έκδοση του iOS ή και του Android βλέπω μικρές λεπτομέρειες καινοτομίας που μου θυμίζουν το webOS. Τώρα, με την αφαίρεση του Home button από τα νέα iPhone, βλέπω ότι το iOS 11 θα παρουσιάσει έναν «νέο» τρόπο για να πάμε από την μια εφαρμογή στην άλλη, κάνοντας slide από κάτω προς τα πάνω.

Ενώ η φήμη για την απόφαση της Apple να απομακρύνει το κουμπί Home είναι μια βελτίωση, εξακολουθεί, όπως και του Android να είναι ένας κατώτερος τρόπος εναλλαγής εφαρμογών, σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε στο webOS πριν από οκτώ χρόνια.

 

Επίλογος

Το webOS εξακολουθεί να πωλείται σήμερα, αν και σε πολύ διαφορετική μορφή. Αφού η HP πούλησε τα δικαιώματα για το λογισμικό στην κορεατική εταιρεία LG, η οποία την χρησιμοποιεί στις έξυπνες τηλεοράσεις της. Μεγάλο μέρος του λογισμικού πίσω από το webOS έχει επίσης διατεθεί, όπως είπαμε, ως ανοιχτού κώδικα και υπάρχει μια ομάδα προγραμματιστών που έχουν πάρει αυτή τη βάση και τη συγχώνευσαν με τις βασικές τεχνολογίες του Android για να δημιουργήσουν το LuneOS.

Σίγουρα κανένας μας δεν μπορεί να απαιτεί απο όλους να γνωρίζουν 2-3 πράγματα για την ιστορία της τεχνολογίας, έστω και αν μιλάμε μόνο για τα τελευταία 20-30 χρόνια. Παρόλα αυτά, καλό είναι όλοι μας να κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε για «καινοτομίες» στα smartphone από την Apple και Google.


πηγή: salon.com

 

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Palm WebOS: Ακόμα και σήμερα η Apple και Google το αντιγράφουν

Add yours

  1. Η έμπνευση η μίμηση ή διεύρυνση και η αντιγραφή είναι η ουσία και η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η τέχνη και η τεχνική ήταν πάντα μια δημιουργική πράξη δανεισμού διαπολιτισμική και διαχρονική.

    Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να γίνει σε ένα τεχνούργημα ή ένα έργο τέχνης είναι η αέναη αντιγραφή του και ο επανορισμός του από γενιά σε γενιά. Και δεν έχει το «αντίγραφο» μικρότερη αξία από το «πρωτότυπο». Η αναγνώριση της διαδοχής, μόνο τιμή δίνει και στα δύο μέρη.

    Είναι κρίμα και παράλογο συγχρόνως, που ο σύγχρονος καπιταλισμός περιφράσσει όλα τα παραπάνω σε μια ασφυκτικά στενή και μόνο χρηματικά οριζόμενη σχέση. Οι πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα, όπως είναι εφαρμόσιμα τουλάχιστον στις μέρες μας, δεν είναι απλά ενάντια στην τεχνική. Είναι ενάντια στην ίδια την καρδία της ανθρωπότητας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

    Και ειδικά στους υπολογιστές πρέπει πάντα να κοιτάμε πίσω σε καλές ιδέες του παρελθόντος, μιας και πιθανά σήμερα κάποιες από αυτές μπορούμε να τις κάνουμε να λάμψουν. Γιαυτό και είναι βασικό να αναθεωρήσουμε μαζικά τους σχετικούς νόμους. Σε μια ανοικτή συζήτηση και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

    [Μεταφορά σχόλιου απο Facebook, όταν τέθηκε θέμα για πατέντες[

  2. Ρε αφήστε τα όλα, Handspring Visor Platinum

    το είχα 2001+ μέχρι το 2003 μέσα στο στρατό, με 8mg δίσκο, είχα μέσα περίπου 6 βιβλία και αρκετά apps, ένα από αυτά ζωγράφιζες καρέ καρέ και το έκανες animation, είχα φτιάξει stick figures να κάνουν διάφορά :P εποχές, ωραία πέρασα στο στρατό με το εργαλείο αυτό.

    Palm OS ήταν και αυτό δυνατό για την εποχή του και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για ότι έχουμε τώρα.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: