Η δημιουργία σημείων επαναφοράς και μετατροπής του εγκατεστημένου συστήματός μας σε iso είναι χρήσιμη σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε επαναφορά του Linux σε μια προηγούμενη λειτουργική κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν τι είναι το systemback και ποιες οι δυνατότητές του.

Πρόλογος

Θα ξεκινήσω με κάτι άσχετο. Βγήκε μια καινούργια διανομή με όνομα Nitrux. Βασισμένη σε ένα βαριά τροποποιημένο KDE, ώστε να μοιάζει στο Elementary και στο MacOS. Και με χρήση πακέτων snap. Με άλλα λογία έχει όλα τα προσόντα για να φύγω τρέχοντας μακρυά της. Αν θέλεις να αποκτήσεις γνώμη διάβασε για αυτήν εδώ

Όμως μέσω αυτής άκουσα για το systemback. Τι είναι αυτό θα μου πεις;

Βασικά κάνει δυο πράγματα:

Δημιουργία σημείου επαναφοράς

Το πρώτο είναι η δημιουργία σημείων επαναφοράς. Φτιάχνεις ένα σημείο επαναφοράς, κάνεις αλλαγές στο σύστημα, και αν κάτι πάει στραβά πχ από κάποια εγκατάσταση ή αναβάθμιση, επιστρέφεις πίσω. Στα θετικά του η ύπαρξη του systemback-cli αν κάνεις πατάτα με τους οδηγούς της NVidia και χάσεις το γραφικό περιβάλλον (και πρόσφατα είδαμε πως αυτό δεν έχει συμβεί σε κανένα που δεν τους αναβάθμισε λολ).

Μια λειτουργία που γνωστή στους χρήστες των Windows. Στα κακά νέα ο τρόπος που τα υλοποιεί είναι αντίστοιχα κακός. Ο σωστός τρόπος είναι να έχεις ένα κατάλληλο σύστημα αρχείων όπως το btrfs και κάτι σαν το snappy. Δυστυχώς οι debian διανομές είναι πίσω σε αυτές τις τεχνολογίες. Υπομονή. Το systemback δεν θα το αγοράσω προσωπικά για αυτή την περίπτωση. Μπορείς να το δεις σαν μια λύση backup ίσως.

Μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης σε iso

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι όμως είναι στην δεύτερη λειτουργία του.

Μπορείς να πάρεις μια εγκατάσταση Linux και να την μετατρέψεις σε αρχείο iso. Έχεις την επιλογή να συμπεριλάβεις και τα προσωπικά αρχεία των χρηστών. Η δημιουργία της προσωπικής σου διανομής Linux είναι πλέον εύκολη. Το να φτιάξεις μια δικιά σου διανομή ήταν βέβαια πάντα πολύ εύκολο. Από την στιγμή που θα την φτιάξεις αρχίζουν τα δύσκολα. Μπορείς όμως να φτιάξεις μια δική σου έκδοση μιας διανομής για ευκολία εγκατάστασης σε άλλα μηχανήματα δικά σου ή των φίλων σου.

Επίσης έχει ένα κουμπί που κάνει αναβάθμιση συστήματος, και ένα που διορθώνει προβλήματα εκκίνησης κάτι που θα μπορούσε να λείπει εντελώς και δεν δίνει αξία, αλλά αντίθετα αφαιρεί. Υπάρχουν καλύτερα εργαλεία για αυτή την δουλεία. Και γενικά δεν θα έβλαπτε μια κουβέντα της αμάδας ανάπτυξης του με κάποιον ειδικό στο UI. Αλλά γκρινιάζω εδώ ασκόπως. Είναι ένα ωραίο εργαλείο που έλειπε.

Και στο ελεύθερο λογισμικό όποιος γκρινιάζει ασκόπως πρέπει να τα φτιάχνει όπως θέλει, οπότε παίρνω πίσω όσα αρνητικά είπα.

Εγκατάσταση του systemback

Για να εγκατασταθεί (είναι σε ppa οπότε το κάνεις με δικά σου ευθύνη)

sudo apt-add-repository --yes ppa:nemh/systemback
sudo apt update
sudo apt install systemback -y

Στο παρακάτω βίντεο δείχνει την χρήση του systemback για δημιουργία ενός iso με την βοήθεια μιας εικονικής μηχανής. (Προσοχή δεν μεταφέρει σωστά το iso στο στικάκι, θα πρέπει να το κάνεις με τον γνωστό τρόπο για να το μεταφέρεις σε κάτι άλλο απο μια εικονική μηχανή)

Παρακάτω θα δείτε πως από το στικάκι μεταφέρουμε το σύστημα σε ένα νέο υπολογιστή.

Η μέθοδος δεν έχει τις ευκολίες μιας κανονικής διανομής, απλά μεταφέρεις πίσω το iso και θα πρέπει να φτιάξεις με το χέρι πρώτα τις κατατμήσεις. Κάτι που ξέρουμε όλοι πως δεν μπορεί να γίνει κάτι στραβά, σωστά; Δεν γνωρίζω της συμπεριφορά του σε συστήματα με secure boot.
Οπότε δεν είναι για όλους. Παραμένει όμως ένα χρήσιμο εργαλείο παρά τους περιορισμούς του


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)