Στο σημερινό tip, θα δούμε πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το κλείδωμα του πληκτρολογίου και του ποντικιού στο Linux.

 

Πολλές φορές θέλεις να δεις μια ταινία και δεν σε αφήνει ο γάτος σου ή τα πολύ χαριτωμένα σου παιδιά.

Αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορες περιπτώσεις και ένας από αυτούς είναι να πατήσουν εξεπίτηδες ή κατά λάθος ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο ή το ποντίκι.

Xtrlock – Εγκατάσταση και ρύθμιση

Σε αυτό τουλάχιστον το πρόβλημα υπάρχει ένα μικρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει. Είναι το xtrlock που θα το βρεις στα αποθετήρια. Για διανομές APT (Ubuntu/Debian/Linux Mint) θα πρέπει να το εγκαταστήσεις με την εντολή

sudo apt install xtrlock

ή με γραφικό τρόπο.

Το xtrlock θα κλειδώσει το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, αλλά όχι την οθόνη. Ο δρομέας θα γίνει ένα μπλε λουκέτο (δεν μπορεί να αλλάξει σε κάτι άλλο), όπως φαίνεται στην οθόνη. Δηλαδή σε αντίθεση με την προφύλαξη της οθόνης δεν θα πειραχτεί καθόλου η οθόνη, και θα μπορείς να βλέπεις κανονικά.

kleidoma-pliktrologiou-pontikiou

Τι μένει να λεχτεί;

Μα πως θα τα ξεκλειδώνεις κάποια στιγμή. Δεν θα δεις κάποιο παράθυρο να πληκτρολογήσεις κάτι ή κάποια προτροπή.

Στην εικόνα δείχνω πως μπορείς να αντιστοιχήσεις ένα συνδυασμό πλήκτρων για την ενεργοποίηση του. Θα πας στις ρυθμίσεις πληκτρολογίου, συντομεύσεις, θα πατήσεις «Προσθήκη προσαρμοσμένης συντόμευσης» και θα δώσεις την εντολή όπως στην εικόνα. Μετά θα προσθέσεις τον συνδυασμό πλήκτρων κάνοντας διπλό κλικ εκεί που λέει «μη ανατιθέμενο» και θα πατήσεις ένας ελεύθερο συνδυασμό (ή ESC για ακύρωση). Εδώ επέλεξα τον Ctrl+Alt+J.

Θα πληκτρολογήσεις τον κωδικό του χρήστη, και θα πατήσεις το πλήκτρο εισαγωγής (enter). Χρήσιμο να πατήσεις ένα enter ή esc ποιο πριν να καθαρίσεις τον κωδικό της γάτας.

Επίλογος

Είναι κάποιες λύσεις που είναι τόσο απλές, που δεν καταλαβαίνεις ότι τις θέλεις. Ελπίζω μια μέρα να γίνει μια ενσωματωμένη λειτουργία της προφύλαξης οθόνης.


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)