Το Suru icon theme ήταν τα εικονίδια που συνόδευαν το Ubuntu Phone. Ο σχεδιαστής του Moka icon set τα αναβιώνει και τα κάνει διαθέσιμα για το Linux στο desktop μας. Ας δούμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ένα από τα στοιχεία που μου άρεσαν στο Ubuntu phone ήταν τα εικονίδια του. Βέβαια το όλο project πλέον όπως είχε ανακοινώσει η Canonical το σταμάτησε.

Ευτυχώς όμως τίποτα στο ελεύθερο λογισμικό δεν «πεθαίνει» οπότε, όπως και εμφανίστηκαν αμέσως τα fork του Unity και του Ubuntu phone έτσι και τα εικονίδια αναβιώνονται για χρήση στο desktop μας.

Τι περιλαμβάνουν τα Suru icons

suru-icon-gia-linux-desktop2

Αυτή την στιγμή είναι σε συνεχή ανάπτυξη το όλο εγχείρημα και βελτιώνεται συνεχώς. Για αυτό και πριν το εγκαταστήσετε αν δεν είστε σε Ubuntu, καλό είναι να βρείτε τα «Humanity Icons» απο το αποθετήριο της διανομής σας και να το εγκαταστήσετε επειδή, όπως αναφέρει ο σχεδιαστής, αυτά θα συμπληρώσουν τα όποια κενά υπάρχουν ακόμα στο Suru icons.

Τέλος, μην περιμένετε να δείτε αλλαγή σε εικονίδια άλλων εφαρμογών (π.χ. firefox, VLC κλπ) διότι σκοπεύει να διατηρήσει τα εικονίδια τους χωρίς να αλλοιώσει το brand των εφαρμογών. Όπως αναφέρει στα Notes του README

Αυτό το σετ έχει σχεδιαστεί μόνο για τις ανάγκες του Desktop, αιτήματα ή ζητήματα σχετικά με επώνυμα εικονίδια ή σχετικές εφαρμογές τρίτων (για παράδειγμα, Firefox) θα απορρίπτονται

Εγκατάσταση των Suru icon

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πακετάρισμα έτοιμο για εγκατάσταση σε διανομές και από ότι είδα μόνο το Arch το έχει έτοιμο για εγκατάσταση μέσω AUR. Παρόλα αυτά, η εγκατάστασή του σε Gnome περιβάλλον είναι πολύ απλή:

  • Κατεβάζουμε το zip απο το αποθετήριο https://github.com/snwh/suru-icon-theme/archive/master.zip
  • Το αποσυμπιέζουμε
  • Ανοίγουμε τερματικό μέσα στον φάκελο suru-icon-theme-master
  • Και τρέχουμε make install
  • Έπειτα με το Gnome Tweak Tool ορίζουμε τα εικονίδια να είναι Suru

Αν δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα και θέλετε να τα απεγκαταστήσετε, πάλι μέσα από τον φάκελο δίνετε make uninstall

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές έχει κάνει τρομερή δουλειά και μάλλον θα τα κρατήσω. Φαντάζομαι σύντομα θα αρχίσει να πακετάρεται για όλες τις διανομές…. και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει τις τρεντιάς το κάγκελο όπως είχαν γίνει θυμάμαι με τα numix και άλλα.

suru-icon-gia-linux-desktop

πηγή: https://github.com/snwh/suru-icon-theme