Με το Resetter, μπορούμε να κάνουμε επαναφορά μια APT διανομή στην αρχική της κατάσταση (stock) χωρίς να χρειαστεί επανεγκατάσταση από την αρχή.

Το Resetter είναι ένα ιδανικό εργαλείο για όποιον επιθυμεί να κάνει επαναφορά την APT διανομή του (Ubuntu/Linux Mint κλπ) στην καθαρή αρχική του κατάσταση, όπως ήταν δηλαδή την πρώτη μέρα που το έκανε εγκατάσταση και έτσι να αποφύγει την επανεγκατάσταση με format του δίσκου.

Αυτή την στιγμή υποστηρίζει τις παρακάτω διανομές:

  • Linux Mint 17.3+
  • Ubuntu 14.04+
  • Elementary OS 0.4+
  • Linux Deepin 15.4+

Σύντομα θα υπάρξει αναβάθμιση που υποστηρίζει Debian Jessie ενώ με τον καιρό θα προσπαθήσουν να το κάνουν πολυγλωσσικό αλλά και να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί και από το τερματικό.

Εγκατάσταση του Resetter και χρήση

H τωρινή σταθερή έκδοση είναι η : 1.0.3

Καλό είναι να ελέγξετε ποια είναι η τελευταία σταθερή από το : https://github.com/gaining/Resetter/releases/latest

Για την εγκατάσταση του Resetter μπορείτε να κατεβάσετε το .deb αρχείο και το κάνετε εγκατάσταση με διπλό κλίκ ή από το τερματικό :

$ wget https://github.com/gaining/Resetter/releases/download/v1.0.3-stable/resetter_1.0.3-stable_all.deb
$ sudo dpkg -i resetter_1.0.3-stable_all.deb && sudo apt install -f

Η επαναφορά μπορεί να γίνει είτε με την Automatic μορφή είτε με Custom όπου ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει π.χ. ποιες εφαρμογές θέλει να επαναφέρει, ποιους λογαριασμούς χρηστών να κρατήσει και άλλα πολλά. Μπορείτε να δείτε μια σύγκριση μεταξύ των δυνατοτήτων του Automatic/Custom στο επίσημο αποθετήριο του. Τέλος δίνει την δυνατότητα να προσθέσετε εύκολα τα διάφορα αποθετήρια που είναι διαθέσιμα στο launchpad.net.

Σε κάθε περίπτωση εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει ότι τα προσωπικά σας δεδομένα τα έχετε κάνει backup.


πηγή: https://github.com/gaining/Resetter