Αναβάθμιση παλιάς έκδοσης EOL Ubuntu σε νεότερη χωρίς format

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε μια παλιά και ξεχασμένη έκδοση Ubuntu σε νεότερη. Οι παλιές αυτές εκδόσεις δεν μπορούν να αναβαθμιστούν με τον κλασσικό τρόπο διότι έχει λήξει η περίοδος υποστήριξης τους.Ως γνωστόν οι εκδόσεις του Ubuntu είναι 6μηνιαίες και υποστηρίζονται για 9 μήνες με ενημερώσεις και όταν λήξει η υποστήριξη (End of Life ή EOL) θα πρέπει ο χρήστης να αναβαθμίσει στην επόμενη. Εξαιρούνται φυσικά οι εκδόσεις LTS που υποστηρίζονται για 5 χρόνια (στο περίπου). Περισσότερα για τις διαφορετικές εκδόσεις και την υποστήριξή τους διαβάστε στο:

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κάποια έκδοση Ubuntu ξεχασμένη την οποία έχουν αναβάλει την αναβάθμισή του για διάφορους λόγους και όταν πάνε να κατεβάσουν ένα λογισμικό η να κάνουν ενημερώσεις βλέπουν ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν είναι δυνατό μετά το πέρας της υποστήριξης της έκδοσής που έχουν.

Παρόλα αυτά το Ubuntu έχει μεριμνήσει για τέτοιες περιπτώσεις αναβάθμισης που ονομάζονται End of Life Upgrade. Θα δούμε λοιπόν πώς να αναβαθμίσετε χωρίς να κάνετε format, μια έκδοση End of Life (EOL) του Ubuntu, σε ένα υποστηριζόμενο σύστημα. Να σημειώσω ότι ο οδηγός δεν περιορίζεται στο Ubuntu με την Unity αλλά είναι κατάλληλο για κάθε γραφικό περιβάλλον του Ubuntu. Επίσης θα πρέπει η έκδοση που έχει μπει σε κατάσταση EOL και θέλετε να την αναβαθμίσετε πρέπει να είναι αμέσως πριν από κάποια έκδοση που ακόμα υποστηρίζεται.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχετε Ubuntu 16.10. Η έκδοση αυτή είναι EOL και ναι μπορεί να αναβαθμιστεί διότι η 17.04 έχει ακόμα υποστήριξη μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Αν π.χ. έχετε 15.04 τότε δεν μπορεί να αναβαθμιστεί διότι η αμέσως επόμενη του η 15.10, έχει μπει και αυτή σε κατάσταση EOL. Αν όμως έχετε 15.10 μπορείτε να αναβαθμίσετε διότι η 16.04 είναι LTS έκδοση και έχει ακόμα υποστήριξη μέχρι το 2021

Εκδόσεις του Ubuntu και η περίοδος υποστήριξης του
Εκδόσεις του Ubuntu και η περίοδος υποστήριξης τους

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε στα σχόλια για να το δούμε μαζί.

Πριν ξεκινήσω, θα προσπεράσω το αυτονόητο ότι έχετε κάνει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και θα πάω κατευθείαν στο ζουμί. Σε περίπτωση προβλημάτων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις εκδόσεις για τις οποίες έχει έλθει το τέλος υποστήριξης (EOL) δεν υποστηρίζονται και η βοήθεια μπορεί να είναι λίγο δύσκολη καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη αναβαθμιστεί σε μια πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu. Παρόλα αυτά πολλές φορές δεν είναι επιθυμητό το format / επανεγκατάσταση και θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε κάποια υποστηριζόμενη έκδοση.

Ας δούμε λοιπόν δυο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε το Ubuntu που έχει λήξη η υποστήριξή του στην αμέσως επόμενη.

Αναβάθμιση Ubuntu EOL έκδοσης σε νεότερη

Αναβάθμιση End of Life έκδοσης, με το ucaresystem

Ο πρώτος τρόπος είναι με την χρήση της τελευταίας έκδοσης του ucaresystem-core (v4.1) η οποία διαθέτει πλέον την παράμετρο -eol . Αυτή η παράμετρος κάνει ότι ακριβώς θα περιγράψουμε στον δεύτερο τρόπο αλλά αυτοματοποιημένα.

Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα να κάνουμε την αναβάθμιση

 1. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του ucaresystem-core (Όσοι έχετε ήδη το αποθετήριο, αγνοείστε αυτό το βήμα αφού θα σας έχει έρθει ήδη η αναβάθμιση)
 2. Κάντε το εγκατάσταση με διπλό κλικ
 3. Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε:
  sudo ucaresystem-core -eol
 4. Ακολουθήστε τις οδηγίες.

Αναβάθμιση End of Life έκδοσης, με το χέρι…

Αν δεν θέλετε για ψυχολογικούς λόγους να χρησιμοποιήσετε το ucaresystem-core και θέλετε να κάνετε ότι κάνει η εφαρμογή αλλά με το χεράκι σας τότε συνεχίστε

Αλλαγή πηγών λογισμικού

Για να αναβαθμίσουμε σε επόμενη υποστηριζόμενη έκδοση θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε το αρχείο που «δείχνει» ποια είναι τα αποθετήρια. Πάμε λοιπόν στον υπολογιστή που έχει την παλιά έκδοση Ubuntu και αφού ανοίξουμε ένα τερματικό τρέχουμε την παρακάτω εντολή:

sudoedit /etc/apt/sources.list

και θα ανοίξει το αρχείο όπου θα δείτε μια διεύθυνση πηγής λογισμικών να συνοδεύεται από την κωδική ονομασία της έκδοσης του Ubuntu που έχετε και κάποια «κανάλια» λογισμικών. Θα πρέπει τώρα να τροποποιήσετε όλες τις διευθύνεις ώστε να είναι όπως παρακάτω:

deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ yakkety main restricted universe multiverse
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ yakkety-updates main restricted universe multiverse
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ yakkety-security main restricted universe multiverse
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ yakkety-backports main restricted universe multiverse

Μην σας μπερδεύει η κωδική ονομασία που έχω στις δοκιμές μου, σε εσάς μπορεί να γράφει willy, saucy, oneiric κλπ οπότε δεν χρειάζεται να το αλλάξετε. Αφήστε το όνομα αυτό ως έχει στην έκδοση που είστε. Αλλάξτε μόνο τις διευθύνσεις.

Όταν τελειώσετε αποθηκεύετε και το κλείνετε.

Ενημέρωση συστήματος για τις νέες πηγές λογισμικών

Πρώτα, ελέγχουμε αν το update-manager-core είναι εγκατεστημένο :

sudo apt-get install -y update-manager-core

 

 

και στην συνέχεια το ένα μετά το άλλο:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo do-release-upgrade

και θα ξεκινήσει η αναβάθμιση σε μια υποστηριζόμενη έκδοση και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας εμφανίσει.

Επίλογος

Ο λόγος που έγραψα αυτό τον οδηγό είναι επειδή έχω παρατηρήσει τελευταία ότι σε αρκετούς (συνήθως γονείς, φοιτητές, φίλοι) έχει γίνει κάποια στιγμή εγκατάσταση Ubuntu αλλά αυτοί που το κάνανε είτε δεν είναι πλέον διαθέσιμοι να τους το αναβαθμίσουν ή δεν ασχολούνται πλέον.

Για να κάνω λοιπόν και την δική μου δουλειά ευκολότερη, για όλες εκείνες τις φορές που έρχεται στα χέρια μου ένα τέτοιο μηχάνημα, ενσωμάτωσα στο ucaresystem-core αυτή την δυνατότητα αναβάθμισης. Έτσι, αποφάσισα να το μοιραστώ και με εσάς και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.

Advertisement

18 σκέψεις σχετικά με το “Αναβάθμιση παλιάς έκδοσης EOL Ubuntu σε νεότερη χωρίς format

Add yours

 1. Δηλαδή μπορώ να το κάνω και στην ξεχασμένη ( αλλά και αγαπημένη ) έκδοση Ubuntu 12.04 LTS που έχω σε ένα μηχάνημα;
  Πάντως στο γράφημα που δείχνεις με χαρά παρατηρώ πως αυτή η έκδοση, μάλλον κάτι καλό είχε και έχει δοθεί τόσο μεγάλος χρόνος ενημερώσεων ( έστω των security )

  1. Ναι την 12.04 μπορεις να την πας 14.04 οταν θεωρεις οτι δεν παει αλλο :) Αλλα μην περιμενει να ληξι η 14.04 :)

  2. χααχαχ οκ ;)

   Α! όταν λήξεικαι η 14.04 δε θα γίνεται τίποτα πλέον ; Θα πρέπει να πάει σκαλωτά αν π.χ. θέλω να φτάσω το μηχάνημα στη 16.04 LTS ;

  3. Δεν θα μπορεις να πας ειναι απλο. :) Αυτο περιγραφω. Ισως να ενημερωσω το αρθρο με μια μεθοδο που εχω σκεφτει αλλα πρεπει πρωτα να κανω τις δοκιμες μου και μετα.

   Εσυ που εχεις 12.04 καλο ειναι να αναβαθμισεις αν το μηχανημα σου ειναι ΟΚ. Κατεβασε το 14.04 και απλα μπουταρε μια φορα απο USB και δες αν ειναι ολα οκ. Μετα βγαλε το USB και κανε την αναβαθμιση απο τον update manager η με το

   sudo ucaresystem-core -u

 2. Ρε παιδιά μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, πως γίνεται να παρατάς (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) μια εγκατάσταση τόσα χρόνια(!!!) χωρίς ενημερώσεις;

  Αυτό πραγματικά το έχω απορία.

  1. Απο την εμπειρια μου, οι περιπτωσεις που εχω συναντησει ειναι αυτες που αναφερω στον επιλογο.

  1. Οχι. Θα κατεβασεις το iso του 15.10 και μεσα απο αυτο θα κανεις αναβαθμιση. Οταν τελειωσεις θα χρησιμοποιησεις τον οδηγο που εγραψα για να σε παει ομαλα στο 16.04 οπου και μπορεις να παραμηνεις μεχρι το 2021

  1. Τιποτα. Αληθεια πως και εμεινες σε τοσο παλια εκδοση ?

 3. ειναι το πρώτο pc και το ανοίγο σπάνια μεχρι που ειδα το αρθοσου στην ομαδα!!
  και παλι δεν την καταφερα να κανω την αναβαθμιση.αν και κατεβασα το iso δεν μπορώ
  να βρώ πώς να την κάνω σε κανα χρόνο ισως!!

 4. 15.04 τον υπολογιστή τον εχω μονον να τον βλεπω ειναι ο πρωτος ξεκινησα απο οτιο οτι θυμαμαι
  με 10.04 .ειμαι και λιγο μεγαλουτσικος παντος ευχαριστω πολυ για την βοηθεια.

 5. Γεια σας
  Έχω την 12.04 LTS στον server του σχολ. εργαστηρίου και μάλλον πρέπει να αναβαθμίσω… θα’θελα την βοήθειά σας σε μερικά ζητήματα:
  1) ποιά έκδοση να βάλω;; μπορώ να πάω κατευθείαν στην 18.04;; (από τα παραπάνω κατάλαβα πως όχι!)
  2) πρέπει να «ξαναστήσω» accounts στο δίκτυο;;
  3) πρέπει να αλλάξω και ρυθμίσεις στους clients;; ή θα τρέξουν κανονικά;
  Ευχαριστώ.

  1. Κακώς που έμεινες τόσο καιρό χωρίς να αναβαθμίσεις. Η υποστήριξη της 12.04 έληξε το 2017. Τώρα αν δε θέλεις να το πας από καθαρό install θα πρέπει να πας 12.04 –> 14.04 –> 16.04 –> 18.04 κάτι που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο αλλά δε θα χρειαστεί να ξαναστήσεις accounts και ούτε να πειράξεις τους clients. Το ρίσκο βέβαια να σπάσει κάτι στην πορεία υπάρχει για αυτό πριν κάνεις οτιδήποτε, πάρε ένα backup.

   Φυσικά την ανωτέρω διαδικασία μπορείς να την κάνεις με το «δικό μας» ucaresystem

   Καλή επιτυχία.

 6. Έχω 12.10 και θέλω να κάνω αναβάθμιση ώστε να μου δέχεται τις ενημερώσεις. Τι θα πρέπει να ακολουθήσω;

  1. Είναι προτιμότερο να κανείς μια καθαρή εκ νέου εγκατάσταση. Έχεις μια έκδοση του 2012 !

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: