Το αρχικό Pi-Top ήταν ένας φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιεί ένα Raspberry Pi και είχε χρηματοδοτηθεί το 2014 με καμπάνια στο Indiegogo. Τώρα, η εταιρεία (επίσης αποκαλούμενη Pi-Top ) επιστρέφει με μια ενημερωμένη έκδοση του λάπτοπ που φαίνεται να βελτιώνει την αρχική έκδοση.

Αυτό που ξεχωρίζει το Pi-Top είναι η ιδιαίτερη κατασκευή του το οποίο σε σχέση με τα κλασσικά λάπτοπ διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό στο οποίο το πληκτρολόγιο είναι αποσπώμενο και μπορεί κανείς να δει ένα Raspberry Pi να αποτελεί την βασική του μονάδα(μητρική) ενώ διαθέτει και αρκετό χώρο για προσθήκη άλλων περιφερικών όπως σκληρό δίσκο, arduino κλπ.

Pi-Top Raspberry Pi Laptop εσωτερικά απο πάνω

Όπως θα είχατε διαβάσει με την σειρά οδηγών «Home Server» όπου με ένα board Raspberry Pi φτιάξαμε έναν server για το σπίτι μας έτσι και εδώ ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για προσωπική ή εκπαιδευτική χρήση για διάφορα project (προγραμματισμού, αυτοματισμού κλπ).

Η νέα έκδοση του Pi-Top έρχεται με ένα «κιτ του εφευρέτη» που αποτελείται από ένα breadboard (Raspberry Pi και μερικά βασικά συστατικά για την κατασκευή μικρών έργων, όπως LEDs. ένα μικρόφωνο και έναν αισθητήρα κίνησης. Επίσης διαθέτει και άλλες απαραίτητες βελτιώσεις όπως η οθόνη του που πλέον είναι 14 ιντσών και με ανάλυση 1080p.

Pi-Top Raspberry Pi Laptop εσωτερικά απο το πλάι

Όπως και το πρωτότυπο, τρέχει ένα προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται «pi-topOS: Polaris», το οποίο προσπαθεί να είναι λίγο πιο φιλικό προς το χρήστη από το κανονικό Raspbian OS.

Το Pi-Top διατιμάται στα $320, το οποίο το τοποθετεί εναντίον των περισσότερων φορητών υπολογιστών στην ίδια κατηγορία τιμών. Ίσως η τιμή αυτή να είναι κάπως τσιμπημένη μιας ένα Raspberry Pi 3 από μόνο του, κοστίζει περίπου $45. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε τον σχεδιασμό του, την οθόνη που περιλαμβάνει, το kit του εφευρέτη κ.α. τα οποία όλα μαζί έρχονται σε έναν όμορφο και εργονομικό σχεδιασμό έτοιμο για λειτουργία. Τέλος μην ξεχνάμε ότι στοχεύει την αγορά των προγραμματιστών IoT, μηχανικών λογισμικού /hardware, αυτοματιστών κλπ.


πηγή: engadget.com