Θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε ένα εύχρηστο και όμορφο λογισμικό που χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό για την διαχείριση των Git repository.
ΟΚ, όλοι γνωρίζουν ότι σαν την Χαλκιδική και το τερματικό … δεν έχει… αλλά δώστε λίγο βάση στην μικρή παρουσίαση και ίσως αλλάξετε γνώμη….
Όσοι ξεκινάνε την χρήση και διαχείριση κάποιου αποθετηρίου στο Git είτε για μικρά έργα όπως για το hosting των σελίδων σας είτε για πολύ μεγάλα, οι περισσότεροι ξεκινάνε απευθείας με χρήση κάποιου GUI και σταδιακά τα βρίσκουν ίσως σκούρα μιας και δεν μπαίνουν καν στα ρηχά του τι σημαίνει Git οπότε αναγκαστικά καταλήγουν στο τερματικό. Όσοι ήρθατε πρώτη φορά σε επαφή με το git αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στα δύο παρακάτω :
- Βασικά και Προχωρημένα θέματα στη χρήση git και github (Video)
- GitHub τα πρώτα βήματα και δημιουργία αποθετηρίου (Video)
To GitKraken λοιπόν όταν το πρωτοείδα (screenshots), είπα το κλασσικό «πολλά φρου-φρου και ομορφιά αλλά από ουσία; σιγά μην αφήσω το τερματικό» και είπα, ας το κάνω download… τι έχω να χάσω, τόσα GUI έχω χρησιμοποιήσει και παρατήσει.
Πάω λοιπόν στο:
και κατέβασα το deb αρχείο και το έκανα εγκατάσταση. Ξεκινάει και μπαίνει άμεσα στο δια ταύτα εμφανίζοντας έναν απλό wizard για να συνδεθώ π.χ. στον Github λογαριασμό μου:

Έπειτα GitKraken μου εμφανίζει την πρώτη οθόνη και με αρίθμηση με καθοδηγεί για τις πρώτες ρυθμίσεις που έχω να κάνω όπως π.χ. προτιμήσεις εμφάνισης και τα διαθέσιμα repository

Στην οθόνη της διαχείρισης των διαθέσιμων αποθετηρίων του GitKraken υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε clone από λογαριασμούς όπως Github, Gitlab και Bitbucket. Επειδή είχα συνδεθεί στον λογαριασμό μου στο Github με το GitKraken, μου εμφάνισε όλα τα repository που έχω ή συνεισφέρω οπότε ήταν δυο click υπόθεση να κάνω clone τοπικά αυτό που με ενδιέφερε.

Στην συνέχεια στο GitKraken, εμφανίζεται το commit tree του repository με όλο το ιστορικό του. Επάνω αριστερά, δίπλα από το όνομα του repository μπορείτε να μετακινηθείτε (checkout) σε κάποιο άλλο branch με ένα dropdown menu ενώ στην αριστερή στήλη σας εμφανίζει την κατάσταση του αποθετηρίου locally, remote ακόμα και τα διαθέσιμα pull requests. Στην κεντρική στήλη φυσικά σας εμφανίζει το δέντρο με όλο το ιστορικό των commits ενώ δεξιά «αντιλαμβάνεται» την όποια αλλαγή κάνετε στα αρχεία και μπορείτε να κάνετε commit και push άμεσα.
Όσοι έχετε εντάξει το Git Flow στο workflow σας, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε για το αποθετήριο σας μέσα από τις ρυθμίσεις του GitKraken

To GitKraken κατά την γνώμη μου ίσως είναι η καλύτερη desktop εφαρμογή για noobs του Git οι οποίοι μπορεί να μην χρησιμοποιούν κάποιο IDE που να διαθέτει ενσωματωμένη διαχείριση των commit/push/pull που θέλουν να κάνουν.
Πέραν τις απλότητας και της όμορφης σχεδίασης του, είδα λοιπόν ότι την δουλειά που πρέπει να κάνει την κάνει άψογα.
Το GitKraken είναι δωρεάν για προσωπική μη κερδοσκοπική χρήση ενώ φυσικά διαθέτει και Pro/Enterprise εκδόσεις. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κατεβάζοντας το από:
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το χρήσιμο αυτό εργαλείο – ειδικά για τους νέους.
Μου φαίνεται πως μοιάζει με τον Sublime Merge ( https://www.sublimemerge.com/ ). Ισχύει ; Έχετε τυχόν δοκιμάσει ποτέ τον Sublime Merge ;
Ναι μοιάζει αρκετά αλλά δεν το έχω δοκιμάσει