Ύστερα από την περίπτωση της Lenovo που συμβιβάστηκε με την επιβολή προστίμου $3.5 εκ. για την προεγκατάσταση adware στα laptop της χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, μπαίνει και η HP στο στόχαστρο λόγο της περίεργης διαδικασίας να εγκαταστήσει σιωπηλά software χωρίς την άδεια των χρηστών.

Σύμφωνα με ένα μεγάλο αριθμό αναφορών που συγκεντρώθηκε από το Computer World, η HP εγκαθιστά έναν client τηλεμετρίας στους υπολογιστές των πελατών της, χωρίς να το γνωρίζουν η να της το έχουν επιτρέψει οι ίδιοι.

hp spyware

Το λογισμικό, που εντοπίστηκε στις 15 Νοεμβρίου, ονομάζεται «HP Touchpoint Analytics Service» και φαίνεται να αντικαθιστά το Touchpoint Manager Solution. Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του το λογισμικό περιέχει «Τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλίσεις την ασφάλεια των διαχειριζόμενων συσκευών ούτως ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». Το πρόβλημα είναι ότι εγκαθίσταται ως driver στο Windows και μάλιστα χωρίς άδεια και δημιουργεί ένα χάος στα συστήματα των πελατών της.

touchpoint-manager-hpΈνα παράπονο στη σελίδα υποστήριξη της ΗΡ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κάνει τη δουλεία που κάνω στον υπολογιστή τόσο δύσκολη που ακούω θόρυβο ενώ το λαμπάκι στην πίσω πλευρά να αναβοσβήνει συγχρονισμένα με το φόρτο. Στον task manager βλέπω να ανοίγει και να κλείνει ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών.»

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πως ο νέος driver εγκαθίσταται. Μπορεί να μπήκε με τα τελευταία windows update ή μέσω της HP και των διεργασιών που σχετίζονται με το βοηθό υποστήριξης. Όπως και να έχει, οι πελάτες δεν είναι χαρούμενοι.

«Καταλαβαίνω ότι συλλέγει όλων των ειδών τηλεμετρικά δεδομένα αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να μοιραστώ τα περισσότερα από αυτά, σίγουρα όχι χωρίς να το γνωρίζω.»

Αναφέρει ένας χρήστης στα forums της HP.

Ο εν λόγω driver μπορεί να αφαιρεθεί σχετικά γρήγορα και εύκολα, αλλά με φόντο τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα ιδιωτικότητας, αυτό δεν είναι το λιγότερο ανησυχητικό.

Η επίσημη θέση της ΗΡ σχετικά με το θέμα έχει ως εξής:

Το HP Touchpoint Analytics είναι μια υπηρεσία που παρέχουμε από το 2014 σαν μέρος του HP Support Assistant. Συλλέγει ανώνυμα διαγνωστικές πληροφορίες για την απόδοση του hardware. Κανένα δεδομένο δεν μοιράζεται με την ΗΡ εκτός αν η πρόσβαση μας επιτραπεί. Οι πελάτες μπορούν να το απεγκαταστήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Παίρνουμε στα σοβαρά την ιδιωτικότητα των πελατών και πράτουμε αναλόγως σύμφωνα με την πολιτική μας

Τι γίνεται αν έχω Linux

Απολύτως τίποτα. Από ότι φαίνεται, το πρόβλημα εμφανίζεται σε υπολογιστές HP που έρχονται προεγκατεστημένα με Windows. Πολύ πιθανόν η απεγκατάσταση του συγκεκριμένου driver να αποτελεί ιδανική λύση, παρόλα αυτά δεν εγγυάτε κανείς οτι σε επόμενο update δεν θα ξαναεμφανιστεί.

Φυσικά όσοι πελάτες της HP έχουν διαγράψει το Windows για να κάνουν εγκατάσταση κάποια διανομή Linux, δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.


Πηγή : Engadget