Με τον Γιάννη γνωριζόμαστε διαδικτυακά μέσω των κοινοτήτων στα οποία είμαστε μέλη. Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία να τον «ανακρίνω» για αυτό το περιβόητο project που ονομάζεται Yunit και το οποίο αποτελεί συνέχεια του Unity 8 στο Desktop.
Πέραν του γεγονότος ότι το Unity 7, πολύ πιθανόν να συνεχιστεί από μέλη της κοινότητας, ένα άλλο project που σταμάτησε η Canonical ήταν το Unity 8. Αυτό φυσικά δεν σταμάτησε κανέναν να ελπίζει ότι κάποιοι ικανοί άνθρωποι θα βρεθούν να το συνεχίσουν.
Όπως και έγινε φυσικά και σήμερα έχω την χαρά να μιλήσω με έναν από αυτούς που συμμετέχει στην ανάπτυξη του έργου, τον Γιάννη.

Πες μας λίγα λόγια για σένα και πως ξεκίνησες να συμμετέχεις στο project

Λέγομαι Γιάννης Σαλάτας, ασχολούμαι με το linux σαν χρήστης από το 2000 περίπου και τα τελευταία 5-6 χρόνια συμμετέχω ενεργά με contributions σε διάφορα projects ανοιχτού κώδικα (weka, cmusphinx, kde, moodle, gneuralnetworks, κλπ).
Η ιδέα που είχε η canonical σχετικά με το ubuntu και το unity 8 για ενα κοινό περιβάλλον εργασίας που θα μπορούσε να τρέχει τόσο σε κινητές συσκευές (smatphones, tablets) όσο και σε παραδοσιακά PC (convergence), μου είχε κινήσει από την αρχή το ενδιαφέρον και έτσι όταν η canonical ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του project, θεώρησα ότι θα μπορούσε να αναλάβει η κοινότητα και να συνεχίσει το project με τους στόχους που είχαν οριστεί αρχικά από την canonical (convergence).
Επιπλέον, δεδομένου των σχετικών σπουδών μου (MSc σε συστήματα κινητού και διάχυτου υπολογισμού), θεωρώ ότι το yunit σαν project ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα, μπορεί να αποτελέσει ιδανική πλατφόρμα για ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές (android, iOS).
Θυμάμαι όταν το είχες ανακοινώσει, αλλά τώρα πόσοι είναι οι developers;
Όχι πολλοί. Γενικώς προς το παρόν (πολύ χοντρικά) δεν νομίζω να έχουν ασχοληθεί πάνω από 10-15 προγραμματιστές.
Στην αρχή, είχα μπερδευτεί με το παρεμφερές έργο Ubports, ποιες οι διαφορές του με το Yunit;
Το UbPorts προϋπήρχε και είχε ως στόχο να κάνει port το συνδυασμό ubuntu + unity 8 σε όσο το δυνατόν περισσότερα κινητά τηλέφωνα και tablets (η canonical υποστήριζε επίσημα πολύ συγκεκριμένες συσκευές).
Στο yunit από την άλλη επικεντρωνόμαστε πιο πολύ στο desktop κομμάτι (έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τις κινητές συσκευές) και αντιμετωπίζουμε το yunit σαν Desktop Environment το οποίο μπορεί εν δυνάμει να παίξει πάνω από οποιαδήποτε διανομή linux, όπως δηλαδή και τα υπόλοιπα DEs (KDE, Gnome, κλπ).
Είπες για KDE… το Yunit συνεχίζει να βασίζεται στο ίδιο framwork με αυτό;
Βασίζεται στο Qt, όπου πάνω σ αυτό έχει υλοποιηθεί το Ubuntu UI Toolkit που περιλαμβάνει μια σειρά από Components (visual κυρίως) τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του υπόλοιπου γραφικού περιβάλλοντος. Κάτι ανάλογο έχει γίνει και στο KDE project όπου και αυτό βασίζεται σε ένα set από frameworks και visual components.

Η βασική διαφορά θα λέγαμε ότι το unity 8 (πλέον yunit) αρχικά ξεκίνησε ως περιβάλλον για κινητές συσκευές οπότε δόθηκε αρχικά βαρύτητα περισσότερο στο visual κομμάτι (UI Controls) και στη δυνατότητα του GUI να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συσκευές, αναλύσεις και μεγέθη οθονών, σε αντίθεση με το KDE όπου επικεντρώνεται στο desktop κομμάτι και σχετικά πρόσφατα άρχισε να βλέπει αυτό το θέμα των κινητών συσκευών με το plasma mobile και το kirigami

Ωραία όλα αυτά, αλλά μπορεί κάποιος σήμερα να δοκιμάσει το Yunit;
Το yunit είναι διαθέσιμο τόσο για debian (unstable, testing, stable) όσο και για ubuntu 16.04 και μπορεί να εγκατασταθεί σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες αντίστοιχα:
- Ubuntu 16.04: https://yunit.io/yunit-packages-for-ubuntu-16-04-lts-xenial/
- Debian: https://yunit.io/yunit-packages-for-debian-stable-testing-and-unstable/
Επίσης απ’ όσο ξέρω υπάρχουν ανεξάρτητοι προγραμματιστές που αυτή τη στιγμή δουλεύουν για να γίνει port σε arch linux και σε fedora.
Αν το κάνω δηλαδή εγκατάσταση θα είναι συμβατό με τις εφαρμογές που έχω;
Ναι, μπορεί να συνυπάρξει τόσο με το Gnome όσο και με το XFCE χωρίς προβλήματα (έχουν τεσταριστεί και τα δύο σε debian και ubuntu 16.04).
Μπορεί επίσης να συνυπάρξει με το KDE υπό την προϋπόθεση ότι τόσο το KDE όσο και το Yunit έχουν γίνει compile με την ίδια έκδοση της Qt και μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να τρέξουμε εφαρμογές του KDE natively κάτω από τον Mir χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης του XMir.

Μια χαρά λοιπόν. Παρόλα αυτά θεωρείς ότι είναι σταθερό και έτοιμο για καθημερινή χρήση;
Δεν είναι ακόμα έτοιμο για καθημερινή χρήση σε PC μιας και λόγω του Mir, οι κλασσικές Χ εφαρμογές έχουν αρκετά θέματα stability όταν τρέχουν κάτω από τον XMir.
Αντίθετα για κινητές συσκευές είναι αρκετά stable (με την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε μια από τις περιορισμένες συσκευές που υποστηρίζονται από το UbPorts) και μάλιστα αρκετοί προγραμματιστές του UbPorts το χρησιμοποιούν καθημερινά στα κινητά τους.
Πότε πιστεύεις να το έχετε σταθεροποιήσει ώστε (γιατί όχι) να βγάλετε και μια εκδοχή του Ubuntu με Yunit;
Ελπίζουμε να έχουμε κάτι ολοκληρωμένο και αρκετά stable στο ubuntu 18.04.
Να πω σ’ αυτό το σημείο ότι ο Mir Server πλέον θα μπορεί να παίξει και ως compositor για τον wayland οπότε θεωρητικά θα βοηθήσει στη σταθερότητα και το usability του Desktop.
Είναι πολύ πιθανό να δούμε και ένα yunit flavor του ubuntu 18.04.x.
Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να βοηθήσει κάποιος στο Yunit;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος. Αρχικά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του yunit, ο κώδικας του οποίου βρίσκεται στο github
- Κώδικας του Yunit : https://github.com/yunit-io
- οδηγίες συμμετοχής στην ανάπτυξη: https://github.com/yunit-io/documentation/wiki/Developer’s-Howto.
Επιπλέον θα θέλαμε να βρούμε άτομα που να ασχοληθούν ως package maintainers για τα distros που υποστηρίζονται επίσημα από το project (debian, ubuntu 16.04 και σύντομα 17.10). Τέλος υπάρχει και το θέμα των μεταφράσεων, όπου είναι διαθέσιμες στο transifex σύμφωνα με τις οδηγίες στο
Πριν κλείσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας;
Θα ‘θελα να τονίσω ότι στην περίπτωση του yunit δεν μιλάμε απλά για ένα ακόμα Desktop Environment κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν θα είχε και πολύ νόημα, αλλά για ένα περιβάλλον που μπορεί να τρέξει τόσο σε παραδοσιακά PCs όσο και σε κινητές συσκευές (smartphones και tablets) προσφέροντας στους χρήστες του παρόμοιες δυνατότητες και εμπειρία χρήσης και παρέχοντας τη δυνατότητα μετατροπής μιας κινητής συσκευής σε desktop PC απλά συνδέοντάς το με τα αντίστοιχα περιφερειακά (οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι).
Φυσικά το yunit δεν είναι το μοναδικό ούτε το πρώτο project που έχει ως στόχο τα παραπάνω. Ήδη έχουμε την αποτυχημένη προσπάθεια της Microsoft με το windows phone και επιπλέον παράλληλα με το yunit και Ubports έχουμε το KDE με το plasma mobile που κινείται στην ίδια κατεύθυνση καθώς επίσης και την Samsung με το phone-as-desktop
Θα ήταν επιπόλαιο νομίζω την δεδομένη χρονική στιγμή να προδιαγράψουμε την επιτυχία ή την αποτυχία κάποιων από τα παραπάνω και η καθαρά προσωπική μου υποκειμενική μου άποψη είναι ότι στη χειρότερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με pioneer project που μπορούν να βάλουν τις βάσεις στη σύγκλιση μεταξύ των κινητών και των desktops.
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ !
Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για το project.
Πληροφορίες για το Yunit: https://yunit.io/
Γεια σου ρε Γιάννη παλικάρι! Μπράβο σου και μπράβο σε όλους όσους ασχολούνται και συνεχίζουν αυτό το εγχείρημα! Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Μακάρι να καταφέρουμε και εμείς να βοηθήσουμε έστω λίγο..
Τα συγχαρητήρια μου στο cerebrux.net για αυτή την πολύ ωραία ανάρτηση/συνέντευξη εντελώς μέσα από τον παλμό των εξελίξεων της πληροφορικής! Πολύ ωραίο! Μα που βρίσκεται αυτές τις άκρες ( θυμάμαι και την συνέντευξη που είχατε πάρει από έναν άλλον στο Technopolitan )