Επανεκκίνηση στο Windows η άλλο λειτουργικό μέσα από το Linux

Είμαστε στο Linux μας και θέλουμε να κάνουμε άμεσα επανεκκίνηση στο windows ή σε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε το μενού επιλογών του Grub το οποίο εμφανίζετε στην εκκίνηση του υπολογιστή. Πως λοιπόν θα κάνουμε επανεκκίνηση στο λειτουργικό που θέλουμε άμεσα ?

Δεν είναι λίγοι από εμάς που έχουν 2, 3 ή και 4 λειτουργικά στον υπολογιστή τους. Είτε κάποια άλλη διανομή, είτε μια έκδοση των Windows. Και όταν θέλεις να αλλάξεις το λειτουργικό, θα πρέπει πρώτα να κάνεις επανεκκίνηση τον υπολογιστή από το λειτουργικό στο οποίο είσαι και έπειτα μόλις εμφανιστεί ο Grub, είσαι έτοιμος με το χέρι στην σκανδάλη να πατήσεις μέσα στον χρόνο που σου δίνει το grub την σωστή επιλογή.

Θα δούμε 3 διαφορετικούς τρόπους:

  1. Αλλαγή του προεπιλεγμένου λειτουργικού με το οποίο ξεκινάει ο υπολογιστής μας
  2. Επανεκκίνηση σε άλλο λειτουργικό
  3. Χρήση GNOME Reboot extension

Πριν προχωρήσουμε όμως, ρίξτε μια ματιά στα δυο παρακάτω άρθρα τα οποία θα μας είναι χρήσιμα

  1. Πως ρυθμίζουμε το Grub2 να θυμάται την επιλογή εκκίνησης
  2. Εγκατάσταση Gnome extensions

Αφού διαβάσατε (ή τα έχετε ανοιχτά σε άλλη καρτέλα στον browser σας) πάμε να κάνουμε την ζωή μας ποιο εύκολη με 3 διαφορετικούς τρόπους (τερματικό ή GNOME extension) επανεκκίνησης σε άλλο λειτουργικό σύστημα. Διαλέξτε ότι σας βολεύει.

Αλλαγή προεπιλεγμένου λειτουργικού με το οποίο ξεκινάει ο υπολογιστής με το grub-set-default

H πρώτη μέθοδος είναι ανεξάρτητη από το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε και για αυτό απαιτεί πρώτα μια ρύθμιση στο Grub. Γιαυτό κάντε πρώτα ότι σας λέω στο Πως ρυθμίζουμε το Grub2 να θυμάται την επιλογή εκκίνησης

Έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή grub-set-default μέσα από το τερματικό το οποίο θέτει το λειτουργικό στο οποίο θέλουμε να είναι το εξορισμού επιλεγμένο στην εκκίνηση. Οπότε το χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό με το οποίο εκκινείται το σύστημά μας.

Παίρνει παράμετρο είτε το όνομα της καταχώρησης είτε την σειρά στο μενού. Βρίσκω την πρώτη λύση καλύτερη, αλλά πρέπει να γράψω το όνομα σωστά και εδώ βοηθά η εντολή grep. Στο παράδειγμα μας θα χρησιμοποιήσω το Windows ως το λειτουργικό στο οποίο θέλω ξεκινάει το σύστημά μου μέσα από το Linux. Οπότε ανοίγουμε τερματικό και δίνουμε την παρακάτω εντολή για να μας πληροφορήσει το πλήρες όνομα του λειτουργικού:

grep Windows /boot/grub/grub.cfg

Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα η πλήρης καταχώριση είναι :

'Windows 10 (on /dev/sda1)'
epanekkinisi-se-windows-grep
Πλήρης καταχώρηση Windows στο Grub

Άρα για να ορίσω το Windows ως η προεπιλεγμένη εκκίνηση, θα πρέπει να δώσω πρώτα (κάνοντας αντιγραφή επικόλληση την καταχώριση που με ενδιαφέρει) :

sudo -H grub-set-default 'Windows 10 (on /dev/sda1)'

και πλέον θα έχει καταχωρηθεί στην «μνήμη». Έτσι μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής θα έχει επιλεγμένο το Windows για εκκίνηση, λόγο αυτής την καταχώρισης που έδωσα στο grub.

Επανεκκίνηση στο … ταδε … μέσα από το Linux με το grub-reboot

Αν τώρα Θέλω να μην αλλάξω με πιο ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα εξορισμού οταν ανοίγω το PC, αλλά είμαι σε Linux Mint θέλω να επανεκκινήσω σε άλλη διανομή π.χ. Ubuntu, τότε εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο, δίνω στο τερματικό πρώτα :

grep Ubuntu /boot/grub/grub.cfg

οπότε μου εντοπίζει όλες τις διαφορετικές εκδόσεις Ubuntu που έχω. Επομένως χρησιμοποιώ την καταχώριση του Ubuntu (είναι η πρώτη). Π.χ.:

sudo -H grub-reboot Ubuntu
epanekkinisi-ubuntu-grub-reboot
Καταχώρηση του Ubuntu όπως είναι στο Grub

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση με το grub-reboot και στο Windows βρίσκοντας την καταχώρηση του όπως και κάναμε για το Ubuntu.

Μενού επιλογής επανεκκίνησης στο GNOME

Σε περίπτωση που είστε με GNOME, υπάρχει η δεύτερη μέθοδος η οποία περιλαμβάνει απλά την εγκατάσταση ενός extension.

Πάτε από τον browser σας στο

και το ενεργοποιείτε. Θα χρειαστεί πρώτα να έχετε ρυθμίσει το browser σας να μπορεί να κάνει εγκατάσταση GNOME extensions : Εγκατάσταση Gnome extensions

Έπειτα όταν θα θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση απλά θα διαλέγετε σε πιο λειτουργικό θέλετε να μπείτε

epanekkinisi-sto-epilogi-gnome-extension
Επιλογή επανεκκίνησης σε άλλο λειτουργικό σύστημα μέσα από το Linux

 

Επίλογος

Σίγουρα, η δεύτερη μέθοδος είναι πιο απλή αλλά προϋποθέτει να έχετε GNOME. Η πρώτες δυο είναι ανεξάρτητες από γραφικά περιβάλλοντα και είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο π.χ. δεν δουλεύει το πληκτρολόγιο στο Grub menu.

 

 

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Επανεκκίνηση στο Windows η άλλο λειτουργικό μέσα από το Linux

Add yours

  1. Ωραίος! Μου αρέσει πάρα πολύ το άρθρο! Χρήσιμο και ωραίο που μας λες όλους τους τρόπους και πως απλά γίνεται από το τερματικό αλλά και μετά με γραφικό τρόπο μέσω του GNOME.

    Ωραίος, ευχαριστούμε! :)

    1. Προσπαθώ να καλύψω όλες τις ανάγκες που αφορούν ένα θέμα, φυσικά δεν είναι πάντα δυνατό αυτό.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: