Πριν λίγες μέρες, κάποιοι χρήστες Linux, οι οποίοι έκαναν εγκατάσταση το πρόσφατο Ubuntu 17.10 στο Lenovo laptop τους ανέφεραν ότι δημιουργήθηκε σοβαρό και μη αναστρέψιμο πρόβλημα στο BIOS του υπολογιστή τους.
Πριν 2-3 μέρες, μέλος της Ελληνικής κοινότητα Ubuntu, ανέφερε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την εγκατάσταση Ubuntu 17.10 σε Lenovo. Αναφέρει στην συγκεκριμένη ανάρτηση ότι έπαψε να λειτουργεί σωστά το BIOS (δεν αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις) και δεν αναγνωρίζει την εκκίνηση από USB.
Ψάχνοντας το ζήτημα που περιγράφει, και στο link της αναφοράς σφάλματος (23 Νοεμβρίου 2017) που αναρτήθηκε στο Launchpad, φαίνεται οτι εγκαθιστώντας το Ubuntu 17.10 μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο BIOS σε μια σειρά φορητών υπολογιστών της Lenovo, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Lenovo Yoga:
- Lenovo B40-70
- Lenovo B50-70
- Lenovo B50-80
- Lenovo Flex-10
- Lenovo G40-30
- Lenovo G50-70
- Lenovo G50-80
- Lenovo S20-30
- Lenovo U31-70
- Lenovo Y50-70
- Lenovo Y70-70
- Lenovo Yoga Thinkpad (20C0)
- Lenovo Yoga 2 11″ – 20332
- Lenovo Z50-70
- Lenovo Z51-70
Όσοι επηρεάζονται, αναφέρουν στα σχόλια, ότι μετά την εγκατάσταση του Ubuntu 17.10, το BIOS στη συσκευή τους δεν μπορεί πλέον να αποθηκεύσει ρυθμίσεις (όπως αλλαγή της σειράς εκκίνησης USB/Σκληρός Δίσκος κλπ, που συχνά απαιτείται όταν γίνεται dual boot εγκατάσταση), ενώ σε άλλους δεν επιτρέπει καν την έξοδο από το BIOS.
Μιας και το Ubuntu είναι η μεγαλύτερη σε χρήση διανομή Linux, ήταν λογικό να εντοπιστεί πιο άμεσα το πρόβλημα. Φαίνεται όμως ότι ο νέος πυρήνας Linux 4.13+ μαζί με το ότι η Lenovo μάλλον δεν ακολουθεί τα αποδεκτά από όλους πρότυπα στην σύνθεση του UEFI/BIOS είναι η αιτία του προβλήματος.
Ήδη, η Canonical συνεργάζεται με την Lenovo για να βρουν τις αιτίες του προβλήματος και εντός ημερών θα κυκλοφορήσει :
- Ενημέρωση διόρθωσης πυρήνα Linux
- Ενημερωμένο ISO εγκατάστασης Ubuntu 17.10
Παρόλα αυτά όμως, η ενημέρωση ΔΕΝ διορθώνει το πρόβλημα σε όσους έχουν ήδη επηρεαστεί από το σφάλμα. Η Lenovo, από την πλευρά της φαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα των χρηστών, παροτρύνει τους ιδιοκτήτες αυτών των Laptop να αντικαταστήσουν τη μητρική σε περίπτωση που δημιουργηθεί το σχετικό σφάλμα στο BIOS.
Στην διερεύνηση που έκανε η Canonical, το πρόβλημα φαίνεται να προέρχεται από την ενεργοποίηση των intel-spi-drivers* στον πυρήνα, τα οποία δεν φαίνεται να είναι έτοιμα για χρήση. Οπότε η λύση που προτείνουν είναι να απενεργοποιηθούν οι σχετικοί drivers μια και είναι απίθανο κάποιος να κάνει πραγματικά κάτι που απαιτεί αυτόν τον οδηγό.
Λογικά όλες οι διανομές με πυρήνα Linux 4.13+ με ενεργοποιημένους του intel-spi-drivers θα πρέπει να ενημερώσουν τον πυρήνα με την διόρθωση αλλά και τα ISO εγκατάστασης της διανομής τους.
ΩΧ! Ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση-προειδοποίηση
. Φαντάζεσαι θέλοντας να εξυπηρετήσεις κανέναν φίλο να φας και ξύλο από πάνω;
Ναι, στο μυαλό του φίλου θα φταίει το Linux και όχι η Lenovo που τα κάνει για άλλη μια φορά μαντάρα με τα laptop της.
Το ξέρατε ότι η lenovo στα laptop της κάνει blacklist της κάρτες δικτύου του εμπορίου μέσω του Bios για να σε αναγκάσει να αγοράσεις κάρτα δικτύου από αυτήν ;
Αυτό δεν το γνωρίζω πραγματικά. Γενικά στα τόσα χρόνια μόνο αρνητικά ακούω για την Lenovo με τις τακτικές της και είναι κρίμα
Το θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό να μπορεί να πειράξει το bios ένα λειτουργικό, και μάλιστα σε legacy mode, όπως στη δική μου περίπτωση. Γιατί θα μπορούσε να είναι ένας ιός ή κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή, όσοι από εμάς επηρεαζόμαστε από το πρόβλημα, στην ουσία έχουμε μεγάλο θέμα. Πρώτον γιατί με την αλλαγή μητρικής θα χαθεί και το activation των Windows 10 (οι υπολογιστές αγοράστηκαν με Windows 8), και δεύτερον γιατί αν δεν πάνε τα λάπτοπ στην αντιπροσωπεία (με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό), δεν μπορεί να γίνει format. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Lenovo στην Ελλάδα δηλώνει πλήρη άγνοια για το πρόβλημα, ενώ ξεκάθαρα τονίζει ότι το Linux είναι μη υποστηριζόμενο λειτουργικό. Τα μηχανήματα, στη δική μου περίπτωση, είναι εντός εγγύησης.
Δυστυχώς η Lenovo hellas αλλά και κατά κύριο λόγο η Lenovo έχει επιδείξει πολλές φορές ότι δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι ιδιαίτερα δε σε εταιρικά περιβάλλοντα. Θυμίζω τον σάλο που προκλήθηκε όταν είχε αποδειχθεί ότι είχε «πειράξει» το UEFI/BIOS σε μια σειρά από laptops για να λαμβάνει δεδομένα χρήσης και ποιος ξέρει τι άλλο.
Την αποφεύγω σαν ο διάβολος το λιβάνι !
Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι και εγώ! Μα πως στο καλό πειράζουν το BIOS! Είναι επιτρεπτό αυτό;
Εδώ μήπως φταίει και ο πυρήνας LInux που απλώνει τα χέρια του εκεί πέρα;;!! – Με ανησυχεί πολύ το γεγονός αυτό! Θα πρέπει να το ψάξουμε!!
Όσο για την νοοτροπία της Lenovo, είναι πολύ σημαντικά ( και απαράδεκτα ) τα όσα μας λες για λόγους της…. Απίστευτη για εμένα.. Τόσο σαχλούς δε τους περίμενα.
@Salih Πωω ρε φίλε! Δε το θυμάμαι και αυτό! Τρομερό – απίστευτο!!
Να ‘στε καλά που μας ενημερώνετε για τέτοιους είδους τόσο σοβαρά θέματα! Και αν και το ίδιο το άρθρο είναι τρομερό τα σχόλια σας παιδιά το κάνουν ακόμη πιο μοναδικό από μόνο του!
Καταρχήν το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται όπως λες στη διανομή ( Ubuntu στην προκειμένη περίπτωση ), αλλά στον πυρήνα, σωστά ; Οπότε προσοχή σε όσους έχουν Lenovo και μόνο αυτοί και επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν οποιαδήποτε διανομή με έκδοση πυρήνα Linux 4.13.
Θα ήταν καλό να μας ανέφερες και σε ποια έκδοση πυρήνα θα έχει διορθωθεί αυτό το πρόβλημα ( ώστε να πάψουν να φοβούνται οι χρήστες )
Αυτά γίνονται λοιπόν όταν κάποιος δεν ακολουθεί τα πρότυπα που έχουν οριστεί από κάποιους άλλους για συγκεκριμένους λόγους. Καλά να πάθει η Lenovo λοιπόν ( τέτοιες ψευτομαγκές δε χωράνε στην πληροφορική ), αν και το μεγαλύτερο τίμημα ( και στεναχωριέμαι πολύ για αυτούς ) το επωμίζονται οι αγοραστές της. Μου αρέσει που λες «παροτρύνει τους ιδιοκτήτες αυτών των Laptop να αντικαταστήσουν τη μητρική» όντως θα τους την αντικαταστήσει η ίδια η Lenovo ή θα την πληρώσουν κιόλας από την τσέπη τους οι πελάτες ;
Πάντως βλέπω και από τα σχόλια πως κάνει διάφορα ατοπήματα η Lenovo και αν και δε την είχα και εγώ σε ιδιαίτερη εκτίμηση, πέφτει ακόμη περισσότερο στα μάτια μου. Αυτή πλέον δεν έχει πάρει και τα Thinkpad ; Πολύ λυπάμαι… αυτά τα μηχανήματα κάποτε άξιζαν πολλά…..
Τέλος θέλω να σχολιάσω και να ρωτήσω το εξής : Μα πως στο καλό ένα πυρήνας λειτουργικού συστήματος κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στο BIOS ; Κανονικά δε θα έπρεπε καν να μπορεί να το επηρεάσει.. Τι στο καλό γίνεται τώρα ; Δε περίμενα κάτι τέτοιο.. Γιατί δεν αναφέρετε πως οκ απλώς κάτι συμβαίνει και δεν αναγνωρίζετε το λειτουργικό σύστημα.. αλλά εδώ λέτε πως χαλάει το BIOS, άρα παρεμβαίνει σε αυτό!! Σωστά;
Προσωπικά νόμιζα πως αυτό δεν επιτρέπεται….
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js
ψαχνοντας σε ποια τοποθεσια ειναι και τι κανει βρισκεται στο /lib/modules/4-.xx-x/kenerl/drivers/mtd/spi-nor, εχοντας παλιοτερες εκδοσεις iso διαφορων διανομων 4.0.14 και κατι δεν υπαρχει τετοιος driver ουτε στη fedora 27 με τον 4.13.9-300.fc27.x86_64 υπαρχει κατι ουτε στα boot confings, σε arch 4.14+ επισης δεν υπαρχει κατι σε αυτες τις διαδρομες, αυτο λοιπον καταρριπτει τη γενικοτητα bug στον kernel 4.13+ και περιοριζεται μονο σε ubuntu.
Εδω
αναφερεται οτι η canonical πειραματιζοταν απο τον 4.11.0-0.5 με τον εκαστοτε driver, το χαρακτηριστικο του driver ειναι η δυνατοτητα update bios σε linux περιβαλλον που καμια αλλη ομαδα-διανομη τουλαχιστον να φαινεται οτι δουλευε πανω σε αυτο και για αυτο η απουσια του driver σε αλλες διανομες και ο περιορισμος του προβληματος μονο στο ubuntu-μεταξυ laptop lenovo-dell-hp.
Το σχολιο, ποιος λαλακας στην canonical ειχε τη φαεινη ιδεα να ενσωματωσει τετοια λειτουργια στον πυρηνα και σε τι ανταποκριση θα ειχε απο τον οικιακο χρηστη να κανει update bios στον υπολογιστη του σε linux? κανενας χρηστης ακομα και ο πιο εμπειρος που κανει update bios δεν κανει σε περιβαλλον linux, windows ειναι ο ασφαλεστερος δρομος, αυτες οι πρωτοτυπες ιδεες του ubuntu ολο και με εντυπωσιαζουν
Να συμπληρωσω οτι ο εν λογο driver κανει stand by το bios εν αναμονη για φλασαρισμα γραφει μερικες χιλιαδες στην nvram chip memory της μητρικης και οταν εξαντλειται ο αριθμος εγγραφων τοτε η μνημη γινεται rom με αποτελεσμα να γινεται read only το bios, εξου και δεν αποθηκευονται οι οποιες αλλαγες στο bios αλλα ουτε και επαναφλασαρισμα του επειδη η memory flash εξαντλειται ο αριθμος κυκλων εγγραφης, ολες η μητρικες το εχουν αυτο, και δεν παρατηρειται μονο σε lenovo laptops αλλα πολλοι αναφερονται και σε dell, toshiba, hp pavilion, το οτι δεν παρατηρειται σε ολες τις μαρκες ειναι ειτε λογο ασυμβατοτητας των spi drivers σε πολλες μητρικες δεν κανει τιποτα και δεν προκαλουνε προβλημα ειτε λογο δημοφιλιας και ενδιαφεροντως στο linux κομματι απεχει απο το κοινο και δεν εγκαθιστανται σε πολλα pc.
Φανταστειτε το μεριδιο αγορας κοινου το linux να κατειχε το 90% εναντι των windows θα επεφταν οι μηνυσεις βροχη η να συνεβαινε σε περιβαλλον windows τι θα ειχε γινει, θα ηταν πολλα τα θυματα pc
Ε! Μπορτζόβλαχε! Είσαι φοβερός μάγκα μου! Μας έριξες το μεγαλύτερο φως στο τούνελ! Εσύ φίλε εξύψωσες το άρθρο σε άλλο επίπεδο πληρότητας και το ολοκλήρωσες!
Πολύ μου άρεσε η απάντηση σου φίλε! Τρομερός! Και δεν ήξερα καθόλου αυτό που λες για την flash memory του bios, ότι έχει συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών! – Τρομερό!! ( και που νόμιζα πως πλέον δεν είναι ROM.. αλλά από ότι φαίνεται γίνονται ROM… 😛 ) Έτσι πλέον παίζουν οι περισσότερες μητρικές ;
( Ρε εσείς! Πείτε του αυτουνού να μας γράφει κανένα άρθρο 😛 )
Οπότε η canonical έκανε την πατάτα…. Μάλιστα.
Κοίτα εγώ ρε φίλε από την μια ( αν και πλέον δεν χρησιμοποιώ Ubuntu GNU/Linux desktop διανομή γιατί με έχει ήδη απογοητεύσει η συμπεριφορά της canonical ) δε το βλέπω κακό αυτό που επιχειρεί! Και εγώ αν και είμαι φανατικός υποστηριχτείς του GNU/Linux και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά, έχω όμως έναν πεταμένο σκληρό δίσκο στο μηχάνημα μου, με windows και ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που έχω αυτό τον σκληρό δίσκο είναι γιατί κάποια στιγμή χρειάστηκα όντως να κάνω BIOS update.
Γιατί λοιπόν να μην μπορούμε να τα κάνουμε και μέσω Linux ; Και πως είναι δυνατόν να μην μπορούμε ;!;
Αλλά τεράστια πατάτα, να καταστρέφουν έτσι υπολογιστές.. δεν έπρεπε να αφήσουν αυτή την ενημέρωση να βγει τόσο επιπόλαια! Έπρεπε να είναι ακόμη πιο σίγουροι! Απαράδεκτοι..!
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js
Το εύκολο θύμα εδώ είναι το λειτουργικό σύστημα και οι προγραμματιστές του που τόλμησαν να ενεργοποιήσουν έναν γαμimeνο driver. Έλεος. Μιλάμε για έναν driver.
Στην αλήθεια, οι ευθύνες μοιράζονται εξίσου:
στον κατασκευαστή του Firmware (εκείνον που τροποποίησε το UEFI),
στον κατασκευαστή του λογισμικού (εκείνον που ενεργοποίησε μια πειραματική λειτουργία, spi-nor),
και στο ΤΡΥΠΙΟ UEFI αυτό καθεαυτό.
Δηλαδή, μπορεί ένας driver ο οποίος φορτώνει μαζί με τον πυρήνα να τροποποιήσει σε τέτοιο βαθμό το UEFI ώστε να το βγάλει άχρηστο. Ωραία πράγματα. Φαντάσου τώρα τι άλλο μπορεί να κάνει.
Μιλάμε για ένα, υποτίθεται, ασφαλέστερο firmware (έναντι του παλιού BIOS). Βέβαια εδώ έχει να κάνει και η ελευθερία που δίνει στον εκάστοτε κατασκευαστή να του γαμeι το κέρατο και να το κάνει όπως γουστάρει. Με ότι μaλaκίa αυτό συνεπάγεται.
Και στο Linux (το ανοιχτό λογισμικό γενικότερα) τουλάχιστον βλέπεις τι γίνεται. Φαντάσου σε Windows τι μπορεί να χώσει μέσα (στο τρύπιο UEFI) και να κοιμάσαι ήσυχος με τα 5 Firewalls και τα 10 Antivirus που έχεις.
Επίσης, αυτή η pαpαrιά του ότι πρέπει να έχω Windows για να φλασάρω ένα Firmware κάποια στιγμή να τελειώνει, παρακαλώ.
Βασικά, δεν πρέπει να έχω ΤΙΠΟΤΑ. Το flashing του UEFI πρέπει να είναι ανεξάρτητο του (όποιου) λειτουργικού. Πρέπει να μπορεί να γίνει απευθείας από το κwlο-μενού του UEFI και χωρίς (όσο είναι δυνατόν) να υπάρχει εξάρτηση από κάποιο εξάρτημα που ενδεχομένως να σταματήσει να λειτουργεί (πχ USB).
Παραδείγματα;
1) Flash tool μέσα στο μενού του UEFI με κλικ έχω πρόσβαση στο δίσκο και φορτώνω το αρχείο.
2) Με σύνδεση στο Internet κατεβάζω το αρχείο από τους servers του κατασκευαστή.
3) Ακόμη καλύτερα; υπάρχει ήδη backup το αρχείο (μέσα στο UEFI) για ενδεχόμενο reflashing
ή μηχανισμός που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει και ενημερώνει το αρχείο.
Δεν είναι επιστημονική φαντασία αυτά. Γίνονται.
Και γιατί τότε δεν γίνονται στη πραγματικότητα;
Γιατί πολύ απλά οι καταστευαστές των υπολογιστών που αγοράζουμε μας έχουν γραμμένους στ’ arxίδια τους εμάς το 5% ( 10% ;; ) των τελικών χρηστών που θέλουμε να φορτώνουμε στον υπολογιστή, που εκείνοι κατασκέυασαν και εμείς αγοράσαμε, ότι γουστάρουμε. Και θα συνεχίσουν να μας έχουν γιατί είμαστε λίγοι.
Εάν λοιπόν είστε μέσα σε αυτό το 5%, 10% ΨΑΞΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ αγοράσετε. Αλλιώς ένα ποσοστό ευθύνης για ότι συμβεί επιμερίζεται εξίσου και σε εσάς.
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js
Να συμπληρώσω για την ιστορία οτι η εν λόγω εταιρεία στα netbook με ARM δεν επιτρέπει ούτε καν καθαρό format με Windows τα οποία δεν λειτουργούν πλήρως παρά μόνο με το δικό της πρόσθετο-προεγκατεστημένο λογισμικό το οποίο όχι μόνο δεν στο παρέχει, αλλά δεν έχει και τον τρόπο να το περάσει στο εδώ service, αλλάζοντας τελικά τη μια και μοναδική πλακέτα που υπάρχει. Το ωραίο της υπόθεσης είναι που στο εγχειρίδιο υπάρχουν και οδηγίες για την εγκατάσταση Linux, πράγμα που πρακτικά δεν γίνεται με κανένα γνωστό τρόπο. Επίσης η αντικατάσταση του προϊόντος που προβλέπεται μέσα στον πρώτο χρόνο της εγγύησης, πρόκειται για το παραμύθι των καταστημάτων με τη γνωστή ανεπαρκή πολιτική απέναντι στον καταναλωτή, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Με αλλαγή chip του BIOS, διορθώνεται το πρόβλημα ; Πιστεύω πως ναι !!!
Υπάρχει Workaround αυτή τη στιγμή με το οποίο επανέρχεται το BIOS στη πρότερη κατάσταση.
Δες στη περιγραφή του bug, έχει ενημερωθεί (η περιγραφή) με το fix. Μπορεί να μη δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις αλλά στις περισσότερες δουλεύει.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1734147