Τόσο απλά λοιπόν, η Google τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα διαθέσει μια αναβάθμιση για τον Google Chrome το οποίο θα κόβει τις ενοχλητικές και υπερβολικές διαφημίσεις με αποτέλεσμα μια μερίδα του internet ήδη έχει ξεκινήσει τον χορό του ζαλόγγου.

Όπως έχετε αντληθεί στα τόσα χρόνια που χρησιμοποιείτε το internet θα έχετε καταλάβει ότι αυτό αποτελείται:

 • Από τους καταναλωτές (αναγνώστες κλπ)
 • Τους παραγωγούς (ιστοσελίδες, κανάλια στο YouTube, blogs, εφημερίδες κλπ)
 • Τους διαφημιζόμενους (βιομηχανία προϊόντων και υπηρεσιών)
 • Την Google (Ο παντοκράτορας μεσάζων διαφημίσεων)

Όπως καταλάβατε τον χορό του ζαλόγγου έχουν ξεκινήσει οι παραγωγοί με τους διαφημιζόμενους…. και φυσικά ΔΕΝ μας χάλασε καθόλου !

google-adblocker-gia-diafimiseis

Έτσι λοιπόν, η Google είχε ανακοινώσει κατά τον Απρίλιο ότι θα ενσωματώσει ένα εργαλείο αποκλεισμού διαφημίσεων (adblock) στο Chrome browser για να μειώσει τις ανεπιθύμητες και ενοχλητικές διαφημίσεις. Σύμφωνα με το VentureBeat, η Google σκοπεύει να ενεργοποιήσει το adblock στις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

Ποιος;

…η ίδια η Google… που μας παρέχει τις διαφημίσεις….

Advertisements

Ποιες διαφημίσεις θα μπλοκάρει το adblock της Google

Όπως δήλωσε προηγουμένως η Google, ο αποκλεισμός δεν θα καταργήσει όλες τις διαφημίσεις αλλά αυτές που θεωρούνται ενοχλητικές όπως:

 • διαφημίσεις πλήρους σελίδας,
 • pop-up διαφημίσεις,
 • διαφημίσεις με ήχο και βίντεο αυτόματης αναπαραγωγής,
 • διαφημίσεις με χρονομετρητή,
 • και διαφημίσεις που αναβοσβήνουν

Μήπως ήρθε το τέλος των διαφημίσεων στο Internet;

Φυσικά και όχι. Θα ήταν σαν να αποφασίζει η ίδια η Google να το κλείσει το μαγαζί της. Απλώς η Google θα ειδοποιήσει τους ιστότοπους που περιέχουν αυτές τις διαφημίσεις για το πιθανό block, οπότε και θα τους παροτρύνει να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο Ad Experience Report tool.

Οι ιστοσελίδες που δεν πληρούν τα πρότυπα, μετά το πέρας 30 ημερών από την προειδοποίηση θα αποκλειστούν όλες οι διαφημίσεις τους από την Google ακόμη και αυτές που «ανήκουν ή εξυπηρετούνται από την Google».

Κάλιο αργά παρά ποτέ…

Φυσικά όλοι οι υπόλοιποι όπως καταλαβαίνετε, χαιρόμαστε με κάτι που απλώς ήδη κάνουν οι περισσότεροι, εδώ και χρόνια με τα διάφορα plugin που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις. Το θέμα είναι ότι το νέο σύστημα adblock θα δώσει στην Google ακόμα περισσότερη δύναμη σε σχέση με τη διαφήμιση μέσω διαδικτύου, παρά το τεράστια πίτα παροχής διαφημίσεων που διαθέτει ήδη.

Το καλύτερο AdBlock για να μπλοκάρετε τις διαφημίσεις

adnauseam-adblocker

Προσωπικά όπως έχω πει και παλιότερα, για όλες αυτές τις «ενοχλητικού διαφημιστικού περιεχομένου» παραγωγούς, υπάρχει ένα adblock το οποίο το μισεί και η ίδια η Google διότι είναι ο εφιάλτης της (σε σημείο που το έχει αφαιρέσει από το Chrome Store και το μαρκάρει ως κακόβουλο λογισμικό – που φυσικά ΔΕΝ ειναι).

Το adblock είναι ανοιχτού κώδικα και ονομάζεται AdNauseam:

Το συγκεκριμένο adblock είναι κυριολεκτικά ο εφιάλτης της Google αλλά και κάθε διαφημιστή και διαφημιζόμενου διότι ο χρήστης μπορεί να το ρυθμίσει:

 1. Να κρύβει τις διαφημίσεις (όπως όλα τα adblock)
 2. Να κάνει αυτόματα click στις κρυμμένες διαφημίσεις
 3. Να στέλνει παραποιημένα δεδομένα στις διαφημιστικές εταιρίες και να αχρηστεύει τα δεδομένα που συλλέγουν για τις συνήθειες μας στο intenet.

Όπως καταλαβαίνετε αν δεν εμφανίζονται διαφημίσεις (1), δεν γίνονται γνήσια κλίκ σε αυτά (2) και τα στατιστικά δεδομένα παρακολούθησης του χρήστη δεν είναι ποιοτικά και ποσοτικά ορθά (3), η Goolge θα έχει απώλειες στα έσοδά της.

Βασιζόμενο στον επίσης ανοιχτού κώδικα uBlock Origin, ο επιδιωκόμενος στόχος του adblocker AdNauseam, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, είναι «να υπονομεύει» τα δεδομένα περιήγησης που συλλέγονται και να προστατεύει τους χρήστες από την παρακολούθηση που κάνουν τα διαφημιστικά δίκτυα και να χρησιμεύει ως «μέσο εκδήλωσης της δυσαρέσκειας των χρηστών στα διαφημιστικά δίκτυα που παραβλέπουν το απόρρητο, την ιδιωτηκότητα και διευκολύνουν τα μαζικά προγράμματα επιτήρησης».


Παραπομπές: