Τόσο απλά λοιπόν, η Google τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα διαθέσει μια αναβάθμιση για τον Google Chrome το οποίο θα κόβει τις ενοχλητικές και υπερβολικές διαφημίσεις με αποτέλεσμα μια μερίδα του internet ήδη έχει ξεκινήσει τον χορό του ζαλόγγου.
Όπως έχετε αντληθεί στα τόσα χρόνια που χρησιμοποιείτε το internet θα έχετε καταλάβει ότι αυτό αποτελείται:
- Από τους καταναλωτές (αναγνώστες κλπ)
- Τους παραγωγούς (ιστοσελίδες, κανάλια στο YouTube, blogs, εφημερίδες κλπ)
- Τους διαφημιζόμενους (βιομηχανία προϊόντων και υπηρεσιών)
- Την Google (Ο παντοκράτορας μεσάζων διαφημίσεων)
Όπως καταλάβατε τον χορό του ζαλόγγου έχουν ξεκινήσει οι παραγωγοί με τους διαφημιζόμενους…. και φυσικά ΔΕΝ μας χάλασε καθόλου !

Έτσι λοιπόν, η Google είχε ανακοινώσει κατά τον Απρίλιο ότι θα ενσωματώσει ένα εργαλείο αποκλεισμού διαφημίσεων (adblock) στο Chrome browser για να μειώσει τις ανεπιθύμητες και ενοχλητικές διαφημίσεις. Σύμφωνα με το VentureBeat, η Google σκοπεύει να ενεργοποιήσει το adblock στις 15 Φεβρουαρίου του 2018.
Ποιος;
…η ίδια η Google… που μας παρέχει τις διαφημίσεις….
Ποιες διαφημίσεις θα μπλοκάρει το adblock της Google
Όπως δήλωσε προηγουμένως η Google, ο αποκλεισμός δεν θα καταργήσει όλες τις διαφημίσεις αλλά αυτές που θεωρούνται ενοχλητικές όπως:
- διαφημίσεις πλήρους σελίδας,
- pop-up διαφημίσεις,
- διαφημίσεις με ήχο και βίντεο αυτόματης αναπαραγωγής,
- διαφημίσεις με χρονομετρητή,
- και διαφημίσεις που αναβοσβήνουν
Μήπως ήρθε το τέλος των διαφημίσεων στο Internet;
Φυσικά και όχι. Θα ήταν σαν να αποφασίζει η ίδια η Google να το κλείσει το μαγαζί της. Απλώς η Google θα ειδοποιήσει τους ιστότοπους που περιέχουν αυτές τις διαφημίσεις για το πιθανό block, οπότε και θα τους παροτρύνει να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο Ad Experience Report tool.
Οι ιστοσελίδες που δεν πληρούν τα πρότυπα, μετά το πέρας 30 ημερών από την προειδοποίηση θα αποκλειστούν όλες οι διαφημίσεις τους από την Google ακόμη και αυτές που «ανήκουν ή εξυπηρετούνται από την Google».
Κάλιο αργά παρά ποτέ…
Φυσικά όλοι οι υπόλοιποι όπως καταλαβαίνετε, χαιρόμαστε με κάτι που απλώς ήδη κάνουν οι περισσότεροι, εδώ και χρόνια με τα διάφορα plugin που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις. Το θέμα είναι ότι το νέο σύστημα adblock θα δώσει στην Google ακόμα περισσότερη δύναμη σε σχέση με τη διαφήμιση μέσω διαδικτύου, παρά το τεράστια πίτα παροχής διαφημίσεων που διαθέτει ήδη.
Το καλύτερο AdBlock για να μπλοκάρετε τις διαφημίσεις

Προσωπικά όπως έχω πει και παλιότερα, για όλες αυτές τις «ενοχλητικού διαφημιστικού περιεχομένου» παραγωγούς, υπάρχει ένα adblock το οποίο το μισεί και η ίδια η Google διότι είναι ο εφιάλτης της (σε σημείο που το έχει αφαιρέσει από το Chrome Store και το μαρκάρει ως κακόβουλο λογισμικό – που φυσικά ΔΕΝ ειναι).
Το adblock είναι ανοιχτού κώδικα και ονομάζεται AdNauseam:
Το συγκεκριμένο adblock είναι κυριολεκτικά ο εφιάλτης της Google αλλά και κάθε διαφημιστή και διαφημιζόμενου διότι ο χρήστης μπορεί να το ρυθμίσει:
- Να κρύβει τις διαφημίσεις (όπως όλα τα adblock)
- Να κάνει αυτόματα click στις κρυμμένες διαφημίσεις
- Να στέλνει παραποιημένα δεδομένα στις διαφημιστικές εταιρίες και να αχρηστεύει τα δεδομένα που συλλέγουν για τις συνήθειες μας στο intenet.
Όπως καταλαβαίνετε αν δεν εμφανίζονται διαφημίσεις (1), δεν γίνονται γνήσια κλίκ σε αυτά (2) και τα στατιστικά δεδομένα παρακολούθησης του χρήστη δεν είναι ποιοτικά και ποσοτικά ορθά (3), η Goolge θα έχει απώλειες στα έσοδά της.
Βασιζόμενο στον επίσης ανοιχτού κώδικα uBlock Origin, ο επιδιωκόμενος στόχος του adblocker AdNauseam, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, είναι «να υπονομεύει» τα δεδομένα περιήγησης που συλλέγονται και να προστατεύει τους χρήστες από την παρακολούθηση που κάνουν τα διαφημιστικά δίκτυα και να χρησιμεύει ως «μέσο εκδήλωσης της δυσαρέσκειας των χρηστών στα διαφημιστικά δίκτυα που παραβλέπουν το απόρρητο, την ιδιωτηκότητα και διευκολύνουν τα μαζικά προγράμματα επιτήρησης».
Παραπομπές:
Ωραίο άρθρο. Από την αρχή που το διαβάζω μου περνάει μια σκέψη στο μυαλό : Πως η Google θέλει να ελέγξει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι…!
Όσο για τις προτάσεις block των διαφημίσεων με τα παραπάνω ανοιχτού κώδικά εργαλεία που μας προτείνεις, είναι φοβερά!
Ευχαριστούμε! :)
Μα φυσικά και γίνεται για περισσότερο έλεγχο άσχετα αν όντως οι περισσότερες ιστοσελίδες το έχουν παρακανει με τις διαφημίσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές πιάνουν μεγαλύτερο χώρο από ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Λογισμικά όπως το AdNauseam είναι δίκοπο μαχαίρι. Ελπίζω να καταλαβαίνουμε όλοι το γιατί.

Οι διαφημίσεις χρειάζονται. Ελπίζω και γι’ αυτό να καταλαβαίνουμε το γιατί.
Αν όλα τα λογισμικά τύπου adblock λειτουργούσαν όπως το AdNauseam και οι διαφημιζόμενοι και λοιποί, αυτοί δηλαδή που πληρώνουν για να απολαμβάνουμε εμείς πχ ένα δωρεάν WordPress, αποφάσιζαν να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους τότε….
Ας το πολλαπλασιάσουμε αυτό με όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Internet και ας καταλάβουμε τι θα γινόταν. Ας το προσθέσουμε και στα πρόσφατα γεγονότα (Net Neutrality) και καταλήγουμε κάπου εδώ:
Ναι δεν έχει έρθει ακόμη στην Ευρώπη το συγκεκριμένο, αλλά λίγη σημασία έχει.
Συμφωνώ απόλυτα. Παιδιά, καλό το τζάμπα αλλά τα αποτελέσματά του είναι γνωστά λίγο πολύ. Θέλουμε να βλέπουμε τζάμπα ταινία στο star αλλά μας ενοχλούν οι διαφημίσεις – Αλλιώς πληρώνεις και βλέπεις την ταινία χωρίς διαφημίσεις.
Δυστυχώς τίποτα δεν είναι τσάμπα όπως είπες. Κάτι θα σπαταλήσεις για να παραξεις κάτι είτε χρήμα και χρόνο, είτε μόνο χρόνο.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το κάθε πράγμα θέλει μέτρο. Για αυτό θα πρέπει τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε συχνά και μας προσφέρουν κάτι θα πρέπει να τα προσθέτουμε στο white list του οποιουδήποτε adblock και αν χρησιμοποιούμε.
Όπως πολύ σωστά είπες είναι δίκοπο μαχαίρι διότι κανέναν δεν πειράζει να υπάρχουν 3 διαφημίσεις διακριτικά τοποθετημένες. Αυτό που πειράζει όμως είναι όπως είπα οι διαφημίσεις να είναι πολλαπλάσιες του περιεχομένου όπως και επίσης το ότι καταγράφονται οι προτιμήσεις μας.
Πρέπει πάντως κάποια στιγμή σαν καταναλωτές να φερθούμε εύκολα και να σταματήσουμε το μοντέλο του fremium που μόνο κακό μας κάνει.
Πέραν της παρακολούθησης το μοντέλο ενθαρρύνει το μαζικό περιερχόμενο χαμηλότατης υποστάθμης και την αντιγραφή του από τόπου ακόμα χαμηλότερου επιπέδου. Κάπου εκεί προσπαθεί να φανεί το καλό και πρωτότυπο περιεχόμενο.
Αυτό χωρίς να βάλουμε στην θέση της google τις τράπεζες που μόνο μεγάλα καλά μας έχουν κάνει, αλλά αρκετά ξέρουν για μάς και αρκετά τους δώσαμε.
Πλέον είναι τεχνολογικά εφικτό ένα κατανεμημένο μοντέλο ανώνυμων μικρών μικροπληρομών με κρυπτονομίσματα, κάτι που θα συμφαίρει τους πάντες, εκτως βέβαια απο αυτού που δεν συμφέρει.
Στο μεσοπρόθεσμο στάδιο η λύση που προτείνει ο Salih Emin είναι η καλύτερη δυνατή.