Η Canonical κατέβασε τα ISO του ubuntu 17.10 από την επίσημη ιστοσελίδα της τον περασμένο μήνα, γιατί όπως απεδείχθη προκαλούσε προβλήματα σε κάποια laptops

ubuntu laptop 17.10

Στην πλειονότητα αυτών, ήταν Lenovo αλλά παρατηρήθηκαν προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν από χρήστες και σε laptops άλλων κατασκευαστών όπως η Acer και η Dell.

To bug πείραζε το BIOS και δεν επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν αλλαγές. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, το bug δεν άφηνε τους χρήστες ούτε να ξεκινήσουν το laptop τους.

Ubuntu Lenovo BIOS corruption: η αιτία

Όπως φαίνεται η αιτία αποδίδεται στον Intel SPI driver.

Αυτό το φαινομενικά αβλαβές low-level feature του πυρήνα, δίνει στο Linux την δυνατότητα να ενημερώνει το BIOS firmware σε μια μητρική απευθείας.

Στον upstream Linux Kernel το Intel SPI driver είναι απενεργοποιημένο καθώς δε θεωρείται έτοιμο για χρήση. Ακόμη και στο documentation του driver υπάρχει η προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να ενεργοποιείται «εκτός αν ξέρετε τι κάνετε» και μπορεί να αντικαταστήσει το SPI flash που μπορεί να καταστήσει το σύστημα unbootable.

Η Canonical για άγνωστους λόγους ενεργοποίησε τον εν λόγω driver στον πυρήνα που χρησιμοποιείται από το Artful Aardvark

Το χειρότερο είναι ότι οι χρήστες δε χρειάστηκε καν να εγκαταστήσουν το ubuntu για να επηρεαστούν από το bug καθώς αυτό μπορεί να προκληθεί ακόμη και όταν ξεκινάμε από live image.

Νέα Ubuntu 17.10 ISOs

Μια διορθωμένη version του Ubuntu 17.10 θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Steve Langasek της Canonical.

Ένας αριθμός λύσεων έχουν κυκλοφορήσει προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν έχουν ήδη προσβληθεί από το bug.

Μια λύση που προτείνεται από το OMG!Ubuntu! είναι η ακόλουθη

Σε ακραίες περιπτώσεις που τα software fixes δε δουλέψουν, μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση της μητρικής.

 

Πηγή:OMGUbuntu