Σύμφωνα με μια αναφορά από την Ισπανική εφημερίδα El País , η πόλη της Βαρκελώνης απομακρύνεται από τα ιδιοταγή (proprietary) λογισμικά της Microsoft. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Μονάχου να επιστρέψει στα προϊόντα της Microsoft.

barecelona linux

Όπως αναφέρεται, η πόλη της Βαρκελώνης σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις εφαρμογές στους υπολογιστές της, με τις αντίστοιχες εναλλακτικές ανοιχτού κώδικα. Μόλις βρεθούν τα κατάλληλα λογισμικά που θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα ιδιοταγή, το τελικό βήμα θα είναι η αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος με Linux.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019

Για την επίτευξη του στόχου, η διοίκηση της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης ΙΤ Projects και πρόσληψης developers. Βάσει σχεδίου, το 70% του budget που προορίζεται για software, θα δαπανηθεί για τη δημιουργία λογισμικού ανοικτού κώδικα. Εκτιμάται ότι η μετάβαση θα ολοκληρωθεί πριν την άνοιξη του 2019.

Ένα από τα πιο σημαντικά projects στοχεύει στη δημιουργία μιας online πλατφόρμας που θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στις δημόσιες προσφορές.

Το Ubuntu είναι η προτιμώμενη διανομή

Σύμφωνα με την Francesca Bria, υπεύθυνη του Δημοτικού Συμβουλίου στον τομέα της Τεχνολογίας και της ψηφιακής Καινοτομίας, τα χρήματα των φορολογουμένων θα επενδυθούν στον ανοιχτό κώδικα ούτως ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από το κοινό.

Ο Exchange Server και το Outlook θα αντικατασταθούν από το Open-Xchange, ο Internet Explorer και το Microsoft Office θα αλλαχτούν από τα Mozilla Firefox και Libreoffice αντιστοίχως.

Σε επόμενη φάση, αναμένεται το Ubuntu να είναι η προτιμώμενη Linux διανομή. Πιλοτικά στην πόλη τρέχουν ήδη 1000 μηχανήματα με Ubuntu.

Είναι προφανές ότι πέρα από την προσφορά του κώδικα στους πολίτες, η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα μακροπρόθεσμα.

Εσείς τι πιστεύετε; Αξίζει το ρίσκο της μετάβασης ή τα πολιτικά συμφέροντα θα την εμποδίσουν όπως στην περίπτωση του Μονάχου;

 

Πηγή:Fossbytes