Σύμφωνα με μια αναφορά από την Ισπανική εφημερίδα El País , η πόλη της Βαρκελώνης απομακρύνεται από τα ιδιοταγή (proprietary) λογισμικά της Microsoft. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Μονάχου να επιστρέψει στα προϊόντα της Microsoft.
Όπως αναφέρεται, η πόλη της Βαρκελώνης σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις εφαρμογές στους υπολογιστές της, με τις αντίστοιχες εναλλακτικές ανοιχτού κώδικα. Μόλις βρεθούν τα κατάλληλα λογισμικά που θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα ιδιοταγή, το τελικό βήμα θα είναι η αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος με Linux.
Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019
Για την επίτευξη του στόχου, η διοίκηση της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης ΙΤ Projects και πρόσληψης developers. Βάσει σχεδίου, το 70% του budget που προορίζεται για software, θα δαπανηθεί για τη δημιουργία λογισμικού ανοικτού κώδικα. Εκτιμάται ότι η μετάβαση θα ολοκληρωθεί πριν την άνοιξη του 2019.
Ένα από τα πιο σημαντικά projects στοχεύει στη δημιουργία μιας online πλατφόρμας που θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στις δημόσιες προσφορές.
Το Ubuntu είναι η προτιμώμενη διανομή
Σύμφωνα με την Francesca Bria, υπεύθυνη του Δημοτικού Συμβουλίου στον τομέα της Τεχνολογίας και της ψηφιακής Καινοτομίας, τα χρήματα των φορολογουμένων θα επενδυθούν στον ανοιχτό κώδικα ούτως ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από το κοινό.
Ο Exchange Server και το Outlook θα αντικατασταθούν από το Open-Xchange, ο Internet Explorer και το Microsoft Office θα αλλαχτούν από τα Mozilla Firefox και Libreoffice αντιστοίχως.
Σε επόμενη φάση, αναμένεται το Ubuntu να είναι η προτιμώμενη Linux διανομή. Πιλοτικά στην πόλη τρέχουν ήδη 1000 μηχανήματα με Ubuntu.
Είναι προφανές ότι πέρα από την προσφορά του κώδικα στους πολίτες, η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα μακροπρόθεσμα.
Εσείς τι πιστεύετε; Αξίζει το ρίσκο της μετάβασης ή τα πολιτικά συμφέροντα θα την εμποδίσουν όπως στην περίπτωση του Μονάχου;
Τι σημαίνει να την εμποδίσου; ( κάτι είχε γίνει θυμάμαι και όντως είχαν πισωγυρίσματα κάτι άλλοι.. ) αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογίες κατ’ εμέ όταν θέλεις να κάνεις κάτι.
Κατά την άποψη μου πρέπει να βγει ακόμη και νόμος που να επιβάλει ( ναι, γιατί όχι ; ) την χρήση ή την δημιουργία ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού για τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι λόγοι αν κάτσει και τους αναλογιστεί κανείς με καθαρό μυαλό ( και χωρίς συμφέροντα ) είναι πάρα πολλοί, αλλά και μόνο το γεγονός πως ότι δημιουργείτε με χρήματα του λαού πρέπει να μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση σε αυτό, για εμένα αρκεί.
Επίσης δεν πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα όσο αφορά τα λογισμικά που χρησιμοποιούν ( χωρίς να έχω καμία σχέση με αυτές τις υπηρεσίες ), αλλά δε νομίζω πως ότι κάνουν με το Microsoft Office δεν μπορούν να το κάνουν με το LibreOffice ή και άλλα προγράμματα. Πιστεύω πως τουλάχιστο 80% των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες ( λόγο του ότι έχω την εντύπωση πως δεν είναι εξειδικευμένα ), δε νομίζω να μην μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με τα αντίστοιχα ελεύθερα.
Όσο για το Ubuntu, προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένα λόγος να πάνε στο Ubuntu και όχι στο Debian. Ίσα, ίσα που το Ubuntu μπορεί με καμία βλακεία της Canonical να τους δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις. Ενώ το Debian είναι καθαρότατο – πραγματικό βράχος -, πάντα σταθερό και μη ξεχνάμε για το κοινωνικό και ελεύθερο συμβόλαιο/δέσμευση που έχει. Α! και άλλωστε η ίδια η Canonical νομίζω διάβασα ( ή το δείχνει ) πως πλέον το Desktop δεν την πολύ αφορά… οπότε… :)
Όταν κάνεις κάτι τέτοιο, δε πρέπει να ακολουθήσεις ( ας μου επιτρέψετε ) απλά «την μόδα», αλλά το τι σε αυτούς θα αποδώσει μακροχρόνια και θα είναι πιο σταθερό και το Debian πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση – ιδιαίτερα σε σύγκριση με το Ubuntu -.
Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουν και να πάρουν και άλλοι σειρά!!
Αν η Ισπανία είναι όπως εδώ, δεν το βλέπω να περπατάει: 1ον οι υπάλληλοι θα κλωτσήσουν.
2ον η MS θα κάνει τις δημόσιες σχέσεις της με τα κατάλληλα πρόσωπα (γκουχ γκουχ) και θα γυρίσουν σε Windows 10 – Office παντού.
Μακάρι Πάνο να προχωρήσει και να παραμείνει. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και ας ελπίσουμε να πετύχει.
Αφου εχουν ξεκινησει οι πρωτες ενεργειες, οι αποφασεις εχουν παρθει. Στην Ελλαδα, οι «υπευθηνοι» δεν εχουν ιδεα απο linux και πως να βαλουν χερι σε μιζα απο αυτο.
Μιλαμε για την Βαρκελωνη και οχι για ολοκληρη την Ισπανια. Ενας δημος ειναι.
Ηδη βρηκαν τις εφαρμογες που τους καινε περισσοτερο.
Πιστευω θα τσουλησει και θα ριξει φως στην ελληνιδα ερωμενη, την ασχετοσυνη.