Το πρόβλημα με το Skype ήταν οι παλιές εκδόσεις του που ήταν διαθέσιμες από το Software Center των περισσοτέρων διανομών. Πλέον η εγκατάσταση «ανεξαρτητοποιείται» και επίσημα με έναν εγκαταστάτη για όλες τις διανομές.

Ως γνωστόν, η κάθε διανομή έχει το δικό της πακετάρισμα εφαρμογών με αποτέλεσμα ο χρήστης είτε πρέπει να ψάχνει το κέντρο λογισμικού της διανομής του για το Skype, είτε την επίσημη ιστοσελίδα του Skype (που έχει μόνο deb και rpm πακέτα) ή τέλος κάποιο εξωτερικό αποθετήριο.

Όλη η παραπάνω διαδικασία αποτελεί παρελθόν, όπως και έχει ανακοινωθεί, μιας και το Skype έχει επίσημο, από την Microsoft, snap πακέτο συμβατό με όλες σχεδόν τις διανομές (αρκεί να έχετε την snapd υπηρεσία εγκατεστημένη).

Εγκατάσταση του Skype στο Linux

Αν έχετε Ubuntu με έκδοση 16.04 η νεότερη, απλά ανοίγετε το Software, κάνετε αναζήτηση για ‘skype’ και πατάτε εγκατάσταση.

egkatastasi-skype-linux
Η εγκατάσταση του Skype σε Ubuntu είναι υπόθεση ενός click στο κουμπί εγκατάσταση

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, θα το βρείτε στο μενού εφαρμογών σας. Κάνετε κλικ στο εικονίδιο και ξεκινάει:

skype-gia-linux
Η οθόνη εκκίνησης του skype στο Linux

Αν το κέντρο λογισμικού της διανομής σας δεν υποστηρίζει ακόμα τα snap πακέτα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όπως είπα παραπάνω, αρκεί να έχετε εγκαταστήσει την υπηρεσία snap. έπειτα ανοίγετε τερματικό και δίνετε :

snap install --classic skype

To ‘–classic’ το βάζουμε για να δώσουμε πρόσβαση στα αρχεία μας ώστε όταν χρειάζεται να στέλνουμε ή να λαμβάνουμε αρχεία, αυτό να επιτρέπεται στο skype. Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα snap πακέτα, διαβάστε τα παρακάτω:

Τέλος, με το snap πακέτο που θα έχετε εγκαταστήσει, θα έχετε πάντα την τελευταία έκδοση του skype, ανεξαρτήτως της έκδοσης της διανομής σας.


Παραπομπές