Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η Canonical ανακοίνωσε ότι το Ubuntu 18.04 LTS θα έρχεται με ένα εργαλείο συλλογής δεδομένων, το οποίο στοχεύει στη συλλογή στοιχείων hardware αλλά και software του υπολογιστή μας τα οποία θα δημοσιεύει ως στατιστικά δεδομένα.

Η Canonical εκτός από την εταιρεία που έφερε το Linux σε πιο mainstream κοινά, έγινε γνωστή και για τις τακτικές που ακολουθούσε στις διανομές της, οι οποίες όμως δεν ήταν υπέρ της ιδιωτικότητας των χρηστών. Όλα αυτά αλλάξαν με την κατάργηση του Unity και την έλευση του Gnome ως το βασικό desktop της διανομής. Όμως οι καινοτομίες δε σταματούν εδώ.

Οι μηχανικοί της Canonical, θέτοντας ένα κατά τα άλλα εύλογο ερώτημα (όπως για όλες τις εταιρείες λογισμικού):

Πόσοι, από που, πως και σε τι μηχανήματα τρέχουν το Ubuntu;

άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου για τα θέματα ιδιωτικότητας και ανωνυμίας με αποτέλεσμα πριν καν δούμε «κώδικα» ή κάποιο προσχέδιο του λογισμικού που θα κάνει την συλλογή στήθηκε το λαϊκό δικαστήριο και η ετυμηγορία.

Advertisements

Τι;;; Ιδιωτικότητα bye bye!!!

Εχμ, πριν πλακώσουν οι Σταλμανόπληκτοι να μας φάνε, ας διαβάσουν την παράγραφο. Το γεγονός ότι θα προσπαθήσει (ναι περί προσπάθειας πρόκειται) να βάλει έναν αριθμό στο λεγόμενο market share του ubuntu και του Linux γενικότερα, είναι ένα project από μόνο του ιδιαίτερα φιλόδοξο. Όπως έχει γραφτεί και παλιότερα, ο ακριβής αριθμός των χρηστών Linux είναι μια πονεμένη ιστορία.

Και πρέπει να συλλέγει δεδομένα;

Ένα σημαντικό κομμάτι των λογισμικών που χρησιμοποιούμε (και των δωρεάν φυσικά) βασίζονται στο feedback που παίρνουν από τους χρήστες αλλά και από τα bug reports και τα στατιστικά που συλλέγονται ανωνύμως (όπως π.χ. κάνουν εδώ και χρόνια το Debian, το Fedora, το openSUSE κλπ)

Προφανώς και η λέξη κλειδί είναι ανωνύμως.

Αυτό γίνεται για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες αναλύσεις προκειμένου τα λογισμικά να βελτιώνονται και να είναι πιο λειτουργικά σε εμάς τους τελικούς χρήστες. Επίσης, είναι μια «ένδειξη» για τους κατασκευαστές hardware που βοηθάει στο να μας δώσουν καλύτερη υποστήριξη για τις συσκευές τους.

Τα δύο λογισμικά που θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή δεδομένων είναι ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από το Debian και το Ubuntu:

debian-popcon
Κατά την εγκατάσταση του Debian, το Popcon σας ρωτάει αν επιτρέπετε να γίνεται συλλογή δεδομένων για τα λογισμικά που χρησιμοποιείτε (η προεπιλογή βρίσκεται στο <No>)
 • Apport. Το λογισμικό που χρησιμοποιεί το Ubuntu για να αποστέλλουμε αναφορές σφαλμάτων. Στο Ubuntu 18.04 Θα ρυθμιστεί ώστε να στέλνει αυτόματα αναφορές σφαλμάτων ανώνυμα χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του χρήστη.

 • ubuntu-apprt
  Όλοι λίγο πολύ έχετε δει το παρακάτω μήνυμα όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα το οποίο έχετε δυνατότητα να αναφέρετε

  Τα δεδομένα θα αποθηκευτούν στον δίσκο του χρήστη και θα αποσταλούν στην πρώτη εκκίνηση μόλις υπάρξει μια σύνδεση δικτύου. Το αρχείο που περιέχει αυτά τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμο για έλεγχο από τον χρήστη.

  Τα δεδομένα που θα δει ο χρήστης στο αρχείο αυτό, περιλαμβάνουν:

  • Ποιο από τα διαθέσιμα Ubuntu (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu κλπ)
  • Έκδοση του Ubuntu
  • Σύνδεση δικτύου ή όχι
  • Οικογένεια CPU
  • Μέγεθος RAM
  • Μέγεθος δίσκων
  • Ανάλυση οθόνης (ων)
  • Κατασκευαστής και μοντέλο GPU
  • Κατασκευαστής OEM (πχ Dell, HP, ASUS κλπ)
  • Τοποθεσία (με βάση την επιλογή τοποθεσίας που έκανε ο χρήστης στην
   εγκατάσταση. Δεν θα συγκεντρωθούν πληροφορίες IP)
  • Διάρκεια εγκατάστασης (χρόνος ολοκλήρωσης της εγκατάστασης)
  • Αν η αυτόματη σύνδεση είναι ενεργοποιημένη ή όχι
  • Επιλεγμένη διάταξη δίσκου (π.χ. προτιμάει χωριστό /home απο το / ;)
  • Επιλεγμένο λογισμικό τρίτου μέρους ή όχι (codecs και άλλα)
  • Αν η αυτόματη λήψη ενημερώσεων κατά την εγκατάσταση είναι ενεργή ή όχι
  • Το LivePatch είναι ενεργοποιημένο ή όχι (λογισμικό ενημέρωση ασφαλείας πυρήνα χωρίς επανεκκίνηση)

  Τα αποτελέσματα αυτών των δεδομένων θα δημοσιοποιηθούν προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας Linux. Τα στατιστικά δεδομένα θα μας δίνουν μια εικόνα π.χ. να βλέπουμε ότι το X% των χρηστών του Ubuntu προτιμούν Χubuntu, Y% των χρηστών χρησιμοποιούν Dell και ούτω καθεξής.

  Όλα τα παραπάνω θα ελέγχονται από ένα checkbox το οποίο θα υπάρχει κατά την εγκατάσταση του 18.04 και οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί απλά να εξαιρεθεί με ένα κλικ στο πλαίσιο. Τέλος αν ο χρήστης επέλεξε εξαρχής να στείλει αλλά το μετάνιωσε, θα υπάρχει μια αντίστοιχη επιλογή στο παράθυρο «Απόρρητο» των ρυθμίσεων του GNOME για την εναλλαγή της κατάστασης αυτής.

  Φυσικά ότι αναφέραμε παραπάνω… προέρχεται από ένα mail στην δημόσια mailinglist του Ubuntu. Με άλλα λόγια ενώ τα δύο λογισμικά που αναφέραμε υπάρχουν εδώ και χρόνια, δεν έχουμε κάτι απτό αυτή την στιγμή για το πως θα τροποποιηθούν. Κοινώς σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

  Δε γουστάρω να δώσω τα δεδομένα μου

  Εδώ δημιουργείται ένα παράδοξο. Τα δεδομένα που ισχυρίζεται ότι θα συλλέγει η Canonical είναι ο τύπος των δεδομένων που όπως είπαμε μπορούν να συλλεχθούν από ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα τύπου neofetch, αναφοράς σφαλμάτων κλπ τα οποία εδώ και χρόνια δίνουμε απλόχερα όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα είτε σε σελίδα αναφοράς σφαλμάτων ή στα διάφορα forum υποστήριξης.

  Με λίγα λόγια δε μιλάμε για προσωποποιημένα δεδομένα (πχ το Ubuntu του Γιάννη, αλλά τα Ubuntu στην Ελλάδα κλπ) και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν, πράξη που θα προσδώσει την απαιτούμενη διαφάνεια στο όλο εγχείρημα.

  Συνοπτικά

  Για να μη χαθούμε στη μετάφραση συνοψίζουμε τα υπέρ και τα κατά αυτής της κίνησης ως εξής:

  Υπέρ

  • Ποιοτικότερο Open Source λογισμικό
  • Πληρέστερη εικόνα του Hardware που χρησιμοποιείται σε Ubuntu
  • Ταχύτερη αναφορά/αποκατάσταση των bugs
  • Μπαίνει ένα νούμερο στο ποσοστό χρηστών του Ubuntu Desktop
  • Αν δε θέλουμε (στη νέα μας εγκατάσταση) δε συμμετέχουμε στη συλλογή δεδομένων

  Κατά

  • Κάποιοι φανατικοί με την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα (που δε χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως ubuntu) θα ενοχληθούν/ενοχλούνται. Γιατί πάντα θα ψάχνουν αφορμές.
  • Κίνδυνος να καταλήξει σε φιάσκο το όλο εγχείρημα όπως έχει γίνει με την Mozilla
  • Που αυτή η κίνηση δεν έγινε νωρίτερα με ανοιχτά δεδομένα από την δημοφιλέστερη διανομή για να ξέρουμε πόσοι ήμαστε και οι εταιρείες να βελτιώσουν την υποστήριξη του hardware τους

  Τότε γιατί φωνάζουμε;

  Δε φωνάζουμε όλοι!

  Υπάρχει η συζήτηση που γίνεται στις mailinglist όπου συμμετέχουν μηχανικοί και το debate εξελίσσεται με όρους/επιχειρήματα νομικά/κώδικα και υπάρχει η συζήτηση που γίνεται από χρήστες η μη Ubuntu στα κοινωνικά δίκτυα. Αν διαβάσατε το ΕΛ/ΛΑΚ κοινότητες ή κυνότητες ; | Η μετεξέλιξη τους στην εποχή των social media, θα ξέρετε πλέον τι συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα όπου άνθρωποι που απλόχερα μοιράζουν τα δεδομένα τους στα κοινωνικά δίκτυα (φωτογραφίες, τοποθεσίες, φίλους κλπ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια της ιδιωτικότητας σε όσους θα χρησιμοποιούν Ubuntu.

  Ίσως κάποιοι να μπερδεύουν την ιδιωτικότητα με την ανωνυμία, αλλά όταν μιλάμε για λογισμικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, open source και μας ζητείται να συνδράμουμε έστω και με την ανώνυμη αποστολή δεδομένων, με την άρνηση μας καταστρατηγούμε οι ίδιοι το αλληλέγγυο πνεύμα του ελεύθερου λογισμικού που τόσο προσπαθούμε να εμπνεύσουμε.


  Παραπομπές: