Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η Canonical ανακοίνωσε ότι το Ubuntu 18.04 LTS θα έρχεται με ένα εργαλείο συλλογής δεδομένων, το οποίο στοχεύει στη συλλογή στοιχείων hardware αλλά και software του υπολογιστή μας τα οποία θα δημοσιεύει ως στατιστικά δεδομένα.
Η Canonical εκτός από την εταιρεία που έφερε το Linux σε πιο mainstream κοινά, έγινε γνωστή και για τις τακτικές που ακολουθούσε στις διανομές της, οι οποίες όμως δεν ήταν υπέρ της ιδιωτικότητας των χρηστών. Όλα αυτά αλλάξαν με την κατάργηση του Unity και την έλευση του Gnome ως το βασικό desktop της διανομής. Όμως οι καινοτομίες δε σταματούν εδώ.
Οι μηχανικοί της Canonical, θέτοντας ένα κατά τα άλλα εύλογο ερώτημα (όπως για όλες τις εταιρείες λογισμικού):
Πόσοι, από που, πως και σε τι μηχανήματα τρέχουν το Ubuntu;
άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου για τα θέματα ιδιωτικότητας και ανωνυμίας με αποτέλεσμα πριν καν δούμε «κώδικα» ή κάποιο προσχέδιο του λογισμικού που θα κάνει την συλλογή στήθηκε το λαϊκό δικαστήριο και η ετυμηγορία.
Τι;;; Ιδιωτικότητα bye bye!!!
Εχμ, πριν πλακώσουν οι Σταλμανόπληκτοι να μας φάνε, ας διαβάσουν την παράγραφο. Το γεγονός ότι θα προσπαθήσει (ναι περί προσπάθειας πρόκειται) να βάλει έναν αριθμό στο λεγόμενο market share του ubuntu και του Linux γενικότερα, είναι ένα project από μόνο του ιδιαίτερα φιλόδοξο. Όπως έχει γραφτεί και παλιότερα, ο ακριβής αριθμός των χρηστών Linux είναι μια πονεμένη ιστορία.
Και πρέπει να συλλέγει δεδομένα;
Ένα σημαντικό κομμάτι των λογισμικών που χρησιμοποιούμε (και των δωρεάν φυσικά) βασίζονται στο feedback που παίρνουν από τους χρήστες αλλά και από τα bug reports και τα στατιστικά που συλλέγονται ανωνύμως (όπως π.χ. κάνουν εδώ και χρόνια το Debian, το Fedora, το openSUSE κλπ)
Προφανώς και η λέξη κλειδί είναι ανωνύμως.
Αυτό γίνεται για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες αναλύσεις προκειμένου τα λογισμικά να βελτιώνονται και να είναι πιο λειτουργικά σε εμάς τους τελικούς χρήστες. Επίσης, είναι μια «ένδειξη» για τους κατασκευαστές hardware που βοηθάει στο να μας δώσουν καλύτερη υποστήριξη για τις συσκευές τους.
Τα δύο λογισμικά που θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή δεδομένων είναι ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από το Debian και το Ubuntu:
- Popcon. Λογισμικό του Debian το οποίο επιτρέπει να βλέπουν οι μηχανικοί ποια πακέτα λογισμικού είναι δημοφιλή και τι προτιμούν οι χρήστες. Αυτό βοηθάει τους μηχανικούς να επικεντρωθούν στα πακέτα που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους χρήστες.


Τα δεδομένα θα αποθηκευτούν στον δίσκο του χρήστη και θα αποσταλούν στην πρώτη εκκίνηση μόλις υπάρξει μια σύνδεση δικτύου. Το αρχείο που περιέχει αυτά τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμο για έλεγχο από τον χρήστη.
Τα δεδομένα που θα δει ο χρήστης στο αρχείο αυτό, περιλαμβάνουν:
- Ποιο από τα διαθέσιμα Ubuntu (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu κλπ)
- Έκδοση του Ubuntu
- Σύνδεση δικτύου ή όχι
- Οικογένεια CPU
- Μέγεθος RAM
- Μέγεθος δίσκων
- Ανάλυση οθόνης (ων)
- Κατασκευαστής και μοντέλο GPU
- Κατασκευαστής OEM (πχ Dell, HP, ASUS κλπ)
- Τοποθεσία (με βάση την επιλογή τοποθεσίας που έκανε ο χρήστης στην
εγκατάσταση. Δεν θα συγκεντρωθούν πληροφορίες IP) - Διάρκεια εγκατάστασης (χρόνος ολοκλήρωσης της εγκατάστασης)
- Αν η αυτόματη σύνδεση είναι ενεργοποιημένη ή όχι
- Επιλεγμένη διάταξη δίσκου (π.χ. προτιμάει χωριστό /home απο το / ;)
- Επιλεγμένο λογισμικό τρίτου μέρους ή όχι (codecs και άλλα)
- Αν η αυτόματη λήψη ενημερώσεων κατά την εγκατάσταση είναι ενεργή ή όχι
- Το LivePatch είναι ενεργοποιημένο ή όχι (λογισμικό ενημέρωση ασφαλείας πυρήνα χωρίς επανεκκίνηση)
Τα αποτελέσματα αυτών των δεδομένων θα δημοσιοποιηθούν προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας Linux. Τα στατιστικά δεδομένα θα μας δίνουν μια εικόνα π.χ. να βλέπουμε ότι το X% των χρηστών του Ubuntu προτιμούν Χubuntu, Y% των χρηστών χρησιμοποιούν Dell και ούτω καθεξής.
Όλα τα παραπάνω θα ελέγχονται από ένα checkbox το οποίο θα υπάρχει κατά την εγκατάσταση του 18.04 και οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί απλά να εξαιρεθεί με ένα κλικ στο πλαίσιο. Τέλος αν ο χρήστης επέλεξε εξαρχής να στείλει αλλά το μετάνιωσε, θα υπάρχει μια αντίστοιχη επιλογή στο παράθυρο «Απόρρητο» των ρυθμίσεων του GNOME για την εναλλαγή της κατάστασης αυτής.
Φυσικά ότι αναφέραμε παραπάνω… προέρχεται από ένα mail στην δημόσια mailinglist του Ubuntu. Με άλλα λόγια ενώ τα δύο λογισμικά που αναφέραμε υπάρχουν εδώ και χρόνια, δεν έχουμε κάτι απτό αυτή την στιγμή για το πως θα τροποποιηθούν. Κοινώς σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
Δε γουστάρω να δώσω τα δεδομένα μου
Εδώ δημιουργείται ένα παράδοξο. Τα δεδομένα που ισχυρίζεται ότι θα συλλέγει η Canonical είναι ο τύπος των δεδομένων που όπως είπαμε μπορούν να συλλεχθούν από ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα τύπου neofetch, αναφοράς σφαλμάτων κλπ τα οποία εδώ και χρόνια δίνουμε απλόχερα όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα είτε σε σελίδα αναφοράς σφαλμάτων ή στα διάφορα forum υποστήριξης.
Με λίγα λόγια δε μιλάμε για προσωποποιημένα δεδομένα (πχ το Ubuntu του Γιάννη, αλλά τα Ubuntu στην Ελλάδα κλπ) και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν, πράξη που θα προσδώσει την απαιτούμενη διαφάνεια στο όλο εγχείρημα.
Συνοπτικά
Για να μη χαθούμε στη μετάφραση συνοψίζουμε τα υπέρ και τα κατά αυτής της κίνησης ως εξής:
Υπέρ
- Ποιοτικότερο Open Source λογισμικό
- Πληρέστερη εικόνα του Hardware που χρησιμοποιείται σε Ubuntu
- Ταχύτερη αναφορά/αποκατάσταση των bugs
- Μπαίνει ένα νούμερο στο ποσοστό χρηστών του Ubuntu Desktop
- Αν δε θέλουμε (στη νέα μας εγκατάσταση) δε συμμετέχουμε στη συλλογή δεδομένων
Κατά
- Κάποιοι φανατικοί με την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα (που δε χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως ubuntu) θα ενοχληθούν/ενοχλούνται. Γιατί πάντα θα ψάχνουν αφορμές.
- Κίνδυνος να καταλήξει σε φιάσκο το όλο εγχείρημα όπως έχει γίνει με την Mozilla
- Που αυτή η κίνηση δεν έγινε νωρίτερα με ανοιχτά δεδομένα από την δημοφιλέστερη διανομή για να ξέρουμε πόσοι ήμαστε και οι εταιρείες να βελτιώσουν την υποστήριξη του hardware τους
Τότε γιατί φωνάζουμε;
Δε φωνάζουμε όλοι!
Υπάρχει η συζήτηση που γίνεται στις mailinglist όπου συμμετέχουν μηχανικοί και το debate εξελίσσεται με όρους/επιχειρήματα νομικά/κώδικα και υπάρχει η συζήτηση που γίνεται από χρήστες η μη Ubuntu στα κοινωνικά δίκτυα. Αν διαβάσατε το ΕΛ/ΛΑΚ κοινότητες ή κυνότητες ; | Η μετεξέλιξη τους στην εποχή των social media, θα ξέρετε πλέον τι συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα όπου άνθρωποι που απλόχερα μοιράζουν τα δεδομένα τους στα κοινωνικά δίκτυα (φωτογραφίες, τοποθεσίες, φίλους κλπ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια της ιδιωτικότητας σε όσους θα χρησιμοποιούν Ubuntu.
Ίσως κάποιοι να μπερδεύουν την ιδιωτικότητα με την ανωνυμία, αλλά όταν μιλάμε για λογισμικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, open source και μας ζητείται να συνδράμουμε έστω και με την ανώνυμη αποστολή δεδομένων, με την άρνηση μας καταστρατηγούμε οι ίδιοι το αλληλέγγυο πνεύμα του ελεύθερου λογισμικού που τόσο προσπαθούμε να εμπνεύσουμε.
Παραπομπές:
- More diagnostics data from desktop | Will Cooke (Ubuntu Mailing List)
- Debian Popularity Contest
- Ubuntu Apport
“Κάποιοι φανατικοί με την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα (που δε χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως ubuntu) θα ενοχληθούν/ενοχλούνται. Γιατί πάντα θα ψάχνουν αφορμές.”
Καλό είναι σε άρθρα γνώμης να μην υπάρχουν τέτοιες character killing αναφορές.
Καλό είναι επίσης, άσχετα με τη γνώμη που έχει ο καθένας, να μην προσπαθεί να χειραγωγήσει τη γνώμη τού άλλου. Το λέω αυτό γιατί από το κείμενο εξάγει κανείς το συμπέρασμα πως τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται χρόνια πχ από το Debian, και σηκώνουν τώρα “περίεργες” αντιδράσεις (προφανώς μόνο από αυτούς που ψάχνουν αφορμές). Για να στηριχτεί κάτι τέτοιο δίνεται και ένα screenshot από την εγκατάσταση τού Debian. Το screenshot αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που βλέπει ο χρήστης όταν κάνει εγκατάσταση:
https://imgur.com/8AWIkmQ
Αυτοί που ψάχνουν αφορμές (μόνο αυτοί) μπορούν να διακρίνουν τη μικρή διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δυο φωτογραφίες: είναι η προεπιλογή. Ενώ στο Debian η προεπιλογή είναι στο No (και σχεδόν πάντα επιλέγω Yes), στη φωτογραφία του άρθρου ο τεχνικός έχει πατήσει το αριστερό βελάκι και δείχνει την προεπιλογή στο Yes). Αυτό είναι ξεκάθαρη παραπλάνηση.
Συνοψίζοντας: το πρόβλημα σε αυτή την κίνηση τής Canonical (χωρίς να λαμβάνω υπόψη μου τι ακούγεται στα καφενεία τού χώρου) είναι η μετακίνηση από το opt-in που είναι η επιλογή κάθε μη επιθετικού παίκτη (και όλων των ελεύθερων εφαρμογών που σέβονται το χρήστη), στο opt-out. Για την επιθετικότητα που δείχνει το opt-out σε σχέση με το σεβασμό τού opt-in δεν θα μιλήσουμε εδώ, όποιος ψάχνεται με τέτοιες “αφορμές” ας το κοιτάξει.
Για το τι σημαίνει “ανώνυμο” σε big data με opt-out, και πώς το “Ubuntu στην Ελλάδα” (που έχει συγκεκριμένο hardware profile, CPU, GPU κλπ) γίνεται τελικά το “Ubuntu τού Γιάννη” (κι ας μην ξέρεις ότι τον λένε Γιάννη), επίσης δε νομίζω πως υπάρχει βάση να συζητήσουμε εδώ.
Ο σεβασμός στο χρήστη είναι απαράβατος κανόνας για το κίνημα τού Ελεύθερου Λογισμικού, δεν είναι παχιά λόγια.
Κώστα σεβαστή η γνώμη σου και ευχαριστούμε για την τοποθέτηση σου. Το θέμα του φανατισμού δε νομίζω ότι εντάσσεται στις character killing αναφορές. Φανατικοί υπάρχουν παντού και πολλές φορές το πως στεκόμαστε απένταντι σε μια άποψη/γνώμη δείχνει αν υπάρχει φανατισμός ή όχι.
Έχεις δίκιο στο θέμα του Debian αλλά μην ξεχνάς ότι ακόμη δεν είδαμε το Ubuntu 18.04 για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Η φωτογραφία σε διαβεβαιώ ότι επιλέχθηκε τυχαία και το τελευταίο πράγμα που είχα στο μυαλό μου είναι η παραπλάνηση (για αυτό και άλλωστε σου απαντώ δημοσίως). Όπως είπα και στο άρθρο η προσπάθεια της Canonical να βάλει ένα νούμερο στο τι συμβαίνει με τη διανομή(και τις παράγωγες διανομές) της δε θα είναι εύκολη. Για το ubuntu δε γνωρίζω το hardware profile που έχει στην Ελλάδα (εγώ το χρησιμοποιώ σε 3 εντελώς διαφορετικά συστήματα) και θα με ενδιέφεραν τα αποτελέσματα αυτού του survey.
Ο σεβασμός στο χρήστη προφανώς και είναι απαράβατος κανόνας αλλά και ο χρήστης καλό είναι να είναι ευαισθητοποιημένος με το τι γίνεται στο χώρο του Ελεύθερου λογισμικού και να μην ψάχνει απλά το δωρεάν/τζάμπα. Είναι μια αμφίδρομη σχέση.
«…αλλά μην ξεχνάς ότι ακόμη δεν είδαμε το Ubuntu 18.04 για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.»
Δεν χρειάζεται να το δούμε. Το αν θα περάσει ή όχι η κίνηση δεν έχει να κάνει με αυτά που συζητάμε, μπορεί στο τέλος να την καταπιούν ανάλογα με τις αντιδράσεις. Για την ώρα η επίσημη πληροφόρηση είναι αυτή:
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2018-February/040139.html
δηλαδή:
«This would be checked by default.»
Και είναι η βάση για να γραφτεί αυτό το άρθρο.
Το αν είναι εσκεμμένη η παραπληροφόρηση ή όχι το ξέρει μόνο αυτός που την κάνει, δεν μπορεί κάποιος να εκτιμήσει προθέσεις. Αλλά το ότι είναι παραπληροφόρηση είναι το μόνο σίγουρο.
BTW, ακόμα στη θέση του το βλέπω το (λάθος) screenshot, όπως και τα επιχειρήματα τα οποία στηρίζει… :-)
Η γνώμη σου σεβαστή αλλά επίτρεψε μου να απαντήσω στην κατηγορία της παραπληροφόρησης (η οποία όπως σου είπα δεν ήταν εσκεμμένη). Το Cerebrux υπάρχει από το 2009 και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι σκοπός μας δεν είναι η παραπληροφόρηση. Αντιθέτως είμαστε δεκτικοί στην καλοπροαίρετη κριτική και τις όποιες παρατηρήσεις. Εξ’ου η εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας.
Αν πρόσεξες διορθώθηκε η λεζάντα στην εικόνα και αναφέρεται ότι το ΟΧΙ είναι προεπιλεγμένο. Δε θα πειράξω την εικόνα γιατί κάποιος διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια (που όπως είδες όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και σεβαστές) θα μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του.
Η βάση πάνω στην οποία γράφτηκε το άρθρο είναι η αντίδραση που προκαλείται από μια ενέργεια η οποία στοχεύει να παράξει καλύτερα λογισμικά/υπηρεσίες/πες το όπως θες και να δώσει κάποια χρήσιμα στατιστικά γύρω από το ubuntu και το hardware.
Οι αφορισμοί και τα λαϊκά δικαστήρια είναι λογικές άλλων εποχών.
Μπορεί με την επίσημη κυκλοφορία η επιλογή αυτή να μην είναι προεπιλεγμένη ή μπορεί και να είναι. Η σημασία του άρθρου είναι ότι ο απλός χρήστης πρέπει να διαχωρίσει ότι δε χάνει κάτι με το να τικάρει (ή να αφήσει τικαρισμένη) την επίμαχη επιλογή. Οι φωνές των διαφωνούντων (μερικές εξ αυτών) εκτιμώ ότι δαιμονοποιούν μια ενέργεια που στην πλειονότητα των χρηστών ελεύθερου λογισμικού είναι αυτονόητη.
Το Cerebrux το έχω στο RSS feed και ενημερώνομαι τακτικά. Επειδή συνήθως μπαίνω εδώ όταν θέλω να σχολιάσω κάτι αρνητικό (δυστυχώς σχεδόν πάντα έτσι συμβαίνει, κι ας έχεις διαβάσει χίλια καλά), έχω διαπιστώσει πως όντως η κουβέντα γίνεται πολιτισμένα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οποιαδήποτε αρνητική παρατήρηση από αναγνώστες θα πρέπει να εκλαμβάνεται και να προβάλλεται ως παρωχημένο λαϊκό δικαστήριο. Ούτε πως θα πρέπει να απαξιώνεται συλλήβδην κόσμος που διαφωνεί με τις απόψεις τού αρθρογράφου ως άτομα που «πάντα θα ψάχνουν αφορμές».
Η γνώμη κάποιου είναι απλά η γνώμη κάποιου, δεν είναι πάντα κάποια συνομωσία για να μας μειώσει το κύρος.
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Όπως προανέφερα όλες οι απόψεις και κριτικές δεκτές. Προσωπικά δεν απαξιώνω κανέναν και ζητώ συγγνώμη αν σε προσέβαλα προσωπικά με κάποιο τρόπο. Η πρόθεση δεν ήταν ποτέ τέτοια.
Η πολυφωνία είναι ουσιώδες συστατικό της δημοκρατίας και χαιρόμαστε να διαβάζουμε απόψεις που ακόμη και αν διαφωνούμε διατυπώνονται στα πλαίσια του εποικοδομητικού διαλόγου.
Κώστα, έχω την πεποίθηση ότι αν παρατηρήσεις το πνεύμα / επίπεδο των σχολίων και την εποικοδομητική αντιπαράθεση επιχειρημάτων που είχατε με το Βασίλη, θα συμπεράνεις ότι αποτελούν το αυταπόδεικτο της ποιότητας που προσπαθούμε να διατηρήσουμε στο cerebrux.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι από μια απλή εικόνα (1000 λέξεις) μπορεί να αλλάξει το νόημα της όλης συζήτησης. Παρόλα αυτά, από την ροή του άρθρου προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι ο Βασίλης εστίασε στο γεγονός «του κακού χαμού» που συμβαίνει κάθε φορά που εγείρεται θέμα συλλογής δεδομένων προς όφελος όλων και η εικόνα πράγματι (το έλεγξα) είναι η πρώτη εικόνα που βγάζει για «debian popcon» οπότε μάλλον ήθελε απλά να συνοδέψει την αναφορά του για το τι κάνει το λογισμικό αυτό (ίσως κάποιοι να μην το έχουν δει).
Δηλαδή, το ζήτημα opt-in ή opt-out όντως είναι, όπως είπε και ο Νίκος ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο σηκώνει και αυτό από μόνο του συζήτηση. Αν παρατηρήσει κανείς, το debate στην mailing list γίνεται, όπως αναφέρει και ο Βασίλης σε επίπεδο νομικό – τεχνικό (opt-in vs opt-out) και όχι αν θα πρέπει να συλλέγονται. Αντίθετα στα διάφορα social η συζητήσεις δεν ασχολούνται τόσο με αυτό αλλά για το ιστορικό της Canonical (Amazon lenses) και το αν αυτό το κάνει για τα λεφτά η όχι. Νομίζω (ας με διορθώσετε) το άρθρο εστιάζει σε αυτό που γίνεται σε επίπεδο consumers παρά στις mailing list.
Προσωπικά κρίνοντας το πρακτικό του ζητήματος (και όχι το ηθικό), υπό την οπτική γωνία που το βλέπει η Canonical, επειδή το Ubuntu αφορά κυρίως τους νεοεισερχόμενους, αν ήταν opt-in κανένας δεν θα το έβαζε διότι πολύ απλά οι νεοεισερχόμενοι είτε δεν δίνουν προσοχή στις επιλογές που έχει ένα UI (γιαυτό και πάντα υπάρχουν μελετημένα default settings που δουλεύουν) είτε «φοβούνται» να πειράξουν αυτά που δεν είναι επιλεγμένα. Αντίθετα ο έμπειρος χρήστης απλά θα κάνει tick σε αυτά που χρειάζεται (π.χ. λήψη ενημερώσεων κατα την εγκατάσταση, προσθήκη λογισμικών τρίτων) και un-tick στην συλλογή δεδομένων (αν δεν το ενδιαφέρει).
Εμένα επειδή με ενδιαφέρει να συνεισφέρω ‘όπως μπορώ και στις Debian εγκαταστάσεις και στο Ubuntu πάντα ενεργοποιώ το popcon πακέτο αλλά και το apport. Δηλαδή δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από τον ανοιχτό κώδικα.
Στον γραπτό λόγο μπορεί κάποιος να παρεξηγηθεί πολύ εύκολα. Είναι δύσκολο πράγμα ο γραπτός λόγος ή σε κάθε πρόταση που γράφεις πρέπει να αναφέρεις μέσα σε παρενθέσεις για ποιον το έγραψες και τι εννοούσες.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι η Canonical έχει προϊστορία σε τέτοιες τακτικές. Την Canonical είναι πολλοί εκείνοι που την θεωρούν τη Microsoft του Open Source. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Οπότε, ακόμη και μια τέτοια κίνηση που μπορεί να φαίνεται, αλλά και να είναι, αθώα θα επικριθεί. Το μόνο σίγουρο. Και γι’ αυτό φταίει η προϊστορία (πχ Amazon).
Συμφωνώ όμως και με το σχόλιο του Κώστα παραπάνω στο σημείο που αναφέρει περί opt-in και opt-out.
Θα δημιουργούσε λιγότερες έως καθόλου τριβές εάν η προεπιλογή ήταν «No» αντί «Checked by default»
«…και η εικόνα πράγματι (το έλεγξα) είναι η πρώτη εικόνα που βγάζει για «debian popcon» οπότε μάλλον ήθελε απλά να συνοδέψει την αναφορά του για το τι κάνει το λογισμικό αυτό (ίσως κάποιοι να μην το έχουν δει)»
Salih, τι ακριβώς έλεγξες; Λες δηλαδή πως αυτή η εικόνα είναι που βγάζει το Debian, κι όχι αυτή που έβαλα εγώ παραπάνω; Επειδή κι εγώ το έλεγξα, μας βγάζει διαφορετικές εικόνες;
Είναι δικαίωμα τού καθενός να βιάζεται να προλάβει το βήμα τής Microsoft και να σιχτιρίζει αυτούς που «βρίσκουν αφορμές» να τον κρατάνε πίσω (τουλάχιστον όπως αυτός φαντάζεται το «πίσω»). Όπως είναι και δικαίωμα κάποιου να μη δίνει δυάρα τι κάνει η Microsoft και να θεωρεί πως το ελεύθερο λογισμικό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμπεριφέρεται με σεβασμό στις ελευθερίες και στη γνώμη τού χρήστη. Απόλυτα! Τόσα χρόνια που υπάρχει στο Debian η επιλογή να στέλνεις στοιχεία γιατί δεν είχε ακουστεί κάποιος να γκρινιάζει; Γιατί πολύ απλά ήταν και είναι opt-in. Δεν είναι ΕΝΑ από τα προβλήματα αυτής τής κίνησης, ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα. Δε θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με το αν στο «μυαλό» τής Canonical είναι η βελτίωση ή τα λεφτά. Τα λεφτά είναι, ακόμα και μέσω τής βελτίωσης, γιατί πολύ απλά είναι εταιρία. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αυτό που είναι, όχι σαν το μπαμπά που θα μας πάρει καινούργιο παιχνίδι αν είμαστε καλά παιδάκια.
Για την ιστορία, η πρώτη εικόνα που βγαίνει όταν αναζητήσω debian popcon https://imgur.com/a/finfJ
Όπως βλέπεις δε γενικεύω και δε σιχτιρίζω κανέναν.
Salih συγνώμη, κατάλαβα λάθος αυτό που έγραψες.
@Κώστας Κατσαρό Μου άρεσε πολύ η απάντηση σου και ήταν πολύ σημαντική!
Πιστεύω και εγώ πως αυτό το άρθρο ίσος έχει γραφεί λίγο λάθος ( τώρα τι θέλουμε και εμείς και το ψειρίζουμε τόσο… ) αλλά είναι σημαντικά τα όσα αναφέρονται βρε παιδιά.. και πρέπει να αναφέρονται με προσοχή.
Όντως το ότι αναφέρετε «This would be checked by default.» αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να ήταν η βάση του άρθρου αυτού και η προσωπική άποψη σας σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι έστω πολύ ξεκάθαρη, και στο τέλος και όχι ενδιάμεσα.
Το αν ο χρήστης είναι καλό ή όχι να τικάρει κάτι, είναι δικό του θέμα.
Είναι καλό να ενημερώνετε τι όντως ενέργειες επιτρέπει μετέπειτα με την επιλογή αυτή και τι όχι.
Αλλά το άλλο σκέλος για εμένα, είναι το τι θέλει να πετύχει η εταιρία.. με τέτοιες κίνησες…
@Bill Niakas
Πιστεύω πραγματικά πως δεν είχες στο μυαλό σου κάτι πονηρό με την φωτογραφία και με τα λεγόμενα σου. Έχω καταλάβει πως σε διακατέχει ένας παρορμητισμός και ενθουσιασμός και όχι πονηράδα.
Αλλά όντως βλέπεις πως πρέπει να γίνεσαι πολύ προσεκτικός όταν γράφεις και απευθύνεσαι σε ένα κοινό και να προσπαθείς να παραμερίζεις την προσωπική σου άποψη.
( Αυτό είναι ένα δικό μου γενικό συμπέρασμα )
@N1ck 7h0m4d4k15
χαχααχ και εγώ πλέον είμαι από αυτούς που την θεωρούν όπως το είπες την «Microsoft του Open Source»! χαχαα 😛
Αλλά την προϊστορία με το την Amazon που αναφέρετε, δεν την γνωρίζω… για πείτε, για πείτε! 🙂
Και το ερώτημα μου στο τέλος είναι, θέλουν να αφήσουν μονάχα το «Popcon» και το «Apport» ή θα βάλουν και τίποτα ακόμη.. ;
Πάντως όπως και να έχει παιδιά, σας ευχαριστώ όλους διότι χάρης αυτής της δημοσίευσης και των σχολίων σας έμαθα ακόμη περισσότερα για τον κόσμο του GNU/Linux και τις διανομές!
Αυτή είναι και η καλύτερη επιβράβευση :)
Να’σαι καλά. Πρωταρχικός μας στόχος είναι αυτός. Όταν το πετυχαίνουμε, είμαστε ευχαριστημένοι και αυτό μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε
https://www.pcworld.com/article/2840401/ubuntus-unity-8-desktop-removes-the-amazon-search-spyware.html
:-)