Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι τόσο να πείσω κάποιον να δει τον ulauncher αλλά να αναδείξω την ευχρηστία που παρέχουν τέτοιου είδους προγράμματα.
Αν και η μόδα των app launchers αναδείχθηκε από το MacOS και το εξαιρετικό spotlight, το Linux είχε τα πρωτεία και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν αρκετοί και δυνατοί app launchers στο Linux αλλά στο παρόν άρθρο επέλεξα να ασχοληθώ με τον uLauncher. Τον μοναδικό app launcher που θα χρειαστείτε
Ελπίζω προς το τέλος του άρθρου οι περισσότεροι να βρίσκεστε στη διαδικασία της εγκατάστασης ενός από αυτούς.
App launcher, εγώ δεν ξέρω από τέτοια
Κακώς !!! O app launcher είναι μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε προγράμματα και λειτουργίες του συστήματος μας. Πόσες φορές δεν ψάχναμε ένα αρχείο ή ένα πρόγραμμα μέσα σε φακέλους και menus χωρίς όμως να το βρίσκουμε; Πόσες φορές θα θέλαμε στα γρήγορα να κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς να χρειαστεί πρώτα να ανοίξουμε τον browser;
Ε όλα αυτά τα κάνετε με έναν app launcher χωρίς να χρειαστεί να πιάσετε καν το ποντίκι σας. Μπορεί να μας φαίνεται ασήμαντο και ανόητο στην αρχή αλλά προσωπικά αύξησα σημαντικά την ταχύτητα που κάνω συγκεκριμένα πράγματα, μόνο και μόνο επειδή όλα αυτά βρίσκονται κρυμμένα μέσα στις λειτουργίες ενός app laucher.
Ulauncher ίσως ο καλύτερος app launcher
Ο ulauncher είναι ένας open source app launcher που βασίζεται στο fuzzy search. Δηλαδή με λίγα λόγια δε χρειάζεται να ανησυχούμε αν γράψαμε κάτι λίγο λάθος, γιατί θα μας επιστραφεί το σωστό αποτέλεσμα

Όμως τα πλεονεκτήματα του ulauncher δε σταματούν εκεί. Έρχεται με κάποιες βασικές λειτουργίες οι οποίες επεκτείνονται μέσω extensions.
Βασικές λειτουργίες του ulauncher
To ulauncher έρχεται με κάποιες βασικές λειτουργίες, οι οποίες όμως είναι αρκετές για να απογειώσουν το workflow μας.
- Πρόσβαση σε φακέλους απλά πατώντας το «/» (ή το «~/» αν θέλουμε να πάμε στο home folder)
- Απλές μαθηματικές πράξεις με την πληκτρολόγηση τους στο ulaucher
- Αναζήτηση στο google με «g όρος αναζήτησης«
- Αναζήτηση στη wikipedia με «wiki όρος αναζήτησης«
- Αναζήτηση στο stackoverflow με «so όρος αναζήτησης«
Για περισσότερες λειτουργίες μπορούμε να δούμε στο επίσημο site ή να κατασκευάσουμε δικές μας
Εγκατάσταση του ulauncher
Η εγκατάσταση του ulauncher είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να δώσουμε στο τερματικό
Για ubuntu
sudo apt-add-repository ppa:agornostal/ulauncher sudo apt update sudo apt install ulauncher
Για Arch Linux
yay -S ulauncher
Για περισσότερους τρόπους εγκατάστασης, στο επίσημο site της εφαρμογής
Προσοχή !!! Στην περίπτωση που κατά την εκκίνηση ανοίγει το ulauncher χωρίς να το έχετε καλέσει, αρκεί να προσθέσετε την παράμετρο –hidewindow όπως φαίνεται στην εικόνα στις ρυθμίσεις αυτόματης εκκίνησης του control panel.

Ρυθμίσεις – επεκτάσεις του ulauncher
Το ulauncher διαθέτει ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον για να το διαμορφώσετε με βάση τις ανάγκες σας.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας συντομεύσεις, να βάλετε προεκτάσεις αλλά και να προσαρμόσετε την εμφάνισή του.
Ειδικά οι επεκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές και χρήσιμες. Πηγαίνετε στην καρτέλα Extensions και κάντε κλικ στο Discover Extensions.
Στην σελίδα που θα ανοίξει, διαλέξτε κάποιο extension και απλά αντιγράψτε την github διεύθυνσή του. Τέλος πατήστε στο Add extension και κάντε επικόλληση το link που αντιγράψατε. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα είναι διαθέσιμο το extension για χρήση.
Επίλογος
Το ulauncher, εκ φύσεως σας ωθεί να μην χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας για αναζήτηση και εκκίνηση εφαρμογών. Εσείς χρησιμοποιείτε κάποιο app launcher; Αν ναι, πείτε μας ποιον και γιατί τον χρησιμοποιείτε και αν φυσικά σας έχει βοηθήσει.
Αν πάλι δε χρησιμοποιείτε, μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Εκτός αν αρέσκεστε να χάνεστε μεταξύ φακέλων και ρυθμίσεων και να κάνετε περιπετειώδεις αναζητήσεις. Πολλές φορές, όσοι «αντιστέκονται» στην χρήση τέτοιων εφαρμογών εκκίνησης λογισμικού η αναζήτησης αρχείων, είναι επειδή έχουν την εντύπωση ότι δεν θυμούνται τα ονόματα των εφαρμογών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.
Όπως και να έχει το σημαντικότερο όλων είναι η ευχρηστία και η ταχύτητα στις εργασίες μας, κάτι που ο power user επιζητά και ο αρχάριος δεν ξέρει ότι το μπορεί να το έχει.
Εξαιρετικό
Θνξ για το άρθρο. Εγκατέστησα το Ulauncher σε Ubuntu 18.04. Είναι άλλος ο τρόπος δουλειάς όταν έχεις αυτό το εργαλείο!
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω: έχω ρυθμίσει να μπορώ να έχω διαφορετική γλώσσα στο πληκτρολόγιο σε κάθε παράθυρο που δουλεύω. Έτσι, όταν ανοίγω το Ulauncher η default γλώσσα είναι η αγγλική. Όταν, ωστόσο, πάω να το γυρίσω στα ελληνικά μου κλείνει το prompt του Ulauncher!
Κανένα tip για να το ξεπεράσουμε αυτό;
Θνξ.
Χαίρομαι που σε βόλεψε.
Δυστυχώς έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα στο Ubuntu 18.04. Στο Arch Linux που το έχω και εκεί δεν το κάνει. Φαντάζομαι ότι μπορεί να έχει να κάνει με το Gnome γενικά ή το Ubuntu ειδικά.
Nice, θα το τσεκαρω σε κάποια φάση.
Δουλεύω με το gmrun, αν και το Mate έχει νομίζω κάτι δικό του. Κατάλοιπο από τα χρόνια του Openbox.
Έχει autocomplete, και up arrow για previous commands, δεν έχει απ’ όσο θυμάμαι πολλά dependencies, και μου είναι γνώριμο λόγο ομοιότητας με το bash.
Ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ