Η Google αποκτά θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Linux

Η Google δεν θα ήταν ο γίγαντας αναζήτησης και διαφήμισης που είναι σήμερα χωρίς το Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Για αυτόν τον λόγο η Google αναβάθμισε την θέση της αποκτώντας μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του Linux Foundation.Παρόλο που δεν μπορούμε να φανταστούμε την Google ως εταιρεία Linux με τον ίδιο τρόπο που είναι η Canonical, Red Hat ή η SUSE, η Google χρησιμοποιεί σε αμέτρητα προϊόντα της το Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Android, Chrome OS, τεχνητή νοημοσύνη κλπ). Έτσι, σε μια επιχειρηματικά λογική κίνηση, η Google, από Silver μέλος κινείται προς τα πάνω στο επίπεδο των Platinum members του The Linux Foundation.

Ποιοι είναι οι Platinum Members και ποια η σημασία της θέσης αυτής

Οι Platinum Members είναι οι:

  • AT&T
  • Cisco
  • Fujitsu
  • Google
  • Hitachi
  • Huawei
  • IBM
  • Intel
  • Microsoft
  • NEC
  • Oracle
  • Qualcomm Technologies
  • Samsung
  • Tencent
  • VMWare
novotny-google-platinum-member-linuxfoundation
Sarah Novotny, επικεφαλής στην Google Cloud Platform, θα έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Linux Foundation

Οι εταιρείες αυτές, πληρώνουν ετησίως πάνω από $500.000 στο Linux Foundation και αποκτούν θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος που καθορίζει το μέλλον του Linux και άλλων ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια θέση, πέρα από το κύρος, καθορίζει το τι είναι «Linux» και πως θα εξελιχθεί το μέλλον του.

Την θέση στο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει η Sarah Novotny, επικεφαλής της στρατηγικής ανοιχτού κώδικα για το Google Cloud Platform. Η Novotny πριν έρθει στην Google, διεύθυνε την κοινότητα Kubernetes, ήταν επικεφαλής των προγραμματιστών στο Nginx και πρόεδρος του προγράμματος Open Source Convention (OSCon) για την O’Reilly.

Σε μια σχετική δημοσίευση στο Google Cloud Platform blog, δήλωσαν:

Το ανοιχτό Cloud έχει την μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες σήμερα χρησιμοποιούν έναν προμηθευτή Public Cloud, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες εταιρείες θα υιοθετήσουν πιθανώς πολλαπλά public και private cloud τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 της Rightscale, το 81% των επιχειρήσεων με 1.000 ή περισσότερους υπαλλήλους έχει ετοιμάσει μια στρατηγική πολλαπλών Cloud.

Συγκεκριμένα για την Google, το ανοιχτό Cloud έχει ιδιαίτερη σημασία:

  • Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το Chrome OS έχει πλήρη υποστήριξη για Linux εφαρμογές με σκοπό να προσελκύσει τους προγραμματιστές, DevOps, SysOps, μηχανικούς Cloud υπηρεσιών κλπ στην πλατφόρμα της και κατ’επέκταση στο Kubernetes.
  • Το ανοιχτό Cloud σου δίνει την δύναμη να μπορείς να πάρεις μια Cloud εφαρμογή και να την μετακινήσεις ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε. Για παράδειγμα, η GitLab μετακινεί τις υπηρεσίες της από το Azure στο Google Cloud Platform σε μια «απάντηση» για τις ανησυχίες της κοινότητας λόγο της εξαγοράς του GitHub απο την Microsoft.
  • Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα επιτρέπει την δημιουργία ενός συνεχούς feedback από και προς τους χρήστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχής ροή νέων ιδεών και βελτιώσεων.

Έτσι, τόσο στην πράξη όσο και στο διοικητικό κομμάτι, η Google θέλει να δείξει τη δέσμευσή της για το Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Πόσο επηρεάζουν τους καθημερινούς χρήστες οι Platinum Members

Η απάντηση είναι απλή…. Λίγο έως καθόλου.

Αυτές οι θέσεις «γιγάντων» ασχολούνται μόνο με τεχνολογίες και που αφορούν εταιρείες και οργανισμούς οπότε και δεν μας αφορούν. Το λίγο που ανέφερα, είναι για παράδειγμα κάποιες αποφάσεις, όπως η υποστήριξη των Linux εφαρμογών στο Chrome OS, το οποίο μπορεί να μην μας αφορά, έμμεσα όμως επηρεάζουν τις αποφάσεις που κάνουν οι προγραμματιστές.

Με άλλα λόγια, μιας και στις θέσεις Platinum, όπως είδαμε υπάρχουν εταιρείες με ανταγωνιστικά μεταξύ τους προϊόντα (Cloud υπηρεσίες), κάθε θέση εξασφαλίζει ότι καμία εταιρία δεν θα επηρεάζει το μέλλον του Linux εις βάρος του άλλου.


Παραπομπές:

7 σκέψεις σχετικά με το “Η Google αποκτά θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Linux

Add yours

  1. Αγαπητέ, ως προγραμματιστής θέλω να σου απαντήσω στην αναφορά που κάνεις για το «Πόσο επηρεάζουν τους καθημερινούς χρήστες οι Platinum Members»
    Και βέβαια κάνεις ΛΑΘΟΣ… Επηρεάζουν σε ΤΕΡΆΣΤΙΟ βαθμό, γιατί το τελικό «προϊόν» που στηρίζεται σε αυτή τη τεχνολογία, απευθύνεται σε χρήστες έμμεσα ή άμεσα…

    1. Εννοείς στο κόστος ? Αν μπορείς να αναλύσεις λίγο το σκεπτικό σου με ένα παράδειγμα θα είναι πολύ χρήσιμο.

  2. και εγω νομιζω οτι κανεις λαθος στο οτι ο καθημερινος χρηστης επιρεαζεται λιγο, γιατι αυτες οι δυο εταιρειες εχουν πλεον το μανατζμεντ του κωδικα, δηλαδη ειναι στη διαχειριση τους οι δεξαμενες των εφαρμογων, οτι ακριβως χρειαζοντε. μπορει να μη φαινεται αμεσα αυτο αλλά καλο για αυτες κακο για ολους τους υπολοιπους καθοτι θα συνεχισουμε να εχουμε τα ορια και τους περιορισμους που αυτες θα μας προσπαθουν να μας επιβαλλουν, την επιτηρηση κλπ. μπορει να εχουν συνεισφορα και αυτες σε κωδικα και εφαρμογες αλλά το ισοζυγιο δε γινεται να ειναι αρνητικο για αυτες απο αυτη την εξελιξη και αρα θα ειναι αρνητικο για εμας αφου εμεις ειμαστε το προϊον για αυτες.

    1. Εγώ έδωσα παραδείγματα πρακτικά. Αν μπορείτε να δώσετε ένα δυο παραδείγματα να καταλάβω το σκεπτικό σας θα είναι χρήσιμο για όλους μας.
      Δεν μπορώ να μιλάω γενικά περί ισοζυγίων, managment κλπ αν δεν μπορώ να δώσω πρακτικά παραδείγματα απο την καθημερινότητα του αναγνώστη.

  3. καταρχην επειδη ξεχασα να το πω πριν, το αρθρο σου ειναι πολυ καλο και ενημερωτικο και ευχαριστουμε.
    τωρα για το σκεπτικο το εχεις πει και μονος σου πανω κατω. «Η Google δεν θα ήταν ο γίγαντας αναζήτησης και διαφήμισης που είναι σήμερα χωρίς το Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα». η διαχειριση των δεξαμενων κωδικα στοχευει στο να υπαρχει κοσμος που να χρησιμοποιει και να συνδιαλεγεται, να το πω ετσι, με τα προτζεκτ των συγκεκριμενων εταιρειων, ετσι ωστε αυτες να παραμενουν στο προσκηνιο και να βγαζουν λεφτα (ή αλλιως να μας καθοντε στο σβερκο). μπορει να μη γινετε αυτο αμεσα τωρα (και να γινεται δεν μπορω να το επεξηγησω γιατι δεν ειμαι κομπιουτερας και ουτε ειδα το αρθρο απο τεχνικη σκοπια) αλλά προφανως αυτος ειναι ο στοχος. δηλαδη ξερουμε πχ οτι το windows phone και το ubuntu phone πηγαν απατα γιατι δεν υπηρχε κοσμος για να φτιαχνει εφαρμογες για τα κινητα αυτα, κατι το οποιο μπορει να κανει μια κοινοτητα και οχι μια εταιρεια. το να διαχειριζεσαι λοιπον τη δεξαμενη της κοινοτητας μαλλον σου δινει την ευχερεια να υπαρχει κοσμος να στηριζει αμμεσα ή εμμεσα τα προτζεκτ σου. αυτη τη στιγμη δε μου ειναι ξεκαθαρο με ποιο τροπο ακριβως, το μελλον μαλλον θα δειξει, ομως η βαση για αυτο τωρα φαινεται να μπαινει.
    ελπιζω να εξηγησα κατι και να μη μπερδεψα…

  4. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Σας ευχαριστούμε! Αλίμονο να έλειπε από εδώ μια τέτοια είδηση! ;)
    Πολύ ωραίο που μας αναφέρεις ποιοι ακόμη είναι «Platinum Members», αλλά θα μπορούσες να μας αναφέρεις και τι γίνεται με τις διαβάθμιση των μελών;
    Τι σημαίνει όμως Silver, Platinum, Gold member ή δε ξέρω εγώ τι στο The Linux Foundation ;

    Ως Platinum μέλος πάντως, φαίνεται πως η θέση στο διοικητικό συμβούλιο είναι πολύ δυνατό προνόμιο…
    Όμως κολλάω στον ιεραρχία… Ο Linus Trovalds, τι λόγο έχει και πόσο περνάει η άποψη του ;

    Πάντως σίγουρα μια τέτοια θέση, έστω και διακοσμητική που λέει ο λόγος δεν νομίζω να είναι εντελώς διακοσμητική……

    Μου άρεσε πολύ και η μνεία στην Sarah Novotny και η μικρή αναφορά στο βιογραφικό της.

    Κάτι ακόμη που πιστεύω θα πρέπει να αποσαφηνίσετε σε αυτό εδώ το site, είναι το «τι σημαίνει cloud» και ποια τα ήδη του ; ( π.χ. οι περισσότεροι όταν ακούν για «cloud» νομίζουν μονάχα πως τους μιλάς για κάτι σαν το dropbox )

    Ωραία παιδιά! Ευχαριστούμε για την είδηση!
    Και εύχομαι ότι καλύτερο στο Linux Foundation και να μακάρι να μείνει ακλόνητε σε βασικές αρχές.. :)

    1. Τις διαβαθμίσεις καλύτερα να τις δεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Linux foundation.
      Ο Linus Torvalds έχει τον απόλυτο έλεγχο σε ότι αφορά τον κωδικα που μπαίνει στον πυρήνα. Το διοικητικό συμβούλιο όπως αναφέρω ασχολείται με θέματα τεχνολογίας cloud και νομικά διοικητικά ζητήματα και όχι με κώδικα.

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την ιδέα ήταν θα το άρθρο σχετικά με το cloud

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑