Διαμοιρασμός ηχείων στο δίκτυο του σπιτιού | Δικτυακό ηχοσύστημα

Στο παρακάτω σενάριο θα έχουμε ένα κεντρικό υπολογιστή που θα μοιράζει τα ηχεία του σε ένα laptop. Ο διαμοιρασμός ηχείων στο δίκτυο του σπιτιού με σκοπό την δημιουργία δικτυακού ηχοσυστήματος είναι να βλέπουμε π.χ. βίντεο από το laptop αλλά να ακούμε τον ήχο ενισχυμένο από το ηχοσύστημα του σταθερού υπολογιστή.

Ο ήχος στο Unix έχει μια μεγάλη ιστορία αλλά πάντα είχε ένα χαρακτηριστικό που φάνταζε μαγικός στους χρήστες των Windows. Ήταν δικτυακός και μπορούσες να στείλεις τον ήχο σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Την ιδιότητα αυτή έχει και ο ήχος στο Linux ο οποίος και αυτός είναι δικτυακός κάτι που το κάνει ιδιαιτέρως χρήσιμο. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις ένα μικρό media box  για ταινίες να το συνδέσεις στην τηλεόραση, αλλά να ακούς τον ήχο από τον υπολογιστή που έχει καλύτερα ηχεία.

amplifier audio bass blur
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

Διαχείριση της δικτυακής ιδιότητας του ήχου

Η διαχείριση του ήχου στο λειτουργικό σύστημα γίνεται με το Pulsaudio το οποίο πιθανολογούμε ότι θα αντικατασταθεί όπως είδαμε απο κάτι νεότερο που ονομάζεται PipeWire.

Μαζί με το pulseaudio έρχονται μερικά γραφικά προγράμματα για την χρήση και την ρύθμιση του, που όμως δεν έχουν το πιο εύχρηστο περιβάλλον και οι περισσότερες διανομές δεν τα έχουν εγκατεστημένα. Ένα από αυτά το paprefs θα μας χρειαστεί.

Θα πρέπει λοιπόν να το εγκαταστήσουμε σε όλους τους υπολογιστές που έχουμε στο δίκτυο.

sudo -H apt install paprefs

Τρέχουμε σε κάθε υπολογιστή από το μενού το “Επιλογές PulseAudio” ή απλά γράφοντας paprefs στο τερματικό.

Αν τώρα είμαστε στον υπολογιστή ο οποίος θα είναι ένας client, δηλαδή θα χρησιμοποιεί μια άλλη κάρτα ήχου, το laptop στην περίπτωση μας, τότε θα επιλέξουμε την επιλογή “Make discoverable PulseAudio network available localy” όπως παρακάτω

paPrefs_client

Στον σταθερό υπολογιστή που θα είναι ο server δηλαδή, θα μοιράζει τα ηχεία του σε άλλους υπολογιστές του δικτύου, το ρυθμίζουμε όπως στην εικόνα

paPrefs_server

Αυτό θα το κάνουμε μόνο μια φορά και καλό είναι να κάνουμε και μια αποσύνδεση από τον λογαριασμό μας.

Στην συνέχεια θα πρέπει να πούμε στον υπολογιστή να χρησιμοποιεί σαν έξοδο ήχου τον άλλο υπολογιστή. Αυτό στο cinnamon θα το κάνουμε όπως παρακάτω

ChooseSound_cinnamon

ενώ σε γραφικό περιβάλλον mate όπως παρακάτω

Choose_mate

Και είμαστε έτοιμοι. Αν παίζει ήδη κάποιο βίντεο θα ακούσουμε την αλλαγή από το επόμενο. Αν δεν ακούμε ήχο δοκιμάζουμε μια άλλη έξοδο και βεβαιωνόμαστε πως το πακέτο pulseaudio-module-zeroconf είναι εγκατεστημένο και δεν έχουμε ενεργό το firewall ή αν το έχουμε ότι η πόρτα 4317 είναι ανοικτή.

Καλή ακρόαση.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Διαμοιρασμός ηχείων στο δίκτυο του σπιτιού | Δικτυακό ηχοσύστημα

Add yours

  1. πολυ καλο αρθρο !! το δοκιμασα σε debian 10 . εχει μια χρονικη καθυστερηση στον ηχο μεταξυ client και server ομως ..

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: