Στο σημερινό tip θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε επαναφορά του GNOME στην αρχική του κατάσταση, όπως ήταν δηλαδή όταν κάναμε εγκατάσταση την Linux διανομή μας.

Υπάρχουν δύο ειδών επαναφορές του GNOME. Αυτά τα ονομάζω:

  • Soft reset: Γίνεται επαναφορά μόνο των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στο περιβάλλον του GNOME (π.χ. αλλαγή γραμματοσειράς, themes, εικονίδια κλπ)
  • Hard reset: Γίνεται επαναφορά αυτών που κάνει το Soft reset αλλά και των Gnome extensions, αγαπημένων εφαρμογών στην πλαϊνή μπάρα αλλά και του dconf

Οπότε πρέπει να προσέξετε ποιο χρειάζεστε για να επαναφέρετε το GNOME στις αρχικές του ρυθμίσεις.

Οι παρακάτω λύσεις έχουν δοκιμαστεί σε Ubuntu 18.04 αλλά όποια διανομή χρησιμοποιεί GNOME 3.28+ λογικά θα δουλέψουν.

GNOME Soft reset

Θα χρειαστούμε το GNOME Tweaks. Αν δεν το έχετε στο σύστημά σας μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το κέντρο λογισμικού της διανομής σας.

gnome-tweaks-ubuntu
Ανοίξτε το «Λογισμικό» του Ubuntu και κάντε αναζήτηση για GNOME Tweaks και κάντε το εγκατάσταση
Advertisements

Έπειτα ανοίξτε το μενού εφαρμογών και κάντε αναζήτηση για  tweaks

ubuntu-tweak-gnome

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να ξεκινήσετε το GNOME Tweaks. Στην συνέχεια κάντε κλικ στο μενού της εφαρμογής και επιλέξτε το reset to defaults

gnome-reset-ubuntu

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα στην οθόνη και θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε το σύστημα για να ολοκληρώσετε την επαναφορά. Αφού κάνετε επανεκκίνηση και συνδεθείτε πάλι, το GNOME θα έχει ανακτήσει τις αρχικές του ρυθμίσεις.

GNOME Hard reset

Σε περίπτωση που θέλετε μια «καθαρή» αρχική κατάσταση του GNOME τότε θα πρέπει να ανοίξτε ένα τερματικό και να δώσετε:

dconf reset -f /org/gnome/

Σας φάνηκε χρήσιμο;

Πείτε μας τη γνώμη σας για το σημερινό tip. Δείτε και τα υπόλοιπα Tips ή πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια ή επικοινωνήστε μαζί μας.