Η δωρεάν έκδοση του DaVinci Resolve 15 κυκλοφόρησε για Linux, Windows και macOS. Η νέα έκδοση φέρνει εγγενή υποστήριξη ήχου στο Linux και μια μακρά λίστα με νέες δυνατότητες και βελτιώσεις για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με επεξεργασία βίντεο.

Φυσικά για όλους τους ερασιτέχνες υπάρχουν στο Linux τα Kdenlive & Audacity, για επεξεργασία βίντεο και ήχου σε Linux αλλά για τους επαγγελματίες δεν αρκούν αυτά τα λογισμικά.

Το DaVinci Resolve είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο αντίστοιχου επιπέδου των Final Cut Pro, Adobe Premiere και Sony Vegas.

davinci-resolve-cerebrux-linuxΌπως αναφέρει η ίδια εταιρεία στο εγχειρίδιο διαμόρφωσης του DaVinci Resolve, προτείνει μεν συστήματα Windows και Mac αλλά θεωρεί ότι το λειτουργικό σύστημα Linux προσφέρει μια εξαιρετικά αξιόπιστη και ισχυρή πλατφόρμα για εγκαταστάσεις που χρειάζονται σταθερά υψηλή απόδοση με αρχεία υψηλής ανάλυσης από διάφορους κωδικοποιητές και είναι ως εκ τούτου το σύστημα επιλογής για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Χόλιγουντ.

Το DaVinci Resolve διαθέτει δύο εκδόσεις:

  • Δωρεάν (DaVinci Resolve): δεν υποστηρίζει το h26x, επομένως θα χρειαστεί να μετατρέψετε οποιοδήποτε τέτοιο κλιπ προτού τα χρησιμοποιήσετε στο DaVinci (πχ. με VLC)
  • Επί πληρωμή $299 (DaVinci Resolve Studio): περιλαμβάνει λειτουργίες συνεργασίας πολλαπλών χρηστών μαζί με εργαλεία για 3D, δεκάδες Resolve FX και πολλά άλλα.

Η τελευταία έκδοση του DaVinci Resolve 15 περιλαμβάνει visual effects και motion graphics, μια νέα καρτέλα Fusion με πάνω από 250 εργαλεία για compositing, paint, particles, animated titles και πολλά άλλα ενώ τέλος περιλαμβάνει επίσης εγγενή υποστήριξη ήχου για το Linux.

Δείτε το παρακάτω εκτενές βίντεο για τα νέα στοιχεία του DaVinci Resolve 15:

Στο Linux, το DaVinci Resolve 15 απαιτεί

Όσοι διαθέτετε άλλες κάρτες γραφικών, ίσως το DaVinci Resolve να δουλέψει μεν, αλλά η σταθερότητα του δεν είναι εγγυημένη και ίσως να απορρίψουν κάποιο αίτημα για support.

Για λήψη του DaVinci Resolve επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα :


Παραπομπές