Συνεχίζοντας την σειρά οδηγών για απλές στατικές ιστοσελίδες, σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να στέλνουμε e-mail μέσω gmail, χρησιμοποιώντας όμως το δωρεάν domain name μας.Στα προηγούμενα άρθρα είδαμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα απλό site στο gitlab, ή στο github, να βάλουμε δωρεάν domain αλλά και να του βάλουμε https. Στο παρόν άρθρο θα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε δωρεάν ΜΧ records μαζί με SMTP server για να χρησιμοποιήσουμε το email μας με ψευδοδιεύθυνσης (email alias) και όλα αυτά μέσω του gmail μας.

email alias gmail domain nameΠρακτικά λοιπόν θα αποκτήσουμε ένα email τύπου onoma@todomainmou.com στο οποίο μπορούν να μας στέλνουν email. Τα e-mail που πάνε στην διεύθυνση αυτή θα τα λαμβάνουμε στο προσωπικό gmail μας. Τέλος μέσω του gmail θα μπορούμε, όταν το θέλουμε, να στέλνουμε e-mail και ο παραλήπτης να βλέπει ότι έλαβε email από onoma@todomainmou.com αντί της διεύθυνσης gmail που χρησιμοποιούμε.

Email alias!!! Τιναφτορε;;

Μια ψευδοδιεύθυνση (email alias) είναι ένα email που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό όνομα για έναν άλλο email.

Στη σημερινή εποχή η έννοια του απορρήτου έχει αποκτήσει άλλη διάσταση. Πλέον βρισκόμαστε σχεδόν πάντοτε online και κάνουμε χρήση υπηρεσιών που αρκετές φορές θα μας ζητήσουν προσωπικά στοιχεία. Τέτοια συνήθως είναι τo email μας ή το τηλέφωνο μας. Με τη χρήση ψευδοδιεύθυνσης (email alias αγγλιστί) στο πρώτο διασφαλίζουμε το ιδιωτικό του προσωπικού μας email ενώ ταυτόχρονα δίνουμε κύρος στην ψηφιακή μας ταυτότητα εφόσον αυτό είναι συνδεδεμένο με το domain name μας.

Μερικά από τα θετικά του email alias είναι:

  • Προστασία του πραγματικού μας email (προσωπικό δεδομένο)
  • Χρησιμοποιούμε το υπάρχον Gmail μας αντί να χρησιμοποιούμε και ένα δεύτερο e-mail σε κάποια δευτερεύουσα υπηρεσία
  • Σε περίπτωση spamming μπορούμε πολύ εύκολα να το καταργήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό
  • Επιλογή ενός ονόματος ευκολομνημόνευτου έναντι ενός κακού ονόματος αρχικού email (πχ onoma@todomainmou.com αντί για kationoma123456@randomails.com)
  • Εύκολη προώθηση της ταυτότητας του domain μας (πχ sales@kalamakiaxoirina.com)

Τι θα χρειαστούμε για την σύνδεση του domain name με το e-mail μας;

Για να το επιτύχουμε αυτό θα χρειαστούμε

  • Ένα email στο gmail
  • Τα δωρεάν MX records της υπηρεσίας ImporvMX
  • Δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία SMTP2GO

Δημιουργία του alias

Θα μεταβούμε στη σελίδα του cloudflare και συγκεκριμένα στην κατηγορία DNS, όπως είδαμε και στο σχετικό άρθρο

email alias gmail domain name
Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις μας όταν θα έχουμε τελειώσει.

και θα δημιουργήσουμε 2 MX Records με name το όνομα του domain μας (vasilisniakas.tk) και με τις τιμές 10 και 20 όπως φαίνεται στην εικόνα. Πιο συγκεκριμένα

email alias gmail domain name
Στο 1ο ΜΧ record δίνουμε για server mx1.forwardemail.net και Priority 10

Και στο 2ο MX record δίνουμε για server mx2.improvmx.com και Priority 20.  Στη συνέχεια θα πάμε στη σελίδα του imrovmx και στο κάτω μέρος θα δώσουμε τα στοιχεία του site και του email όπως φαίνονται στην ακόλουθη εικόνα και αφού ολοκληρώσουμε πατάμε το κουμπί για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία

email alias gmail domain name
Δίνουμε τα στοιχεία μας και πατάμε το πλήκτρο Verify and start forwarding

Δηλαδή τα emails που θα σταλούν στο @vasilisniakas.tk θα προωθηθούν στο email που έχουμε ορίσει. Το improvMX είναι catch-all υπηρεσία που σημαίνει ότι όποιο email έχει το @vasilisniakas.tk θα έρθει σε εμάς. Ενδεχομένως το πρώτο mail να μεταφερθεί στο spam φάκελο αλλά αν το μαρκάρουμε ως μη spam, τα επόμενα θα έρχονται κανονικά.

Αποστολή email με το alias αντί του πραγματικού μας email

Μετά τη δωρεάν εγγραφή μας στο SMTP2GO θα μας ζητηθεί να ορίσουμε έναν κωδικό και μόλις το κάνουμε θα μεταφερθούμε στο dashboard της υπηρεσίας. Θα δούμε σε ένα μπλε banner τις ακόλουθες πληροφορίες.

email alias gmail domain name
Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στην αντίστοιχη υπηρεσία του gmail

Αυτές θα τις χρησιμοποιήσουμε στο gmail προκειμένου να κάνουμε χρήση της υπηρεσίας alias. Μεταβαίνουμε στο gmail και συγκεκριμένα στο settings και από εκεί Accounts And Import

email alias gmail domain name
Το μενού ρυθμίσεων του gmail

όπου και επιλέγουμε Add another email address. Στο αναδυόμενο παράθυρο, βάζουμε το email για το οποίο μας ενδιαφέρει να φαίνεται το alias με τικαρισμένο το αντίστοιχο κουτάκι και επιλέγουμε Next Step

email alias gmail domain name
Ορίζουμε το email που θέλουμε να φαίνεται ως alias

στη συνέχεια κάνουμε τις ρυθμίσεις όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί και ειδικότερα στο πεδίο username χρησιμοποιούμε το email που κάναμε εγγραφή στην υπηρεσία SMTP2GO (για λόγους πρακτικότητας χρησιμοποίησαμε το ίδιο για το οποίο κάνουμε το alias)

email alias gmail domain name
Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε δώσει τις σωστές ρυθμίσεις και πατάμε Add Account

Τέλος εφόσον όλα γίνανε σωστά θα έχουμε το τελικό παράθυρο όπου και θα βάλουμε τον κωδικό επιβεβαίωσης που θα έρθει

email alias 8
Εισάγουμε τον αριθμητικό κωδικό και πατάμε Verify

Και μόλις το βάλουμε πατάμε Verify και είμαστε έτοιμοι. Πλέον μπορούμε να λάβουμε αλλά και να απαντήσουμε τα email μας με το ψευδώνυμο που έχουμε ορίσει. Για να σιγουρευτούμε ότι όλα γίνανε σωστά, μπορούμε αμέσως να στείλουμε ένα mail σε ένα φίλο μας ή σε κάποιο άλλο email που έχουμε

email alias gmail domain name
Για να σιγουρευτούμε ότι όλα δουλεύουν σωστά μπορούμε να στείλουμε email σε ένα φίλο μας

Εσείς χρησιμοποιείτε email alias;

Αν χρησιμοποιείτε, είναι δωρεάν ή κάποια paid υπηρεσία;  Θεωρείτε ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει email alias ειδικά σε επαγγελματικά emails; Μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στα σχόλια.