Το Okular χρησιμοποιείται κυρίως για ανάγνωση αρχείων PDF, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσουμε σχόλια και σημειώσεις στα έγγραφα αυτά.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο
Βλέπω ακόμα την απορία στα μάτια του ξυλουργού μου όταν του εξηγούσα πως όχι δεν είναι λάθος οι διαστάσεις της βιβλιοθήκης που του ζήτησα, και πως ναι θέλω αυτό το πάχος ξύλου και αυτό το βάθος στο ράφι, ώστε να χωρά 3 σειρές με βιβλία.
Το τυπωμένο χαρτί έχει μια γοητεία. Ο Ιτάλο Καλβίνο είχε γράψει και συμφωνώ πως:
η απόλαυση του βιβλίου έρχεται πραγματικά την τρίτη φορά που διαβάζεις το βιβλίο.
Και ένα παλιό αγαπημένο σου βιβλίο, φέρνει τα ίχνη της ανάγνωσης σου. Σημειώσεις, υπογραμμίσεις (και πολλούς πολλούς λεκέδες από λάδια στην περίπτωση μου). Ειδικά δε, σε ένα τεχνικό βιβλίο το πέρασμα σου από αυτό αφήνει περισσότερα ίχνη. Σημειώσεις, παρατηρήσεις, τα ΣΟΣ καθώς και ημιτελείς αποδείξεις θεωρημάτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιστορία των μαθηματικών.
Ο ξυλουργός μου δεν ήξερε για την άλλη μου βιβλιοθήκη. Αυτή με τα βιβλία σε μορφή pdf. Αλλά αυτά είναι άψυχα και άχρονα. Το διάβασμα τους δεν αφήνει τα ίχνη σου. Σπαστικό δεν είναι στο πεπερασμένο μας κόσμο τα βιβλία μας να είναι άφθαρτα;
Ε λοιπόν όχι! Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό. Ευτυχώς ανάμεσα στα πολλά προγράμματα που έχουμε διαθέσιμα στα αποθετήρια για να διαβάζουμε τα pdf υπάρχει ένα που μπορεί να μας βοηθήσει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Το πρόγραμμα αυτό το λένε okular.1
Προσθέτοντας σημειώσεις με το Okular
Το μαγικό κουμπί είναι το πλήκτρο F6
.
Πατώντας το θα εμφανιστούν οι τύποι των σημειώσεων ως μια μικρή μπάρα. Ώρα για παιγνίδι. Πειραματιστείτε με τους διάφορους τύπους όπως το
- ελεύθερο σχέδιο,
- στάμπες
- και τις επισημάνσεις
Προσθέστε τους δύο τύπους σημειώσεων. Κάντε δεξί κλικ και αλλάξτε το χρώμα και την διαφάνεια. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και μετακινήστε τις σημειώσεις. Εύκολο δεν είναι;2
Αποθηκεύοντας τις σημειώσεις μας στο PDF
Οι σημειώσεις δεν είναι αποθηκευμένες μέσα στο έγγραφο. Αν το μεταφέρουμε σε άλλο υπολογιστή, η σε άλλη θέση, αυτές θα χαθούν. Αλλά κανένα πρόβλημα.
Για να τις κρατήσουμε θα αποθηκεύσουμε το έγγραφο πάνω στον εαυτό του “File” →“Save As ...”
ή με κάποιο άλλο όνομα “File” →“Save Copy As ...”
.
Ένας άλλος τρόπος είναι να εκτυπώσουμε το αρχείο ως pdf. Αυτό το επιλέγουμε από το μενού "File --> Print --> As PDF"
. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούμε να τις διορθώσουμε, αλλά θα τις δουν όλα τα προγράμματα που διαβάζουν pdf, γιατί κάποια παλιά προγράμματα μπορεί να μην τις βλέπουν.
Ρυθμίσεις σημειώσεων στο Okular
Από τις ρυθμίσεις μπορούμε να προσθέσουμε η να αφαιρέσουμε δυνατότητες. Χρησιμοποιείς μόνο επισημάνσεις και θέλεις 2 χρώματα για κάποιο λόγο. Κανένα πρόβλημα. Βάλε 2 κουμπιά με τα χρώματα που θέλεις ρυθμισμένα. Εδώ επίσης μπορείς να αλλάξεις το όνομα με το οποίο υπογράφεις τις σημειώσεις.
Εγκατάσταση του Okular
Το okular μας έρχεται με το KDE. Αν δεν έχουμε αυτό το περιβάλλον εργασίας δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε και απλά η εγκατάσταση ίσως να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο αν δεν έχουμε ήδη τις βασικές βιβλιοθήκες του kde στο σύστημα μας.
Σε μια διανομή βασισμένη στο debian η εντολή είναι
sudo -H apt-get install okular
Και αυτό ήταν. Πλέον μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις στα βιβλία μας σε pdf όπως κάνουμε στα κανονικά μας βιβλία. Και ίσως και λίγα περισσότερα.
Αχ μόνο να μπορούσαν να μύριζαν το ίδιο, αυτή την γλυκιά μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού.
Παραπομπές:
- okular.kde.org (official web) ↩
- Annotations with Okular (επίσημη τεκμηρίωση) ↩
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: