Deepin Linux: Κινέζικη δύναμη ή μια ακόμα ‘κινεζιά’;

Κάνοντας αναζητήσεις για μια όμορφη και μοντέρνα διανομή, έπεσα πάνω στο DeepIn. Από κάποιες φωτογραφίες που είδα τελικά πείστηκα και είπα για να δούμε την “κινεζιά”. Τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερη γνωστή και σήμερα θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το γιατί.

Μερικές Πληροφορίες

deepin-linux-dianomi-logo

Το Deepin είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian (Unstable). Δημιουργήθηκε το 20111 με σκοπό την ασφαλή και σταθερή εμπειρία των χρηστών στον κόσμο του Linux. Εκτός από το λειτουργικό, δημιουργεί και αναβαθμίζει καθημερινά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο χρήστης, κάποια από αυτά είναι Deepin Store και Deepin File Manager.

Εγκατάσταση Deepin Linux

deepin-linux-dianomi-egkatastasi
Έναρξη εγκατάστασης

Η εγκατάσταση έχει 5 βήματα πολύ απλά και κατανοητά για όλους. Δυστυχώς, ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχει live έκδοση και αναγκαστικά πρέπει να το κάνεις install στον υπολογιστή σου. Οπότε προτείνω σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, ας το δοκιμάσουν όπως έχουμε δείξει σε κάποιο Virtual Box.

Advertisements

Πρώτη Εντύπωση

Πρώτο και σημαντικό προτέρημα είναι ότι έζησα μία out-of-the-box εμπειρία καθώς ο driver της ασύρματης κάρτας ήταν ήδη εγκατεστημένος και δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ μέχρι να το κάνω.

Αφήνω αυτό εδώ για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

deepin-linux-dianomi-desktop
Γραφικό περιβάλλον

Εγώ προσωπικά ενθουσιάστηκα καθώς είναι πολύ κομψό και μοντέρνο (αυτό που έψαχνα δηλαδή).

Στο μενού καλωσορίσματος μας δίνει κάποιες επιλογές για να μεταμορφώσουμε το γραφικό περιβάλλον.

deepin-linux-dianomi-desktop-mode
επιλογή Desktop Mode

Αν θέλετε dock επιλέγεται το fashion mode, αν πάλι είστε πιο παραδοσιακοί και θέλετε γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης σας (που θυμίζει Windows) τότε το efficient mode κάνει την δουλειά του τέλεια.

Σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα animations και τα effects και κυρίως σε υπολογιστές που δεν είναι τόσο δυνατοί με μία απενεργοποίηση των window effect κερδίζετε σε ταχύτητα. Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) μπορεί κανείς να διαβάσει στην επίσημη τεκμηρίωση της διανομής2.

deepin-linux-dianomi-windows-effect
από την επιλογή Windows Effect ορίζετε αν θα έχετε εφέ παραθύρων

Επιπλέον οι ρυθμίσεις της διανομής είναι σε παράθυρο που ανοίγει στην δεξιά πλευρά της οθόνης. Τόσο πρωτότυπο και τόσο ωραίο ταυτοχρόνως.

deepin-linux-dianomi-settings
οι ρυθμίσεις εμφανίζονται δεξιά

Εφαρμογές και Store

Το Deepin ξεκινάει με βασικό browser το google chrome και σαν σουίτα γραφείου το WPS Office. Προσωπικά ο Firefox είναι ο κύριος browser σε όσες διανομές έχω δοκιμάσει και ένιωσα περίεργα που δεν τον είχα.

Γι’ αυτό όμως υπάρχει το deepin store. Νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο στολίδι της συγκεκριμένης διανομής.

deepin-linux-dianomi-store
το Deepin Linux διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα κέντρα λογισμικού

Για μας τους παράξενους που το λευκό δεν είναι το χρώμα μας υπάρχει επιλογή dark mode στο store.

Μπορείτε να έχετε το Deepin Store σε Dark Mode

To Deepin store έχει αμέτρητες εφαρμογές και πολλές από αυτές δεν τις συναντάς σε αντίστοιχα store άλλων διανομών. Προσωπικά σε καμία διανομή μέχρι σήμερα δεν συνάντησα δύο από τις βασικές εφαρμογές που χρησιμοποιώ καθημερινά όπως το teamviewer και το megasync στο store.

Αρνητικό όμως του store είναι ότι τα περισσότερα σχόλια είναι στα κινέζικα και δεν μπορείς να κρίνεις εύκολα το feedback των εφαρμογών (εκτός και αν ξέρετε κινέζικα).

Συμπεράσματα

Αν και βασίζεται στο Debian (Unstable) είναι μία αρκετά στιβαρή διανομή και κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Ο σχεδιασμός του θα καταφέρει να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Πιστεύω αυτήν την στιγμή είναι το πιο μοντέρνο γραφικό περιβάλλον με διαφορά.

Έχει ένα store που πραγματικά δεν θα σας λείψει τίποτα από αυτό (τουλάχιστον στις εμπορικές εφαρμογές).

Τελικά, το Deepin είναι μια κινέζικη δύναμη και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τα υπόλοιπα κινέζικα προϊόντα που έχουμε στο νου.

Παραπομπές:

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “Deepin Linux: Κινέζικη δύναμη ή μια ακόμα ‘κινεζιά’;

Add yours

  1. «Για εμάς τους παράξενους έχει και dark mode»,επιτέλους , δεν νιώθω μόνος! 😛 μπράβο για το αναλυτικό άρθρο έστω και για μια όχι και ιδιαίτερα γνωστή διανομή , πραγματικά για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν έχω καμία δεκαριά υπολογιστές να τρέχω όλα τα αγαπημένα μου συστήματα !

  2. Δοκίμασα την διανομή στην έκδοση 15.5 αν θυμάμαι καλά. Εκπληκτική σαν εμφάνιση, διαφορετική στην λειτουργικότητα (από τις άλλες διανομές). Αυτά τα ευχάριστα. Το δυσάρεστο ήταν στα update που η ταχύτητα ήταν απελπιστική μέχρι που άλλαξα το MTU από 0 στο 1500 από τα system->network settings. Αυτά. Τελικά όμως κατέληξα στο Manjaro .

  3. Βαρύ και ασηκωτο σαν το elementary os.Σε Debian αυτή τη στιγμή το mx linux είναι το πιο ελαφρύ και σταθερό που έχω δοκιμάσει.

    1. Βαρύ και ασήκωτο;
      Το τρέχω σε ένα μικρό λάπτοπ με Intel Celeron N3450 1.1GHz, και 6GB DDR3 RAM και είναι ταχύτατο.
      Φυσικά είναι το γραφικό περιβάλλον (DDE) σε Arch Linux όχι το Debian based Deepin OS, με τις ίδιες δυνατότητες, ίσως όμως να υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα.

    2. Η αλήθεια είναι Μάνο πως δεν μπορείς να τα συγκρίνεις αυτά τα δύο γιατί το Deepin σαν διανομή έχει κι άλλες διεργασίες που τρέχει από πίσω ενώ το arch όχι. Πάντως από την πείρα μου στις διανομές δεν μπορώ να πω πως είναι μια «βαριά» διανομή

  4. Όντος είναι δύναμη το έχω δυο χρόνια και τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα, με νέες δυνατότητες να προστίθενται σε κάθε αναβάθμιση και πολύ χρήσιμα εργαλεία!
    Επίσης πλέον υποστηρίζει οθόνες αφής και η εμφάνιση του είναι πολύ καλύτερη με τα windows effects on.
    Σχετική φωτογραφία: https://www.omgubuntu.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/deepin-15.8-video.png

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: