Οι γνωστοί μηχανισμοί αποκλεισμού διαφημίσεων στις ιστοσελίδες (adblocks), όπως το Adblock Plus, το uBlock Origin, το Ghostery κλπ, σύντομα θα σταματήσουν να δουλεύουν στον Chrome.
Με εξαίρεση τους εταιρικούς πελάτες της Google, ο Chrome θα απολήσει πλέον τους γνωστούς adblockers από τον browser της.
Πριν από 2 περίπου χρόνια, είχαμε γράψει ότι η Google προσθέτει δικό της AdBlock στον Google Chrome με σκοπό να προστατέψει τους χρήστες της από κακόβουλες διαφημίσεις. Επίσης στο ίδιο άρθρο είχαμε αναφέρει ότι ήταν η ίδια είναι που «απέκλεισε» το κορυφαίο AdNauseam επειδή έκανε σκοπίμως «μαντάρα» τα στατιστικά από τις διαφημίσεις των ιστοσελίδων. Φυσικά έκρινε ότι το AdNauseam είναι «κακόβουλο» για τους δημιουργούς και διαφημιστές έστω και αν για τους χρήστες του συγκεκριμένου adblock, το AdNauseam προστάτευε την ιδιωτικότητά τους.
Τώρα, μήνες αργότερα, η Google αποφάσισε να κάνει αλλαγές στα δικαιώματα που παρέχει ο Chrome στα διάφορα extension. Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της απόκρισης τους, ωστόσο, είναι μια μόνη πρόταση που θαφτεί στο κείμενο, διευκρινίζοντας τις αλλαγές τους στις αποκλεισμούς διαφημίσεων και στις επεκτάσεις αποκλεισμού απορρήτου.
Η Google λέει ουσιαστικά ότι το Chrome θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αποκλείει το ανεπιθύμητο περιεχόμενο (πχ. διαφημίσεις), αλλά αυτό θα περιορίζεται μόνο στους εταιρικούς χρήστες του Chrome.
Για εμάς τους υπόλοιπους, σημαίνει ότι οι adblock των διαφημίσεων θα πρέπει να στραφούν σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό σύστημα, βασισμένο σε κανόνες (λίστες).
Ο developer της uBlock Origin, Raymond Hill, σχολίασε την κατάσταση στο GitHub του uBlock Origin, επισημαίνοντας ότι οι AdBlockers είναι εντελώς ενάντια με το επιχειρηματικό μοντέλο της Google.
Έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες για να καταστήσουν πιο δύσκολη την προσαρμογή των διαφημίσεων ή να εμποδίσουν εντελώς την προβολή διαφημίσεων και που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την βασική λειτουργικότητα της ψηφιακής διαφήμισης. Τα περισσότερα έσοδα από την Google προέρχονται από αμοιβές που καταβάλλονται σε εμάς σε σχέση με την εμφάνιση διαφημίσεων στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, τέτοιες τεχνολογίες και εργαλεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τα έσοδά μας.
Περίληψη από το αρχείο μετόχων Google 2018
Εκπρόσωπος της Google διευκρινίζοντας τη θέση του σχετικά με τον Chrome και με τους αποκλεισμούς διαφημίσεων είπε ότι εξακολουθούν να εργάζονται με την κοινότητα:
Το Chrome υποστηρίζει τη χρήση και ανάπτυξη αποκλειστικών διαφημίσεων. Εργαζόμαστε ενεργά με την κοινότητα προγραμματιστών για να λάβουμε σχόλια και να σχεδιάσουμε ένα σύστημα φιλτραρίσματος περιεχομένου που προστατεύει την ιδιωτική ζωή, το οποίο περιορίζει τον όγκο των ευαίσθητων δεδομένων του Chrome (χρήστη) που μοιράζονται με τρίτους.
πηγή: 9to5google.com
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να ξαναρίξετε μια ματιά στον Brave ;
Και το brave ξεκίνησε και αυτό να επιτρέπει διαφημίσεις!!!
Οι προγραμματιστές των browsers πρέπει να φάνε κι αυτοι , και οι διαφημίσεις είναι το ψωμί τους …
Εάν το παράπονο σου είναι για το υπερβολικό πόσο διαφημίσεων , είναι κατανοητό ….
Αλλά αν είναι να μην υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις, δεν θα υπάρχει ούτε τα browser , ούτε το Google…
Εκτός αν θέλεις browser και τις υπόλοιπες υπηρεσίες με μηνιαία συνδρομή …
Διάβασε το άρθρο που έχουμε για το brave όπου αναφέρουμε ότι για τις διαφημίσεις που επιτρέπεις εσυ ως χρήστης να εμφανίζονται, πληρώνεσαι.
Εύλογες οι παρατηρήσεις σου. Πριν 20 περίπου χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ απλά και οι διαφημίσεις ήταν generic. Πλέον όμως χρησιμοποιούν data collection που παραβιάζει την ιδιωτικότητα του χρήστη με σκοπό να του παρουσιάζουν στοχευμένες διαφημίσεις.
Άρα πριν 20 χρόνια το τρίπτυχο χρήστης, δημιουργός και διαφημιζόμενος κέρδιζαν όλοι και ήμασταν καλά. Τώρα πλέον κερδίζουν μόνο οι διαφημιζόμενοι το μεγαλύτερο μέρος της πίτας ενώ οι χρήστες/αναγνώστες των ιστοσελίδων χάνουν την ιδιωτικότητα τους.
Στο άρθρο αναφέρουμε την λύση που προτείνει το brave και πιστεύω ότι είναι μια καλή λύση για να επανέλθει το διαδίκτυο στα λογικά του.
To adblock μόνο ζημιά δημιούργησε.
Διατηρούσα κάποια website με καλή επισκεψιμότητα, που μου έδιναν κάποιο χαρτζηλίκι κάθε μήνα.
Τώρα τα έκλεισα.
Ποιος έχασε; Μόνο εγώ; Δεν έχασαν και οι επισκέπτες που τα χρησιμοποιούσαν;
Αν το cerebrux.net κλείσει, ποιος θα χάσει; Μόνο οι δημιουργοί του;
Εμείς που το επισκεπτόμαστε και αντλούμε πληροφορίες δωρεάν, δεν θα χάσουμε;
Ο Brave, είναι αλήθεια ότι είναι εξαιρετικός, αλλά δυστυχώς, δεν έχει οδηγίες για Archlinux (ArcoLinux, Swagarch, Magpie) και μετά την εγκατάσταση στις διανομές αυτές, δεν μπορεί να γίνει δεκτός ως default browser και κάθε φορά, που τον ανοίγεις, ενημερώνει ότι η εγκατάστασή του αφήνει κενά ασφαλείας. Αυτό δεν συμβαίνει στις άλλες διανομές, όπως Debian, Ubuntu. Mint, Fedora κ.ά.
Δεν αφήνει κενά ασφαλείας. Απλά αυτός που έχει φτιάξει το πακέτο για το Arch έχει απενεργοποιήσει το —sandbox για να μπορείς με τον browser να κατεβάζεις αρχεία κλπ και να έχει πρόσβαση σε κάποια χρήσιμα δικαιώματα του συστήματος.
Σχετικά με τον default browser δεν γνωρίζω κάτι για συμβαίνει αυτό στο σύστημα σου.
Δεν καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις..
Πάντως και εγώ περιμένω να μπει ο Brave και στα επίσημα αποθετήρια του Debian.
@Salih Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Φαίνεται λοιπόν πως ο δρόμος μας οδηγεί στη χρήση/λύση του Brave!! :D
Θυμίστε μου λίγο, ο «AdNauseam», είναι εκείνο το ωραίο πρόσθετο που κάνει click στις διαφημίσεις μιας σελίδα στο παρασκήνιο και τους δίνει όμως *άκυρα* δεδομένα – όχι δικά μας ;
Ευχαριστώ, πάρα πολύ ωραίο άρθρο με άριστε παραπομπές και πηγές!
Πραγματικά βλέπω πως στα άρθρα σας όλο και ανεβαίνει το επίπεδο. :)
Ναι αυτό κάνει το AdNauseam :)
RMS…»Δεν θα ήθελα μια απόλυτη ιδιωτικότητα γιατί αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσαμε καν να ερευνήσουμε τα εγκλήματα που γίνονται».
Αυτό για όποιον-α νομίζει ότι δεν σπάει το πάγω ο ριχάρδος :p
Οπότε, όταν θα πάψουν να εγκληματούν υπογείως εις βάρος της ιδιοτικότητας με πρόσχημα την κίνηση του χρήματος και του δικαιώματος στη διαφήμιση και μεριμνήσουν για την επαναφορά της αμιγούς πάλαι ποτέ διαφίμησης θα «τρώνε πόρτα» απ όποιον περιηγητή θέλω.
Φτάνοντας ακόμα και στον konqueror + icecat
Το άρθρο καλό!
…προσοχεί στις διαφημισεις