Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην επενδυτική εταιρεία Village Global, ο Bill Gates έκανε απολογισμό της μάχης που έδωσε η Microsoft για να επικρατήσει έναντι του Android και του κόστους των $400 δις αυτής της αποτυχημένης προσπάθειας.

Η Microsoft, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους υπολογιστές προσπάθησε να επικρατήσει έναντι του Android της Google αλλά και του iOS της Apple στα κινητά.

Την εποχή εκείνη, πριν την ανακοίνωση των iPhone, η Microsoft διέθετε το Windows Mobile τα οποία αποτελούσαν ένα επαγγελματικό κινητό και είχαν δημιουργηθεί με γνώμονα την χρήση πληκτρολογίου και του stylus, όπως η Blackberry, η Palm κλπ.

Σε μια προσπάθεια, να «αντιδράσει» για την νέα τάση των «smartphone», αγόρασε την mobile division της Nokia και λάνσαρε τα νέα Windows Phone με πλήρη υποστήριξη των touch οθονών.

Ο Bill Gates στην συνέντευξή του αναφέρει:

Στον κόσμο του λογισμικού, ειδικά όσον αφορά στις πλατφόρμες, πρόκειται για αγορές που «ο νικητής-τα-παίρνει-όλα». Έτσι, το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν η όποια κακοδιαχείριση στην οποία είχα συμμετοχή και που προκάλεσε στην Microsoft να μην είναι αυτό που είναι σήμερα το Android. Το Android είναι η βασική πλατφόρμα τηλεφώνου που ΔΕΝ είναι Apple. Θεωρώ ότι ήταν κάτι φυσικό για τη Microsoft να κερδίσει…

Υπάρχει χώρος για ένα ακριβώς λειτουργικό σύστημα που δεν ανήκει στην Apple και πόσο αξίζει; 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα μεταφέρονταν από την εταιρεία G στην εταιρεία M.

Bill Gates, πηγή: Village Global (youtube.com)

Η Microsoft προσπάθησε ανεπιτυχώς, να ανταγωνιστεί όπως η Apple, το Android έστω και αν ήταν η κυρίαρχη δύναμη στο λογισμικό για υπολογιστές desktop.

Παραπομπές