Valve και Canonical σε συνεργασία για παιχνίδια που χρειάζονται 32bit λογισμικά

Πριν λίγες ημέρες, λόγο ενός tweet, ξέσπασε πανικός στην ευρύτερη κοινότητα του Linux, μιας και η Valve δήλωσε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το Ubuntu για το Steam από την επερχόμενη 19.10 έκδοση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση της συζήτησης για την χρησιμότητα η όχι των 32bit λογισμικών.

Αρκετές μεγάλες διανομές έχουν εδώ και καιρό σταματήσει να βγάζουν την διανομή τους με ISO για επεξεργαστές Intel/AMD με αρχιτεκτονική των 32bit.

Φυσικά αυτό δεν εμπόδιζε τους χρήστες των διανομών που είναι 64bit να μπορούν να εκτελούν εφαρμογές γραμμένες σε 32bit μιας και μέσω των επίσημων αποθετηρίων, οι απαραίτητες βιβλιοθήκες για αυτά τα λογισμικά, κατέβαιναν όταν ήταν απαραίτητα.

Επειδή όμως εδώ και μερικά χρόνια οι περισσότερες εφαρμογές έχουν γίνει port σε 64bit, η χρήση αυτών των 32bit βιβλιοθηκών και λογισμικών έχει μειωθεί σε βαθμό που κάποια δεν χρησιμοποιούνται πλέον, η δεν λαμβάνουν ενημερώσεις.

Advertisements

Ως εκτούτου, η Canonical είχε ανακοινώσει στις 18/6/2019 ότι από την έκδοση 19.10 (Οκτώβριος του 2019) θα αποσύρουν από τα αποθετήρια όλα τα λογισμικά και τις βιβλιοθήκες που είναι σε 32bit.

Μερικές ημέρες αργότερα, μηχανικός τις Valve γράφει ένα tweet το οποίο πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων :

Στο οποίο, αναφέρει ότι από την έκδοση 19.10, λόγο του ότι το steam διαθέτει ακόμα λογισμικά και παιχνίδια που δεν έχουν μεταγραφεί σε 64bit, θα σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ubuntu.

Ακόμα και η κοινότητα Wine εξέφρασε το πρόβλημα ότι πολλές Windows εφαρμογές, ακόμα και αν είναι 64bit κάνουν χρήση των 32bit βιβλιοθηκών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των συζητήσεων ήταν ότι με νέα ανακοίνωση, η Canonical θα συνεργαστεί με την ευρύτερη κοινότητα Linux, την ομάδα του Wine αλλά και την Valve ώστε να εντοπίσουν ποιες 32bit βιβλιοθήκες είναι ακόμα απαραίτητες για να βελτιωθεί και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους αλλά και η συντήρησή τους. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση:

Θα συνεργαστούμε επίσης με τις κοινότητες WINE, Ubuntu Studio και παιχνιδιών για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία των περιεκτών (containers) για να αντιμετωπίσουμε των κύκλο ζωής των 32-bit βιβλιοθηκών. Θα πρέπει να είναι δυνατή η εκτέλεση παλιών εφαρμογών σε νεότερες εκδόσεις του Ubuntu. Τα Snaps και το LXD μας επιτρέπουν να έχουμε ολοκληρωμένα 32 bit περιβάλλοντα σε περιέκτες και μακροπρόθεσμα να προσφέρουμε βιβλιοθήκες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

πηγή: Canonical
Advertisements

Σε συνέχεια αυτής της «αναθεώρησης» από την πλευρά της Canonical, η Valve ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ubuntu αλλά και θα διευρύνει την επίσημη υποστήριξή της και σε άλλες διανομές Linux. Όπως αναφέρει σχετικά:

Σε απάντηση στις ανησυχίες που θίξαμε οι ίδιοι και η ευρύτερη κοινότητα, η κοινότητα Ubuntu συζήτησε πρόσφατα μια πιο συντηρητική προσέγγιση, όπου μια επιλογή από βιβλιοθήκες 32-bit θα είναι ακόμα διαθέσιμη, τουλάχιστον έως και 20.04 LTS έκδοση. Δεν είμαστε ακόμα ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την κατάργηση οποιασδήποτε υπάρχουσας λειτουργικότητας, αλλά μια τέτοια αλλαγή πλάνο τους είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη και θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για βελτιώσεις στο μοντέλο διανομής του Steam χωρίς να προκαλούμε νέους πονοκεφάλους για τους χρήστες. Δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε στη νέα αυτή προσέγγιση μέχρι τώρα, φαίνεται πιθανό ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε επίσημα το Steam στο Ubuntu.

πηγή: Steamcommunity

Επίλογος

Τέλος καλό, όλα καλά θα έλεγε κανείς μιας και η όποια απόφαση της Valve ή της Canonical, επηρεάζει στο σύνολό της τις διανομές που βασίζονται σε αυτήν.

To Ubuntu 20.04 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2020 και πιθανόν να λαμβάνει υποστήριξη και αυτό μέχρι το 2030, όπου ελπίζουμε να έχει εκλείψει η ανάγκη για 32bit βιβλιοθήκες.

Παραπομπές

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Valve και Canonical σε συνεργασία για παιχνίδια που χρειάζονται 32bit λογισμικά

Add yours

  1. Τέλος καλά, όλα καλά, αλλά η Ubuntu πλέον έχει παρατήσει να ασχολείται παντελώς με την κοινότητα και την άποψη της ; Λαμβάνει υπόψιν της μονάχα τις άλλες εταιρίες που συνεργάζεται ;
    Αν η Valve δεν της έλεγε «μπάστα» τι θα έκανε ;

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

    1. Αυτό που μας μπερδεύει με το Ubuntu είναι ότι επειδή το χρησιμοποιούμε δωρεάν και είναι και ανοιχτό λογισμικό νομίζουμε ότι είναι αποκλειστικά κοινοτική διανομή, κάτι που δεν ισχύει.

      Το Ubuntu είναι μια εταιρική διανομή και προπάντων έχει στόχο την χρήση του από εταιρείες και προγραμματιστές.

      Διάβασε εδώ λεπτομέρειες :

      https://cerebrux.net/2016/02/22/ti-einai-etairikes-dianomes-linux/

    2. Για αυτό και το σχόλιο μου. :)
      Νομίζω τώρα με την αναφορά σου γίνεται πλήρες το άρθρο και αυτό που ήθελα να θίξω από την δική μου σκοπιά, σαν πρόβλημα με την Canonical.

      Ευχαριστώ. :)

    3. Καλά έκανες. Με τα σχόλια αναπτύσσεται η συζήτηση και η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

      Γενικά όμως σε σχέσει με άλλες εταιρείες που έχουν τις «δωρεάν» κοινωνικές διανομές τους σε δεύτερη μοίρα, η Canonical επειδή έχει μόνο μια διανομή είτε είσαι εταιρεία είτε απλός χρήστης προσέχει το Ubuntu να ακολουθεί κάποια ποιοτικά στάνταρ. Εξού και ο λόγος που είναι η πιο διαδομένη διανομή μεταξύ των εταιριών και προγραμματιστών.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: