Η Dell ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα έκδοση των DELL XPS 13 laptops που φοράνε την 10η γενιά CPU της Intel και τρέχουν Ubuntu Linux. Παρότι η σειρά XPS απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, δεν είναι λίγοι που το προτιμούν επειδή είναι φορητός υπολογιστής με προεγκατεστημένο Linux από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή. Ας δούμε τις νέες προδιαγραφές της έκδοσης XPS 13 και τι νέο φέρνει.

Η εξέλιξη του project Sputnik

Το Project Sputnik ήταν ένα πιλοτικό project μιας μικρής ομάδας μέσα στην Dell, με σκοπό να αναπτύξει έναν φορητό υπολογιστή με Linux ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της κοινότητας προγραμματιστών. Το Project Sputnik ξεκίνησε πριν από σχεδόν επτά χρόνια ως διερευνητική προσπάθεια, αλλά χάρη στο ενδιαφέρον της κοινότητας το project σύντομα έγινε προϊόν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 9η γενιά της έκδοσης XPS 13 και διαθέτει το Killer ™ AX1650 (2 × 2) που βασίζεται στο Intel WiFi 6 Chipset. Οι νέοι «7390» φορητοί υπολογιστές θα συνυπάρχουν μαζί με το τρέχον σύστημα «9380».

Advertisements

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Dell XPS 13 – 7390

Δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει πολύ ο γενικός σχεδιασμός του φορητού υπολογιστή από την προηγούμενη γενιά, το τελευταίο XPS 13 7390 εξακολουθεί να κατασκευάζεται από υλικά υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης Corning Gorilla Glass 4 και το κέλυφος αλουμινίου και ανθρακονημάτων.

Στα ενδότερα:

  • Διαθέσιμο σε 2 εκδόσεις ανάλογα με τον επεξεργαστή και ανάλυση οθόνης:
    • 10th Generation Intel® Core™ i5-10210U επεξεργαστή (4 πυρήνες)
    • 10th Generation Intel® Core™ i7-10710U επεξεργαστή (6 πυρήνες)
    • FHD και UHD ανάλυση οθόνης
  • Killer™ AX1650 (2×2) built on Intel WiFi 6 Chipset + Bluetooth 5.0
  • Έως 16GB of LPDDR3 RAM στα 2133MHz
  • 2x Thunderbolt 3 [DisplayPort / power delivery (4 lanes of PCI Express Gen 3)]

Για λειτουργικό σύστημα φοράει Ubuntu 18.04 LTS και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει προστεθεί είναι η δυνατότητα να σας ενημερώνει για τις αναβαθμίσεις του BIOS του XPS 13. Το σύστημα ελέγχει τακτικά για ενημερώσεις του BIOS αυτόματα και όταν είναι διαθέσιμη μια ενημέρωση, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο.

Διαθεσιμότητα στην Ευρώπη και τιμές του Dell XPS 13

Σύμφωνα με τον Barton George της Dell, η νέα γενιά θα εμφανιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στην Ευρωπαϊκή online σελίδα της για τις μεγάλες αγορές όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία κλπ.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις τιμές των νέων μοντέλων, αλλά η αμερικανική έκδοση αναμένεται να ξεκινήσει στα $899. Αναμένουμε λοιπόν στις σελίδες XPS 13 στον ιστότοπο της Dell όπου λογικά θα ενημερωθούν με το νέο μοντέλο.

Παραπομπές