Habitica: Η ζωή σου σε παιχνίδι ρόλων

Το Habitica είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα για χρήση ως to-do list, υπενθυμίσεις, προγραμματισμένες εργασίες και δημιουργίας καλών συνηθειών. Η βασική του λογική είναι ότι αντιμετωπίζει τη ζωή σας σαν ένα παιχνίδι ρόλων.

Με το Habitica μπορείτε να δημιουργείτε λίστες από προγραμματισμένες εργασίες, να προσθέσετε κάποιες καλές συνήθειες που θέλετε να αποκτήσετε και πολλά αλλά. Έτσι θα ανεβαίνετε επίπεδο όσο πετυχαίνετε, ενώ θα χάνετε HP καθώς αποτυγχάνετε και τέλος θα κερδίστε χρήματα για να αγοράσετε όπλα και πανοπλίες. Όλα αυτά γίνονται με το Gamification της καθημερινότητάς μας.

Ξεκινήστε το Habitica, μέσα από τον browser σας, ή κατεβάζοντας την σχετική εφαρμογή στο κινητό σας απο την επίσημη σελίδα η το GooglePlay και AppStore:

Τι είναι το Gamification

To Gamification αναφέρεται στην ενσωμάτωση όρων παιχνιδιού σε ένα περιβάλλον το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι παιχνίδι. Με άλλα λόγια είναι η μετατροπή ή προσθήκη χαρακτηριστικών σε κάτι με σκοπό η διαδικασίες να μοιάζουν με παιχνίδι. Έτσι π.χ. μια προγραμματισμένη εργασία (π.χ. ένα ραντεβού) να είναι αποστολή παιχνιδιού και η ολοκλήρωσή της να μας επιβραβεύει.

Τα πεδία στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί ο όρος Gamification είναι πολλά, ποικίλουν και έχουν εφαρμοστεί στην εκπαίδευση, στο μάρκετινγκ, τα social media, στον τουρισμό, σε μεγάλες επιχειρήσεις κ.α

Η βασική του φιλοσοφία προέρχεται από τα παιχνίδια ρόλων (Role Playing Games – RPG) στα οποία υποδυόμαστε έναν χαρακτήρα και σκοπός είναι να ανταπεξέλθουμε στις αποστολές μας και να αποκτήσουμε εμπειρία, ανταμοιβές και άλλα.

Μπορείτε να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε
Μπορείτε να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε

Στην περίπτωση του habitica, το gamification γίνεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας και εξαρτάτε από εμάς πως θα το διαμορφώσουμε για να μας κρατάει το ενδιαφέρον ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Advertisements

Χρησιμοποιώντας το Habitica

Αν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή To-Do, Ημερολόγιο, καρνέ κλπ τότε το Habitica δεν διαφέρει καθόλου. Το μόνο που διαφέρει είναι η επιβράβευση που σας δίνει κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια εργασία που έχετε προσθέσει.

Habitica: Η ζωή σου σε παιχνίδι ρόλων - habits -dailies - todos
Συνήθειες – Ημερήσια – Εργασίες

Έχει 3 βασικές έννοιες/καρτέλες για την επίτευξη στόχων.

  • Habits: Αυτές είναι οι συνήθειες που θέλετε να χτίσετε. Συνήθως τα κάνετε περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Μπορούν να έχουν + (θετική) ή και – (αρνητική) επίδραση.
  • Dailies: Είναι τα πράγματα που κάνετε καθημερινά ή θέλετε να κάνετε καθημερινά. Μπορείτε επίσης να το ρυθμίσετε ώστε να συμβαίνει κάθε δεύτερη μέρα ή μία φορά την εβδομάδα κλπ.
  • To-Dos: Αυτό είναι συνήθως πράγματα που είναι προγραμματισμένα να γίνουν μια φορά και όταν ολοκληρωθούν χάνονται.

Επομένως τα habits είναι η κεντρική διαφορά στην οποία μια θετική συμπεριφορά, ανταμείβεται θετικά ενώ μια αρνητική, αφαιρεί ζωή. Όλοι λίγο πολύ οι ενήλικες γνωρίζουμε τι κάνει καλό σε εμάς και τι όχι, οπότε μπορούμε να τα προσθέσουμε στα habits.

Κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε κάτι (π.χ. Habit: «να τρώω φρούτα») θα κερδίζετε χρήμα, εμπειρία και αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις «αποστολές» σας. Όταν όμως αποτυγχάνετε (π.χ. Habit: «να μην τρώω τα πετσάκια μου». ) θα χάνετε ισχύ υγείας/ζωή (HP) και μπορεί να πεθάνει ο χαρακτήρας σας.

Για τους πιο οργανωτικούς, υπάρχουν οι ετικέτες. Έτσι, μπορείτε π.χ. να χρησιμοποιήσετε ετικέτες όπως «σπίτι» ή «δουλειά» για να δηλώσετε εργασίες δουλειάς ή εργασίες που θα πρέπει να γίνονται στο σπίτι για να φιλτράρετε τις εργασίες.

Τα Dailies και τα To-Dos μπορούν να έχουν λίστες με μικρότερες εργασίες για να «σπάσουν» το μεγαλύτερο έργο σε μικρότερες. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι έχετε «Πληρωμή λογαριασμών» ως εργασία στο To-Do τότε μπορείτε να έχετε υπο-εργασία «Τηλεφωνικός λογαριασμός», «Ρεύμα», «Νερό» κλπ ως μέρος του έργου. Η εργασία θεωρείται ολοκληρωμένη όταν ολοκληρώσετε τα πάντα στη λίστα.

Guilds, Challenges στο Habitica

Αν έχετε προσθέσει κάποια πράγματα στα habits, dailies και to-do αλλά θέλετε περισσότερα τότε μπορείτε μέσα από την εφαρμογή να προσθέσετε επιπλέον προετοιμασμένες από την κοινότητα προκλήσεις συμμετέχοντας σε κάποιο challenge η guild.

Στο habitica υπάρχουν διάφορα Guilds ομάδες ενδιαφέροντος.

Θα βρείτε Guilds (Ομάδες) με διάφορα ενδιαφέροντα και συνήθως περιλαμβάνουν και έτοιμες προκλήσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε και να κερδίζετε δώρα.

Η κοινότητα του habitica είναι πολύ φιλική και βοηθάνε τους νέους χρήστες σε κάθε βήμα τους.

Advertisements

Εργαλεία διασύνδεσης με το habitica

Το Habitica επειδή είναι ένα ανοιχτού κώδικα έργο, παρέχει ένα μεγάλο εύρος από API για τους προγραμματιστές.

Για παράδειγμα, υπάρχει habitrello – ένας αμφίδρομος συγχρονισμός μεταξύ Habitica και Trello. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο για κάποιον που χρησιμοποιεί τις δύο αυτές πλατφόρμες μαζί. Επίσης υπάρχει το habitica-ifttt, το οποία διευκολύνει την προσθήκη TODOs στο Habitica χρησιμοποιώντας IFFT αυτοματισμούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε αυτόματα ένα TODO για να έχετε ομπρέλα μαζί σας με βάση τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος, για τους terminal‘ισμένους, η κοινότητα έχει φτιάξει και εργαλεία χρήσης του μέσα από το τερματικό χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε browser ή εφαρμογή στο κινητό.

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εργαλεία που έχουν φτιαχτεί από την κοινότητα για να επικοινωνούν με το habitica και αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά αφού αποκτήσετε μια οικειότητα στην χρήση της υπηρεσίας.

Επίλογος

Όπως τα παιχνίδια, μας κρατάνε το ενδιαφέρον, έτσι και το Habitica προσπαθεί να κάνει το ίδιο για τις συνήθειές μας, τις εργασίες και την καθημερινότητά μας υπο την σκοπιά του παιχνιδιού ρόλων.

Φυσικά, όπως και στα παιχνίδια μπορείτε και εδώ να cheat’αρετε (κλέψετε) αλλά σε αντίθεση με τα παιχνίδια, στο habitica κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα, ξεκινώντας από τα βήματα που περιγράφει στο «Getting Started» του Habitica Wiki.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Habitica: Η ζωή σου σε παιχνίδι ρόλων

Add yours

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: