Το Ubuntu και οι παράγωγες διανομές, παρέχουν την δυνατότητα στους χρήστες να εγκαταστήσουν όλα τα απαραίτητα codec κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Σε περίπτωση που δεν το κάνατε και το χρειάζεστε μπορείτε να το κάνετε με μία εντολή.

Tο Ubuntu και οι παράγωγες διανομές παρέχουν ένα ενιαίο πακέτο ubuntu-restricted-extras για την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων codec για αναπαραγωγή πολυμεσικών αρχείων (βίντεο/ήχος). Αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα προγράμματα για Ubuntu.

Ο λόγος που δεν είναι προεγκατεστημένος εξαρχής (εκτός και αν το επιλέξει ο χρήστης κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού) είναι επειδή αυτά τα codec συνήθως έχουν άδειες χρήσης που περιορίζουν την ελεύθερη διανομή τους μιας και δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Αυτά περιλαμβάνουν το Adobe flash plugin, unrar, gstreamer (βίντεο/ήχο) codecs, Microsoft fonts κλπ.

Advertisements

Ένα πακέτο για όλα τα Codecs

Η εγκατάσταση εφαρμογών στο Ubuntu γίνεται από το Ubuntu Software (Λογισμικό Ubuntu) αλλά στην περίπτωση των codecs ο απλός χρήστης αν κάνει αναζήτηση για Codec δεν θα βγάλει άκρη.

Με το ubuntu-restricted-extras παρέχονται όλα τα απαραίτητα codecs για αναπαραγωγή βίντεο και ήχου. Για να το εγκαταστήσετε ανοίξτε ένα τερματικό με Ctrl+Alt+T και πληκτρολογήστε :

sudo apt install ubuntu-restricted-extras
  • Αν όμως έχετε Kubuntu / KDE Neon, θα γράψετε kubuntu-restricted-extras
  • Aν έχετε Lubuntu, θα γράψετε lubuntu-restricted-extras
  • Άν έχετε Xubuntu, θα γράψετε xubuntu-restricted-extras

Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί το πακέτο, πολύ πιθανόν να είναι απενεργοποιημένο το multiverse αποθετήριο λογισμικού του Ubuntu. Για να το ενεργοποιήσετε απλά τρέξτε:

sudo add-apt-repository multiverse

και έπειτα δοκιμάστε πάλι να τρέξετε την εγκατάσταση του ubuntu-restricted-extras.

Να σημειώσουμε ότι σε κάποια από τα πακέτα που περιλαμβάνει μπορεί να εμφανιστεί ένα μήνυμα για συμφωνία στην άδεια χρήσης. Απλά πατήστε Tab στο πληκτρολόγιό σας για να επισημάνετε τις επιλογές και πατήστε enter για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας.

Επίλογος

Σας φάνηκε χρήσιμο;

Πείτε μας τη γνώμη σας για το σημερινό tip κάτω στα σχόλια. Δείτε και τα υπόλοιπα Tips ή πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Παραπομπές: Ubuntu Restricted Formats