Στην μηνιαία ενημέρωση των χρηστών της διανομής μάθαμε τα σχέδια της διανομής για την επερχόμενη έκδοση του Linux Mint 20, το οποίο πλέον θα σταματήσει την υποστήριξη των 32bit επεξεργαστών.
Το Linux Mint είναι από τις πιο φιλικές διανομές Linux και βασίζεται στην LTS έκδοση λειτουργικού συστήματος Ubuntu (Τι είναι το LTS;). Διαθέτει τρεις εξαιρετικές επιλογές επιφάνειας εργασίας – Cinnamon, MATE και Xfce. Τέλος διαθέτει και μια ειδική έκδοση «μαξιλαράκι ασφαλείας» που ονομάζεται LMDE και βασίζεται σε μια κυλιόμενη έκδοση του Debian (Τι είναι κυλιόμενη έκδοση;) .
Στην μηνιαία αναφορά Μαρτίου του Linux Mint, μαθαίνουμε κάποιες νέες λεπτομέρειες για το επερχόμενο Linux Mint 20. Ενώ οι περισσότερες από τις πληροφορίες είναι αναλυτικές και σε γενικές γραμμές αναμενόμενες, υπάρχει όμως μια που σίγουρα θα δημιουργήσει εκνευρισμό σε αρκετούς από τους χρήστες του Linux Mint.
Αντίο 32bit υπολογιστές…
Πρώτα απ ‘όλα, το Linux Mint 20 θα βασίζεται στο επερχόμενο Ubuntu 20.04 (θα εκδοθεί τέλη Απριλίου). Αυτό φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το Linux Mint χρησιμοποιεί MONO εκδόσεις Ubuntu μακροχρόνιας υποστήριξης (που βγαίνουν κάθε 2 χρόνια) και το 20.04 θα είναι ένα LTS.
Επίσης μάθαμε και την κωδική ονομασία που θα έχει το Linux Mint 20. Όπως ξέρετε η ομάδα Mint χρησιμοποιεί πάντα γυναικεία ονόματα και αυτή τη φορά επέλεξαν το όνομα «Ulyana», ένα ρωσικό όνομα που σημαίνει «νεανικό».
Επειδή λοιπόν το Linux Mint «χτίζεται» στα θεμέλια του Ubuntu LTS, το οποίο δεν παρέχει εδώ και 2 χρόνια 32bit εκδόσεις, κατά συνέπεια δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει 32bit επεξεργαστές οπότε και η ομάδα ανάπτυξης του Linux Mint θα παράγει μόνο 64-bit ISO. Μια παρόμοια κίνηση από την ομάδα του Lubuntu, είχε δημιουργήσει μια μικρή αναστάτωση (Βλέπε: Lubuntu: Δεν θα είναι πλέον το Linux για παλιούς υπολογιστές) αλλά φαίνεται να έχει καταλαγιάσει το ζήτημα.
Φυσικά, εν έτη 2020 αυτή είναι σίγουρα η σωστή κίνηση έστω και αν αναστατώσει εκείνους που εξακολουθούν να κρατούν τους γηρασμένους 32-bit υπολογιστές. (βλέπε Έχω 32bit ή 64bit επεξεργαστή;)
Περισσότερα για το Linux Mint στο Cerebrux:
Όπως και να έχει πιστεύω πως οι διανομές που στοχεύουν κιόλας σε υπολογιστές χαμηλότερων επιδόσεων, θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να κρατούν και τις 32-bit εκδόσεις.
Πως οι μάγκες του Debian GNU/Linux συνεχίζουν και έχουν ακόμη και 32-bit εκδόσεις ;
Το Debian είναι μια διανομή που δεν βασίζεται σε καμία άλλη σε αντίθεση με τις περισσότερες διανομές Linux.
Επομένως στην περίπτωση του Linux Mint, αν το Ubuntu αποφάσισε μια πορεία, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και οι παραγωγες διανομές :)
Αυτό ακριβώς ήθελα να θίξω και στο προηγούμενο μου σχόλιο, αλλά είπα να μη το κάνω…. με τις «ψευτο»διανομές.. ( επιτρέψτε μου ^_^ )
Το τρελό είναι πως και η διανομή Ubuntu είναι βασισμένη ( όσο είναι πλέον ) στο Debian GNU/Linux. Αλλά τα «τσακάλια» της εταιρίας Canonical αφαιρούν και κρατούν ότι θέλουν και έχει αξία για αυτούς. Από την άλλη όμως απορώ το πόσο πολύ τους «χάλαγε» να υπήρχαν. Αλλά σίγουρα κάτι θα ξέρουν και θα έχουν τους λόγους τους…
Ένα πράγμα το οποίο είναι ίσος άξιο έρευνας με αφορμή αυτή την συζήτηση, είναι πόσες αυτόνομες – ξεκάθαρες – διανομές διανομές GNU/Linux υπάρχουν.
Όχι πόσες βασίζονται ή είναι παράγωγες άλλων διανομών….
Η διαφορά Ubuntu και Debian είναι θέμα πόρων:
Όσο οι δωρεές και οι εθελοντές τροφοδοτούν με τους πόρους τους, θα συνεχίσουν να παράγουν για όλες τις αρχιτεκτονικές.
Από την άλλη το Ubuntu παράγεται από εταιρεία η οποία «καίει» χρήμα και ανθρώπινους πόρους και πρέπει να κερδίζει από αυτό.
Συμφωνώ. Επίσης πιστεύω είναι και η μειωμένη δημοτικότητα του i686 μεταξύ των προγραμματιστών και της κοινότητας.
Βέβαια κάποιες διανομές τηρούν μια ευελιξία όπως το Arch Linux 32!
Βασικά το επίσημο Arch έχει σταματήσει έσω και καιρό τα 32bit. Απλά μια κοινότητα μέσα από το Arch ξεπήδησε και το συντηρεί για όσο αντέξουν :)
ναι το γνωρίζω και απ το 2017 αν θυμάμαι καλά μέχρι σήμερα το παλεύουν!
Όπως και να έχει πόσο θα κρατήσει αυτή η αρχιτεκτονική, δεν έχει ψωμιά!