To ΜΧ Linux, μια Debian διανομή, κυκλοφόρησε την έκδοση με KDE γραφικό περιβάλλον και είναι διαθέσιμο για λήψη.
To MX Linux που βασίζεται στο Debian και στο antiX και του οποίο το επίσημο γραφικό της περιβάλλον είναι το Xfce, ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση με KDE.
Αυτή είναι η πρώτη έκδοση, υποστηριζόμενη επίσημα στην οικογένεια MX / antiX, που χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας KDE / plasma από τη χρονιά που είχε σταματήσει το προηγούμενο project MEPIS το 2013.
Αν δεν γνωρίζετε το MX Linux, διαβάστε το αναλυτικό review:
Το MX-19.2 KDE περιλαμβάνει τα συνηθισμένα εργαλεία MX που αναλύσαμε στο παραπάνω review, το σύστημα antiX-live-usb και την τεχνολογία snapshot που οι χρήστες μας περιμένουν από τις τυπικές εκδοσεις Xfce.
Η προσθήκη μιας έκδοσης KDE / plasma στην γκάμα των υπαρχόντων εκδόσεων Xfce / MX-fluxbox θα παρέχει ευρύτερες καλύψεις των αναγκών αλλά και των χρόνιων επιθυμιών που είχε εκφράσει η κοινότητα χρηστών του MX Linux.
Τι περιλαμβάνει το MX Linux KDE 19.2 ;
- KDE 5.14.5 (τρέχουσα έκδοση Debian buster)
- GIMP 2.10.12
- MESA 20.0.7 (AHS)
- MX AHS πακέτο firmware
- Debian (AHS) 5.6 πυρήνας
- Πρόγραμμα περιήγησης: Firefox 79
- VLC 3.0.11
- Clementine 1.3.1
- Thunderbird 68.11
- LibreOffice 6.1.5 (συν διορθώσεις ασφαλείας) (έκδοση debian-backports διαθέσιμη στο MX-Packageinstaller-> Popular Apps)
- και πολλά άλλα στα αποθετήρια MX
Γνωστά ζητήματα με αυτήν την KDE 19.2 έκδοση:
- Ορισμένοι χρήστες με chipset βίντεο Intel ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν στην εκκίνηση “i915.invert_brightness = 1”, καθώς ορισμένα μηχανήματα έχουν προφανώς τιμές φωτεινότητας προς τα πίσω στο πρόγραμμα οδήγησης.
- Οι ρυθμίσεις ρολογιού συστήματος δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω των ρυθμίσεων συστήματος KDE, εκτός εάν ο χρήστης εκτελεί το systemd. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή MX Date & Time για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του ρολογιού του συστήματός σας.
- Υποστηρίζεται η ενημέρωση στο τελική έκδοση από το RC και θα συμβεί μέσω της τακτικής διαδικασίας ενημέρωσης.
Οποιαδήποτε συγκεκριμένα σφάλματα μπορούν να αναφερθούν στον Διαχειριστή σφαλμάτων στη διεύθυνση bugs.mxlinux.org. Εάν δημοσιεύσετε προβλήματα υλικού, δημοσιεύστε την έξοδο του quick-system-info
από το μενού ή το τερματικό.
Εάν δημοσιεύσετε ζητήματα nvidia-installer
, δημοσιεύστε τα περιεχόμενα του /var/log/ddm.log
. Εάν δημοσιεύετε ζητήματα remaster, συμπεριλάβετε τα περιεχόμενα του /var/log/live/live-remaster.log
. Εάν δημοσιεύετε ζητήματα προγράμματος εγκατάστασης, συμπεριλάβετε τα περιεχόμενα του /var/log/minstall.log
. Εάν δημοσιεύετε προβλήματα με το MX-PackageInstaller
«Δημοφιλείς εφαρμογές» «, Δημοσιεύστε τα περιεχόμενα του /var/log/mxpi.log
ή /var/log/mxpi.log.old
(όποιο από τα δύο περιέχει το αρχείο καταγραφής του προβλήματός σας).
Παραπομπές:
Πρώτη φορά γράφω εδώ αν και σας παρακολουθώ αρκετό καιρό!
Πριν από 4 μήνες εγκατέστησα για πρώτη φορά στο desktop μου το MX 19.1 και έμεινα παρά πολύ ευχαριστημένος, είχα περίπου 10 χρόνια Ubuntu/Mint. Μου άρεσε τόσο στην διαχείριση των πόρων (έχω 16MB RAM και μετά το boot δεσμεύει μόλις τα 550ΜΒ), αλλά και στην σταθερότητα. Λέγοντας σταθερότητα εννοώ το εξής, ότι εφαρμογή εγκατέστησα από το «MX Package Installer» δούλεψε 100%.
Όμως πριν 3 εβδομάδες αποφάσισα να το εγκαταστήσω στο laptop μου ως dual boot μαζί με τα Windows 10, και εδώ παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα.
Από την στιγμή που θα εμφανιστεί το GRUB για την επιλογή λειτουργικού ακούγεται coil whine ήχος.
Αν μπω στα windows σταματάει, εάν μπω στο MX συνεχίζεται…
Έχει συναντήσει κανείς παρόμοιο πρόβλημα και να έχει βρει κάποια λύση.
Thanx!
Δεν το έχω συναντήσει. Θα σου πρότεινα αν θες να ανοίξεις ένα νήμα στο linux-user.gr και να ρωτήσεις, λογικά κάποιος θα το έχει συναντήσει.
Εν το μεταξύ το χρησιμοποιεί κανένας (πέρα από το πάνω σχολιαστή); Το’χω δει πρώτο στο DistroWatch αλλά δεν έχω δει να συζητιέται.
Πριν από ένα μήνα κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα σε μια ντουλάπα στο δωμάτιό μου ξέθαψα ένα Asus
Eee PC 1000H παροπλισμένο εδώ και πολύ καιρό. Αρχικά σκέφτηκα να το δώσω για ανακύκλωση αλλά το λυπήθηκα μιας και το είχα σε άριστη κατάσταση. Έτσι έκανα ένα format και του πέρασα αρχικά τα windows 10 N και κατόπιν το MX-19.3_386. Φυσικά το μηχάνημα αυτό είναι περιορισμένων δυνατοτήτων με (Intel Atom N270 στα 1600 MHz και 2.00 GiB Ram) δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις, παρόλα αυτά και τα δύο συστήματα που πατάνε σε ένα «Plextor PX-256M5Pro size: 238.47 GiB» τρέχουν ικανοποιητικά. Το ΜΧ φυσικά με διαφορά από το Ν.
Αυτό που έχω να πω είναι πως έχω μείνει κατάπληκτος με το ΜΧ, γιατί πριν είχα δοκιμάσει διάφορες ελαφριές διανομές με αρκετά μικροπροβλήματα με κυριότερο τη σύνδεση στο διαδίκτυο που ήταν και η μοναδική διανομή που δεν χρειάστηκε να κάνω το παραμικρό.
Και για να είμαι σίγουρος πως δεν ήταν απλά θέμα τύχης το εγκατέστησα πάνω από τρεις φορές και μόνο του και dualBoot.
Εν κατακλείδι έχω να πω πως πρόκειται για μια εξαιρετική διανομή, πανεύκολη στην εγκατάσταση με πολλά εργαλεία που δεν συναντάς εύκολα σε άλλες διανομές. Προσωπικά τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε γνώστες και μη.
Ευχαριστώ.
Μπράβο ! Και πολύ καλά έκανες που το ανέστησες !