apt vs apt-get | Διαφορές και ομοιότητες

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Debian Linux ή μία από τις πολλές διανομές Linux που προέρχονται από αυτό, όπως το Ubuntu, μπορεί να έχετε δει τις εντολές apt και apt-get παντού σε οδηγούς στο internet. Ποιες είναι οι διαφορές και η ομοιότητές τους ;

Φαντάζομαι όλοι έχετε χρησιμοποιήσει το apt-get για εγκατάσταση εφαρμογών σε κάποιο Debian Based Linux. Όμως, αν το έχετε προσέξει, κάποιοι γράφουν τις εντολές ως apt ενώ κάποιοι άλλοι apt-get … τι στο καλό συμβάινει;

Επιφανειακά, αυτές οι εντολές φαίνονται ίδιες ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο και θα σας προτείνουμε στο τέλος σχετικά με το ποια θα πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα εξηγήσουμε τις διαφορές και θα δώσουμε μερικά παραδείγματα και για τις δύο εντολές όπως

  • Χρήση apt και apt-get
  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ apt και apt-get
  • Παραδείγματα εντολών για apt και apt-get
Advertisements

apt ή apt-get;

Το Debian και το Ubuntu είναι ίσως οι πιο διαδεδομένες διανομές Linux που χρησιμοποιούν λογισμικό APT (Advanced Package Tool) το οποίο περιέχει τις εντολές apt και apt-get, που έχετε συνηθίσει να βλέπετε. Υπάρχουν πολλά άλλα distros που βασίζονται στο Debian, και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν επίσης APT.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο εντολών, εξαρτάται ανάλογα με την διανομή που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, το Linux Mint έχει τη δική του παραλλαγή της apt εντολής, η οποία στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα «περιτύλιγμα» που χρησιμοποιεί apt-get και περιλαμβάνει κάποια πρόσθετη λειτουργικότητα.

Άλλοι προγραμματιστές διανομών μπορεί να καταλήξουν με τις δικές τους παραλλαγές, οπότε όταν συζητάμε για apt και apt-get σε αυτό το άρθρο, μιλάμε ειδικά για την αυτήν του στο Debian και του Ubuntu.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ apt και apt-get;

Για να το θέσω απλά

  • apt είναι η εντολή που προορίζεται για τον χρήστη
  • apt-get είναι η εντολή που προορίζεται για τη χρήση από το σύστημα.

Από τεχνική άποψη, αυτό σημαίνει ότι το apt παρέχει μια διασύνδεση υψηλού επιπέδου για τη διαχείριση πακέτων και το apt-get παρέχει μια διασύνδεση χαμηλού επιπέδου.

Οι δύο εντολές εκτελούν βασικά τις ίδιες λειτουργίες, αλλά το apt είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει κάποια φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά, όπως μια γραμμή κατάστασης για να δείξει την πρόοδο εγκατάστασης των πακέτων.

Δεδομένου ότι η εντολή apt έχει σχεδιαστεί για ένα χρήστη Linux, δεν προκαλεί πολλή φασαρία όταν οι προγραμματιστές το ενημερώνουν ή εισάγουν νέα χαρακτηριστικά. Επηρεάζεται μόνο ο χρήστης.

Από την άλλη πλευρά, η εντολή apt-get λαμβάνει λιγότερες ενημερώσεις και πρέπει να παραμείνει συμβατή προς τα πίσω. Οι λειτουργίες του συστήματος και τα scripts βασίζονται στην σταθερότητα του apt-get.

Αυτό εξηγεί γιατί και οι δύο εντολές είναι απαραίτητες.

Γιατί μπερδεύονται όλοι ;

Σύγχυση προκύπτει επειδή οι εντολές φαίνονται και λειτουργούν ως επί το πλείστον το ίδιο.

Για παράδειγμα το apt εισήχθη στο Ubuntu το 2014 οπότε είναι λογικό να βρίσκετε παλιούς οδηγούς που λένε στο χρήστη να εκτελέσει εντολές apt-get για την εγκατάσταση πακέτων. Επιπλέον, ορισμένοι χρήστες από τότε, εξακολουθούν να είναι κολλημένοι σε αυτή τη συνήθεια και μπορεί να μην έχουν αλλάξει συνήθειες και να χρησιμοποιεί apt.

Ως χρήστης του Linux, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή apt όταν εγκαθιστάτε πακέτα ή όταν κάνετε ενημέρωση του συστήματός σας, κλπ. Αν είστε προγραμματιστής, το apt-get είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε στα script σας ή τα προγράμματα που δημιουργείτε.

Advertisements

Παραδείγματα εντολών για apt και apt-get

Όπως μπορείτε να δείτε από τον παρακάτω πίνακα, οι δύο εντολές κάνουν ως επί το πλείστον το ίδιο πράγμα, αλλά έχουν μια ελαφρώς διαφορετική σύνταξη.

aptapt-getΠεριγραφή
apt installapt-get installΕγκατάσταση πακέτου
apt updateapt-get updateΕπικαιροποίηση τοπικής λίστας
apt upgradeapt-get upgradeΕνημέρωση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών
apt autoremoveapt-get autoremoveΑφαίρεση εναπομείναντων εφαρμογών
apt removeapt-get removeΑπεγκατάσταση εφαρμογής
apt purgeapt-get purgeΑπεγκατάσταση και διαγραφή εναπομείναντων ρυθμίσεων
apt searchapt-cache searchΑναζήτηση εφαρμογής
apt showapt-cache showΠροβολή λεπτομερειών εφαρμογής

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα που θα δείτε. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις διαθέσιμες παραμέτρους που έχει προσθέσει η διανομή σας βλέποντας το manual της κάθε εντολής:

man apt
man apt-get

Δεδομένου ότι το apt-get είναι προ-απαιτούμενο για να παραμείνει συμβατό προς τα πίσω ένα Debian based σύστημα στην εγκατάσταση πακέτων, οι παραπάνω εντολές του πιθανότατα δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, η εντολή apt αναπτύσσεται συνεχώς. Νέες επιλογές ή αλλαγές μπορεί να προκύψουν για να είναι ακόμα πιο χρήσιμο και οι διανομές να προσθέτουν τις δικές τους αλλαγές σε αυτό.

2 σκέψεις σχετικά με το “apt vs apt-get | Διαφορές και ομοιότητες

Add yours

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: