Brave Browser | Προσθέτει υποστήριξη για το πρωτόκολλο IPFS

Ο Brave browser πρόσθεσε υποστήριξη για το IPFS – Inter Planetary File System με δυνατότητες διαμοιρασμού αρχείων Peer-to-Peer.

Παρόλο που ο Brave browser «έφαγε κράξιμο» σε δύο σοβαρές περιπτώσεις κακού managment, συνέχισαν να καινοτομούν και να προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά όπως πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, να ενισχύουν το υπάρχον σύστημα BAT πληρωμών σε όσους χρησιμοποιούν τον Brave και κάνουν κλικ στις διαφημίσεις (70% κέρδος στους χρήστες, 30% το Brave) ενώ βελτίωσαν αρκετά το σύστημα δωρεάς με το οποίο π.χ. οι αναγνώστες ιστοσελίδων που είναι συμβεβλημένοι με το Brave, μπορούν να κάνουν δωρεά τα BAT που μαζεύουν σε αυτά τα αγαπημένα τους site (όπως το cererbux.net ;)

Το νέο χαρακτηριστικό του Brave είναι ότι κατάφεραν να γίνουν το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης που πρόσθεσε υποστήριξη για το πρωτόκολλο InterPlantetary File System ( IPFS ) με τη βοήθεια της Protocol Labs οι οποίοι είναι και δημιουργοί και του Filecoin ενός κρυπτονομίσματος που βασίζεται στο decentralized file storage.

Το IPFS είναι ένα πρωτόκολλο peer to peer, που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε αλλά και να μοιράζεστε αρχεία. Μπορείτε να το φανταστείτε ως ένα πρωτόκολλο παρόμοιο με το πρωτόκολλο του BitTorrent αλλά με κάποιες τεχνικές διαφορές. Ακριβώς επειδή είναι εντελώς αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης και κοινής χρήσης αρχείων, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό και ιδιαίτερα χρήσιμο στο να καταπολεμήσει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Στην ανακοίνωσή τους, ο συνιδρυτής του Brave, Brian Bondy, εξηγεί το πώς λειτουργεί αλλά και τις πιθανές μελλοντικές εφαρμογές του.

Advertisements

Πως έχουμε πρόσβαση σε αρχεία του IPFS στο Brave Browser

Αυτή την στιγμή η διευθύνσεις των αρχείων που βρίσκονται στο αποκεντρωμένο σύστημα αρχείων χρησιμοποιούν διευθύνσεις URI αντί το κλασσικό URL. Άρα για να προσπελάσετε ένα αρχείο αρκεί να έχετε το URI του.

Για παράδειγμα αν ανοίξετε το παρακάτω URI στον Brave 1.19.x ή νεότερη έκδοση:

ipfs://bafybeiemxf5abjwjbikoz4mc3a3dla6ual3jsgpdr4cjr3oz3evfyavhwq/wiki/Vincent_van_Gogh.html

θα δείτε το αρχείο Wiki αφιερωμένο στον Vincent Van Goch

IPFS αρχείο αφιερωμένο στον Vincent Van Goch

Όπως βλέπετε η μορφή είναι :

ipfs:// hash /αρχείο

Σε αντίθεση δηλαδή με τις διευθύνσεις URL των ιστοσελίδων, το IPFS χρησιμοποιεί τυχαία hash για την καταχώριση των αρχείων. Επειδή αυτά τα αρχεία αποθηκεύονται στο δημόσιο IPFS, δεν μπορεί να τα καταργήσει κανείς.

Όταν ανοίξετε για πρώτη φορά το URI, το Brave θα σας ρωτήσει (όπως είδατε στην εικόνα) αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη IPFS και θα σας δώσει την επιλογή να συμμετέχετε προαιρετικά στην υποστήριξη του αποκετρωμένου συστήματος αρχείων με έναν τοπικό κόμβο του IPFS. Για τον τοπικό κόμβο, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε τους πόρους του συστήματός σας, εάν αρκούν για λήψη αρχείων και δρομολόγηση κίνησης μέσω αυτού του κόμβου σας.

Advertisements

Είναι το πρωτόκολλο IPFS χρήσιμο για τους χρήστες του Brave;

Το αποκεντρωμένο συστήματα αρχείων δεν είναι μόνο χρήσιμο για την καταπολέμηση της λογοκρισίας, αλλά το IPFS σύντομα θα είναι χρήσιμο και για δημιουργούς περιεχομένου, αρθρογράφους, δημοσιογράφους, ή και χρήστες που θέλουν να αποθηκεύσουν αρχεία στο blockchain.

Οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν εύκολα να διανέμουν περιεχόμενο χωρίς να σκεφτούν το κόστος φιλοξενίας. Επίσης, δεν χρειάζεται πλέον να φοβάστε για το αν μια διεύθυνσης URL ενός αρχείου εξαφανιστεί διότι με το IPFS, το αρχείο θα αποθηκευτεί στο δίκτυο χωρίς κανένας να μπορεί να το πειράξει. Περισσότερα, μπορείτε να μάθετε στις παραπομπές.

Καθώς το πρωτόκολλο και η ενσωμάτωσή του με το Brave browser βελτιώνεται, θα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα με αυτό. Μόλις η τεχνολογία αυτή ενσωματωθεί και στους άλλους browsers, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν αρκετά ο τρόπος με τον οποίο διαμοιράζεται το περιεχόμενο στο Internet.

Παραπομπές

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: