Η πρωτοφανής χρηματιστηριακή εκτίναξη της τιμής των μετοχών της GameStop από «ανώριμους» μικρο-επενδυτές αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα αλλαγής στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξία του χρήματος.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πριν από δύο – τρεις εβδομάδες ότι μερικά εκατομμύρια απλοί πολίτες θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τα βάλουν με μια από τις πιο ισχυρές οικονομικές οντότητες στον κόσμο;

Πώς θα μπορούσατε άλλωστε; Και όμως βρισκόμαστε εδώ στις πρώτες πράξεις μιας επικής σταυροφορίας, μιας ιστορίας που μόλις ξεκίνησε και ακόμα γράφεται στα βιβλία της ιστορίας:

Κοινότητα – Συλλογικότητα

Advertisements

Το Wallstreetbets δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μόνο ένα άτομο, αλλά μια συλλογή από ιδανικά και στόχους μεγαλύτερή από το άθροισμα των μερών του. Το Reddit είναι η πλατφόρμα που επιτρέπει σε αυτά τα διαφορετικά άτομα να ενισχύσουν τα μηνύματα τους που αντηχούν μαζί τους με τις ψήφους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα πολιτικό κίνημα. Το Wallstreetbets δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ πολιτικό κίνημα.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν πάντα τυλιγμένο σε ένα πέπλο μυστήριου και πολυπλοκότητας, με σκοπό να προστατεύει τους κληρονόμους της χρυσής χήνας. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε ότι οι (φαινομενικά) ιδεαλιστικές σκέψεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλο-επενδυτών και μικρο-επενδυτών ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Όταν σορτάρονται οι μετοχές μιας εταιρείας, επενδύουν στην τόνωση της ρευστοποίησης. Όταν όμως οι μεγάλοι σορτάρουν μικρές εταιρείες κατά 120%, επενδύουν στην πτώχευσή της, επενδύουν στις απολύσεις που θα κάνει… θέλουν αίμα… Όταν όμως τα μυρμήγκια μαζευτούν συλλογικά, αυτόματα και αυτόνομα τότε οι ελπίδες του ελέφαντα να επιζήσει είναι ελάχιστες. Αυτό έγινε και στο Wallstreetbets. Με μια YOLO ψυχολογία, προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων σε ελέφαντες, τρόμαξαν την WallStreet και ξεμπρόστιασαν «(ψευτο)δημοκρατικές» εταιρείες που μαρκετάρανε τους εαυτούς τους ως σωτήρες των μικρών επενδυτών. Ναι Ρομπέν τον Δασών… σε εσένα αναφέρομαι.

Ο «Τρομπεν των πλουσίων», μόλις κατάλαβε την ορδή των πιθήκων που ενώθηκαν για να τα βάλουν με τους κουστουμάτους, κλείδωσε την συναλλαγή των μετοχών που αγόραζαν. Παρ ‘όλα αυτά, τα hedge funds συνέχισαν να τα εμπορεύονται ελεύθερα. Το μήνυμα όμως στάλθηκε. Πληρωθήκατε με το ίδιο νόμισμα. Πήρανε το παιχνίδι σας και τους κανόνες σας και τα χρησιμοποίησαν εναντίων σας. Η συνέχεια θα έχει πολύ γέλιο αν δεν αλλάξουν νοοτροπία.

Παράλληλα μετά την εκλογή του Τράπ το 2017 και την πολιτική του «πρώτα η Αμερική – οι υπόλοιποι να πα να κουρευτείτε», γεννήθηκε η απόπαγκοσμιοποίηση. Έτσι, η παγκοσμιοποιημένη αγορά μεταλλάχτηκε στα επόμενα χρόνια σε μια μερκαντιλιστική οικονομία. Αμερική vs Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο vs Ευρωπαϊκή ένωση, Σκοτία vs Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης οι χώρες που βασίζουν τα αποθεματικά τους στο δολάριο, έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν χρυσό σαν τα μυρμήγκια. Η αποδολαριοποίηση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια αφού οι ΗΠΑ έχουν ξεχάσει ανοιχτούς τους εκτυπωτές τους (ρεεεεε κλείστε τα HP laser).

Advertisements

Ακόμα όμως και μεγάλοι επενδυτές όπως ο Michael J. Saylor βλέποντας τις YOLO κινήσεις των χωρών και τον πληθωρισμό του δολαρίου, αγόρασε bitcoin αξίας πάνω από 1δις. Στην συνέχεια επειδή το μυρίστηκαν και άλλοι αυτό που έκανε, αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει την πρώτη ημερίδα «Bitcoin for Corporations«. Μέσω του youtube κάλεσε μεγάλα παιχτρόνια κρυπτονομισμάτων να εξηγήσουν στους δεινόσαυρους ότι ο μετεωρίτης του Bitcoin πλησιάζει να τους αφανίσει. Η ημερίδα αφορούσε την επένδυση στο Bitcoin από τις επιχειρήσεις και τα μεγάλα κεφάλαια παρέχονται και «ανοιχτού κώδικα» έγγραφα για όσες ενδιαφέρονται να μπουν στα κρυπτονομίσματα.

Δεν τον αδικώ… Από το ταβάνι των 21 εκατομμυρίων Bitcoin που θα κυκλοφορήσουν ever… έχουν εξορυχθεί τα 18 εκατομμυριάκια και βρίσκονται στα χέρια όλων… ποιος χαζός δεν θα ήθελε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από αυτό το σπάνιο ψηφιακό χρυσό;

Τέλος με την εμφάνιση των DeFi μετά το 2017, ήταν σίγουρο ότι ο τρόπος διαμοιρασμού της αξίας θα αλλάξει. Τα DeFi που είναι είναι πλατφόρμες αποκεντρωμένης χρηματοδότησης προκαλούν στα ίσα το κατεστημένο μέσω των επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω των dApps και του blockchain.

Ξυπνήστε λοιπόν… διαβάστε για τα DeFi, Cryprocoins… φάτε τα μούτρα σας και HODL…

Παραπομπές