Πόσο έχουν επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα στην παγκόσμια οικονομία;

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς, κερδοσκοπικούς ή και ως μέσω πληρωμών για προϊόντα και υπηρεσίες. Πόσο όμως έχουν επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα την παγκόσμια οικονομία ;

Τα κρυπτονομίσματα έχουν εισέλθει μαζικά στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Όλος ο οικονομικός κόσμος παραμιλάει όταν γίνονται αναφορές σε αυτά.

Είναι γνωστά στους περισσότερους από τις μεγάλες αποδόσεις που δίνουν, καθώς και την έντονη μεταβλητότητα που τα διακατέχει. Κάθε άνθρωπος με επιρροή παίρνει ανοιχτή θέση. Ακούγονται φήμες ότι έρχεται η επανάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Advertisements

Οι οικονομική ιστορία έχει διδάξει κάτι πολύ σημαντικό σε κάθε άνθρωπο που την μελετάει. Οι δυνατοί (όχι σωματικά), πάντα στο τέλος κερδίζουν. Όσοι μιλάνε για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και την δήθεν επανάσταση δεν γνωρίζουν την δομή, πόσο μάλλον την λειτουργία του. Σας προτείνω να δείτε το παρακάτω βίντεο του Ray Dalio (έχει ελληνικούς υπότιτλους) για να αποκτήσετε μια γενική εικόνα μέσα σε μισή ώρα για το «Πώς λειτουργεί η οικονομική μηχανή»

Η πιο απλή μορφή ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών είναι μέσω των επιτοκίων. Με την ρύθμιση των επιτοκίων ελέγχονται σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη. Κάθε οικονομία, κάθε χώρα ασκεί την δικιά της πολιτική στο πως θα αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται.

Με την έλευση της επανάστασης και την έλλειψη ελέγχου, καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν κάποια εποπτική αρχή και δεν ξέρω πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί κιόλας, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα σε απλά καθημερινά πράγματα.

Ας ξεκινήσουμε να αναφέρουμε αυτά τα προβλήματα ένα ένα:

  • Ποιο από τα χιλιάδες νομίσματα θα καθιερωθεί ως μέσο συναλλαγής;
  • Ποιο θα είναι το κύριο νόμισμα στο οποίο θα βασίζεται η δύναμη της κάθε χώρας;
  • Ποιος θα τα επιβάλλει;

Καταλαβαίνετε πως και σε περίπτωση που έρθει η “επανάσταση” πάλι θα δημιουργηθεί η ίδια νοοτροπία. Κάποιος θα σας επιβάλλει κάτι. Κάποιο αόρατο χέρι θα σας κουνάει σαν μαριονέτες πάλι. Μήπως αυτή η επανάσταση είναι ο τρόπος των δυνατών ώστε να ελέγχουν την επανάσταση;

Τι έχουν πετύχει τα κρυπτονομίσματα;

Εφόσον πλέον έχουμε θέσει μερικούς προβληματισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα ας δούμε μέχρι στιγμής τι έχουν πετύχει.

Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία που όλο και περισσότεροι επενδυτές τα εντάσσουν στα χαρτοφυλάκια τους. Αυτό όμως τα κάνει να έχουν την δύναμη να ανατρέψουν τον οικονομικό κόσμο;

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πολλές σκοτεινές πλευρές αλλά είναι και αυτό που μας έχει φτάσει στην φάση που είμαστε τώρα. Είναι τέλειο; Σίγουρα όχι, αλλά είναι ένα σύστημα που δουλεύει που λόγω της παγκοσμιοποίησης είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο από χώρα σε χώρα που η διάλυση του είναι σχεδόν απίθανη να γίνει.

Το blockchain σαν τεχνολογία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα αλλά στο κομμάτι της οικονομίας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να εδραιωθεί με την σημερινή μορφή που το βλέπουμε.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων, στην πλειοψηφία της, βασίζεται σε κερδοσκοπικούς παράγοντες απ’ όλους τους επενδυτές και όσο και αν θέλουν να το παραδεχτούν η πλειοψηφία “επενδύει” σε ανταλλακτήρια και πορτοφόλια ώστε να έχει περισσότερα ευρώ σε έναν χρόνο.

Άρα, αυτή η επανάσταση μήπως μοιάζει με ουτοπία; Όσο υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν μόνο και μόνο για να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα τους τι το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία ώστε να φέρει την πολυπόθητη επανάσταση;

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: