Συνέντευξη στο Cryptobase GR

Ακολουθεί μια συνέντευξη που είχα δώσει στο Cryptobase πριν περίπου ένα χρόνο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και την κοινότητα που διαχειρίζομαι. Καλή ανάγνωση.

1) Είσαι διαχειριστής στο μεγαλύτερο ελληνικό Facebook group για κρυπτονομίσματα. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για σένα ώστε να σε γνωρίσουν καλύτερα τα μέλη του group?

Οι περισσότεροι πιθανόν να με γνωρίζουν από την συμμετοχή μου σε δράσεις και κοινότητες που αφορούν το Linux και το ελεύθερο-ανοικτού κώδικα λογισμικό, το οποίο φυσικά με οδήγησε και στην ενασχόλησή μου με την κρυπτογραφία, την κρυπτο-κοινότητα και στην συνέχεια με τα κρυπτονομίσματα.

Με το Linux αλλά και την ευρύτερη τεχνολογία ασχολούμαι πάνω από 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια γράφω σποραδικά για τις εμπειρίες μου στον τομέα αυτό μαζί με άλλους, στο προσωπικό μου site το cerebrux.net

Όλα αυτά με οδήγησαν, μαζί με άλλους συνεργάτες μου στην σύσταση μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ονόματι SolidarIT που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής σε οργανισμούς, μη κερδοσκοπικές συλλογικότητες και Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Advertisements

2) Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τα crypto και με ποιο τρόπο? Πόσο χρόνο από το πρόγραμμά σου αφιερώνεις καθημερινά σε αυτό? Τι είδους επενδυτής είσαι?

Σε πρώτη επαφή με τον όρο blockchain, ήρθα περίπου το 2013-14 και αυτό μέσω ενός πιθανού project για αποκεντρωμένη καταγραφή πληροφοριών αλλά δεν προχώρησε οπότε η δεύτερη σοβαρή επαφή μου ήταν μέσα στο 2017 όπου και άρχισα να διαβάζω για τι νέες προοπτικές και τις καινοτομίες που παρέχει η τεχνολογία του Blockchain.

Ως επενδυτής, θα έλεγα ότι ανήκω στην βαρετή κατηγορία των ανθρώπων που ασχολούνται με την υποκείμενη τεχνολογία κάθε νέου project παρά με την καθημερινή διακύμανση της τιμής μιας ποσότητας ψηφιακών αριθμών σε ένα αποκεντρωμένο λογιστικό φύλλο. Οπότε συνήθως όταν έχω ελεύθερο χρόνο διαβάζω για νέα και τις εξελίξεις των projects.

3) Πες μας λίγα λόγια για το group. Πότε το ξεκίνησες. Πόσο δραστήριο ήταν πριν το μεγάλο boom του 2021 και πόσο έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με το παρελθον?

To group Επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκε τέλη του 2017 και εγώ προσκλήθηκα να αναλάβω διαχειριστής μαζί με άλλους 3, πριν περίπου 3 μήνες. 

Το group παρά τον μεγάλο αριθμό μελών του, μέχρι το 2020 δεν χαρακτηριζόταν από μεγάλη συμμετοχή. Φυσικά, όπως συνέβει και σε bull run του παρελθόντος, η συμμετοχή άρχισε να μεγαλώνει τέλη του Δεκέμβρη του ‘20 με Γενάρη του ‘21. Δυστυχώς όμως οι αναρτήσεις στην πλειοψηφία τους ήταν ένας αχταρμάς απο refferals, κοκορομαχίες, shitcoins και μόνο ελάχιστες ερωτήσεις, συζητήσεις επί του θέματος που δεν είναι άλλο από το να αλληλοβοηθηθούν και να αλληλοπροστατευτούν τα μέλη στην συμμετοχή τους στις επενδύσεις των κρυπτονομισμάτων.

Αφού προσκλήθηκα να γίνω διαχειριστής, αναλάβαμε την προσπάθεια «εκκαθάρισης».

Μαζί με κάποιους αυτοματισμούς και την δημιουργία κανόνων, η ομάδα από 8-9 χιλιάδες μέλη, πλέον αριθμεί 18 χιλιάδες μέλη το οποίο δεν βλέπω να σταματάει να αυξάνεται. Οι δε αναρτήσεις, πλέον έχουν κάτι να προσφέρουν και να παρέχουν μια προστιθέμενη αξία σε αυτούς που αφιερώνουν χρόνο να τις διαβάσουν ή και να απαντήσουν.

Advertisements

4) Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε καθημερινά συναναστρεφόμενος «ηλεκτρονικά» με μια τόσο δραστήρια ομάδα ανθρώπων?

Οι καθημερινές προκλήσεις των διαχειριστών είναι να ελέγξουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και ότι κανένας δεν νιώθει ότι χάνει τον χρόνο του.

Μέσα σε αυτό, είναι να εγκρίνει αναρτήσεις που μπορεί να χρειάζονται αναθεώρηση αφού “πιαστούν¨ στους αυτοματισμούς. 

Τέλος, οι διαχειριστές προσπαθούν πάντα να είναι αμέτοχοι στις όποιες υγιείς διαφωνίες αλλά και αναρτήσεις που θα πρέπει να εγκρίνουν έστω και αν διαφωνούν προσωπικά με το περιεχόμενο της ανάρτησης.

Οφείλουμε να είμαστε παρατηρητές και να αφήνουμε την συλλογική λογική να δημιουργήσει αυτορύθμιση και να επεμβαίνουμε μόνο όταν βλέπουμε ότι ξεφεύγει η κατάσταση.

5) Τι ρωτάει ο κόσμος? Τι γίνεται στο inbox του group αλλά και στο δικό σου?!

Η κλασική ερώτηση είναι “¨Γιατί μου διέγραψες το post, σχόλιο κλπ”.

Ευτυχώς όμως το BTC έκανε το θαύμα του και μετά την πτώση του τον περασμένο Μάιο, οι “χιονονιφάδες” εξαφανίστηκαν από το group και έχουν μείνει αξιόλογα μέλη και σπάνια μου στέλνουν. Όταν το κάνουν είναι για θέματα που συνήθως δεν αφορούν το group.

6) Ποια είναι η γνώμη σου για την κρύπτο σκηνή στην Ελλάδα? Σε ποιο στάδιο ωριμότητας ( η μη ) βρίσκεται? 

Σίγουρα, είναι ελαφρώς ωριμότερη από ότι πριν το 2018. Με τον καιρό, ευελπιστώ ότι θα βλέπουμε μέλη που ασχολούνται επαγγελματικά με τις τεχνολογίες blockchain αφού κάθε χρόνο θα έχουμε όλο και περισσότερους απόφοιτους τεχνολογικών σχολών με μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε αυτούς τους τομείς. 

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα έχουμε τους «τζογαδόρους» που είδαμε να είναι πιο δραστήριοι πριν την πτώση του BTC. Αυτοί πάντα θα υπάρχουν, αλλά πιθανολογώ ότι πολλοί από αυτούς θα σοβαρευτούν και θα αρχίσουν να μελετάνε περισσότερο τις όποιες επενδύσεις τους.

7) Ποια είναι τα κίνητρα αυτής της προσπάθειας στο Fb  και ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι? 

Όπως συμβαίνει σε κάθε συλλογική προσπάθεια, έτσι και εδώ, η συμμετοχή των μελών θα διαμορφώσει την πορεία της προσπάθειας και τους μελλοντικούς στόχους της.

Οι εμπειρίες μου προέρχονται από την συμμετοχή μου σε forums και κοινότητες πριν την άνοδο των Facebook Groups. Οπότε έχω δει την άνοδο και πτώση τεράστιων κοινοτήτων, την μετεξέλιξή τους ή και την καταστροφή τους.

Ευελπιστώ ότι η κοινότητα μας θα πορευτεί προς όφελος του συνόλου και των εκάστοτε μερών της ομάδας.

Advertisements

8) Κλείνοντας, τι θα ήθελες να πεις σε όλους «εκεί έξω» ? Σε όλους τους νεοεισερχόμενους στο χώρο και στα μέλη του group? 

Τα νέα μέλη είναι σημαντικό να αποβάλλουν από πάνω τους τον όποιο φόβο που μπορεί να έχουν και να συμμετέχουν με όσα γνωρίζουν. Με την καθημερινή ενασχόλησή τους θα αποκτήσουν την κατάλληλη εμπειρία.  

Όσοι από αυτούς θέλουν πέρα από γνώση να αφιερώσουν και χρήμα για επενδύσεις, θα πρέπει να στρωθούν και να μάθουν για Fundamental, Technical και Sentimental Analysis. Κάθε μορφή ανάλυσης θα τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να «νιώθουν» την αγορά. Με άλλα λόγια, με το Funadamental analysis θα μάθουν να αγοράζουν τις φήμες και να πουλάνε στις ειδήσεις, με το Technical analysis θα μάθουν να αγοράζουν στις εκπτώσεις και να πουλάνε ακριβά και τέλος με το Sentimental analysis θα αγοράζουν στον φόβο των υπολοίπων και θα πουλάνε στην απληστία των άλλων.

Cryptobase.gr: Salih σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες! 

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και το βήμα που μου έδωσες. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου είτε μέσω του FB group είτε να μου στείλει DM στο twitter και instagram στο @cerebrux ή μέσω του cerebrux.net αλλά και του solidarit.gr. Εύχομαι τα καλύτερα για την ιστοσελίδα σας.

Ευχαριστώ τον δημιουργό και διαχειριστή του Cryptobase.gr Βασίλη Δήμτσα για την συνέντευξη

πηγή: cryptobase.gr

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: