Όλοι έχουμε φίλους και συγγενείς με Windows και χρειάζονται την βοήθειά μας να κάνουνε εγκατάσταση τα προγράμματά τους. Με το Chocolatey μπορούμε να κάνουμε μαζική και αυτόματη εγκατάσταση αλλά και αναβάθμιση των προγραμμάτων στα Windows

Το Chocolatey είναι ένας ανοιχτού κώδικα διαχειριστής πακέτων (προγραμμάτων) για τα Windows όπως είναι το apt ή το dnf που έχουμε στο Linux. Σχεδιάστηκε για να είναι μια γρήγορη, εύχρηστη πλατφόρμα για εγκατάσταση εφαρμογών και εργαλείων που χρειάζεστε στο Windows.

Για το παρόν άρθρο, όπως θα δείτε παρακάτω, έχω ετοιμάσει και συνοδευτικό βίντεο όπου θα δείτε την χρήση του Chocolatey

Για τους καθημερινούς χρήστες

Σε αντίθεση με άλλους διαχειριστές προγραμμάτων (π.χ. Ninite) διαθέτει πάνω από 5 χιλιάδες, έτοιμα προς εγκατάσταση προγράμματα. Στην λίστα του θα βρείτε δωρεάν προγράμματα για windows (π.χ. vlc, adobe reader, antivirus κλπ) αλλά και εφαρμογές που έχετε αγοράσει (π.χ. Microsoft Office, Kaspersky κλπ).

Όπως θα σας δείξω παρακάτω, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να κάνετε:

  • Εγκατάσταση – Απεγκατάσταση προγραμμάτων: Είτε ένα πρόγραμμα την φορά είτε μαζικά μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση η απεγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς να πατάτε Next – Next -Next σε παράθυρα.
  • Αναβάθμιση – Ενημέρωση προγραμμάτων : Τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει μέσω του Chocolatey μπορείτε με μια εντολή να τα αναβαθμίσετε στις τελευταίες τους εκδόσεις για να έχετε νέα χαρακτηριστικά και διορθώσεις ασφαλείας.
  • Αυτοματοποίηση: Μπορείτε όλη την διαδικασία εγκατάστασης να την αυτοματοποιήσετε με ένα απλό αρχείο.
Advertisements

Για τους τεχνικούς και διαχειριστές συστημάτων Windows

Τα πακέτα Chocolatey μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, αλλά και να ενσωματωθούν με διαχειριστές όπως SCCM, Puppet, Ansible, Saltstack και Chef. Ακόμη και η Microsoft αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Chocolatey με το PackageManagement/OneGet διαχείρισης πακέτων του PowerShell.

Σε κάθε περίπτωση οι διαχειριστές μπορούν να αυτοματοποιήσουν την προσθαφαίρεση προγραμμάτων στα windows μέσω scripts και να γλυτώσουν όλη την φασαρία που έχει να κάνει ιδιαίτερα με νέες εγκαταστάσεις Windows.

Μια νέα αρχή στον τρόπο εγκατάστασης- αναβάθμισης προγραμμάτων στα Windows

Αν το καλοσκεφτείτε, όταν ως Linux’ας κάνετε εγκατάσταση την διανομή σας, η διαδικασία κρατάει συνήθως 20 λεπτά και το format – επανεγκατάσταση των Windows είναι περίπου στους ίδιους χρόνους. Αλλά αυτό που στο Linux είναι υπόθεση μερικών κλικ στο Windows αυτό που μας τρώει τον χρόνο είναι να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε τα προγράμματα που χρειαζόμαστε.

Με την δωρεάν υπηρεσία Chocolatey, η παραπάνω διαδικασία απλοποιείται τόσο πολύ που μόλις το χρησιμοποιήσετε δεν θα μπορείτε χωρίς αυτό. Το Chocolatey μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε σε νέα εγκατάσταση του Windows είτε στην υπάρχουσα. Αν έχετε ήδη Windows και προγράμματα εγκατεστημένα, σας προτείνω να δείτε παρακάτω ποια υπάρχουν ήδη στην σελίδα του Chocolatey και έπειτα απεγκαταστήσετε τα για να τα κάνετε εγκατάσταση μέσω του Chocolatey

Εγκατάσταση του διαχειριστή πακέτων Chocolatey στο Windows

Για να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στα Windows (windows 7 ή νεότερα) την εφαρμογή choco. Μην σας τρομάζει η χρήση της Γραμμής Εντολών των Windows γιατί όπως θα δείτε παρακάτω είναι πολύ εύκολη η διαδικασία.

Πάμε να το εγκαταστήσουμε:

  1. Πάμε στην σελίδα https://chocolatey.org/install
  2. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο αντιγραφής που είναι ανάμεσα στο «Run the following command» και το (copy command text)chocolatey-windows-prosthaferesi-programmata-entoli
  3. Από το μενού Έναρξη του Windows, κάνουμε αναζήτηση για Γραμμή Εντολών ή την λέξη cmd
  4. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην εφαρμογή Γραμμή Εντολών και κλικ στο εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή
  5. Έπειτα, κάνουμε επικόλληση είτε με δεξί κλίκ πάνω στην μπάρα του παραθύρου της Γραμμής Εντολών και έπειτα Επεξεργασία –> Επικόλληση ή μπορείτε να κάνετε επικόλληση πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+V στο πληκτρολόγιο.
  6. Τέλος, μόλις γίνει η επικόλληση πατάμε Enter στο πληκτρολόγιο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Chocolatey. Αφού τελειώσει θα πρέπει να κλείστε το παράθυρο της Γραμμής Εντολών.

Αυτό ήταν ! Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα / εντολή choco για να κάνουμε προσθαφαίρεση αλλά και αναβάθμιση τα προγράμματα που χρειαζόμαστε στο Windows.

Προσθαφαίρεση και Αναβάθμιση προγραμμάτων

Ανοίγετε πάλι της Γραμμής Εντολών όπως πριν, με δικαιώματα διαχειριστή. Για να δείτε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες του choco θα πρέπει να γράψετε και επιτα να πατήσετε enter :

choco -?
choco_help.gif

Ας δούμε όμως στην πράξη την προσθαφαίρεση κάποιων προγραμμάτων.

  1. Πάμε στην σελίδα https://chocolatey.org/packages βλέπουμε σε κάθε πρόγραμμα που χρειαζόμαστε τον αντίστοιχο τρόπο για να το εγκαταστήσουμε.
  2. Έχοντας ανοιχτή την Γραμμή Εντολών όπως πριν, με δικαιώματα διαχειριστή κάνουμε αντιγραφή (απο την παραπάνω σελίδα) και επικόλληση την εντολή του προγράμματος που θέλουμε να εγκαταστήσουμε π.χ.
    choco install vlc

    και πατάμε Enter για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Vlc
  3. Με τον ίδιο τρόπο, αν θέλουμε να καταργήσουμε το Vlc που κάναμε εγκατάσταση τρέχουμε την εντολή:
    choco uninstall vlc

Συμβουλή: Αν και μπορείτε, καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε εγκατάσταση Firefox και Chrome με την παραπάνω διαδικασία διότι αυτές οι εφαρμογές αναβαθμίζονται εσωτερικά και αυτόματα με αποτέλεσμα να μην ενημερώνουν το choco για την έκδοσή τους.

Αν τώρα, θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση πολλά προγράμματα μαζί αντιγράφουμε η γράφουμε τα ονόματα των προγραμμάτων που χρειαζόμαστε όπως ακριβώς τα γράφει στην σελίδα https://chocolatey.org/packages

Παράδειγμα:

choco install vlc immunet libreoffice-fresh skype ccleaner adobereader 7zip.install

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, στο τέλος τις εντολής προσθέσετε την παράμετρο -y για να μην σας ρωτάει κάθε φορά αν θέλετε να συνεχίσετε την εκτέλεση της εντολής.

Για να δείτε τι έχετε εγκαταστήσει μέχρι τώρα, εκτελείτε την παρακάτω εντολή

choco list -lo

θα σας εμφανίσει την λίστα των προγραμμάτων που έχετε εγκαταστήσει μέσω του choco. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να κάνετε απεγκατάσταση κάποιο πρόγραμμα και δεν θυμάστε το όνομά του.

Για να κάνετε αναβάθμιση αυτά τα προγράμματα εκτελείτε την παρακάτω εντολή:

choco upgrade all -y

Αυτοματοποίηση και μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων

Που να θυμάσαι όλα τα ονόματα των προγραμμάτων και τις εντολές, θα μου πείτε τώρα… Υπάρχει όμως μια απλή λύση για αυτό:

  1. Ανοίξτε στο Windows το Σημειωματάριο ή Notepad
  2. Γράψτε choco install και αφήστε ένα κενό
  3. Όπως πριν, από την σελίδα https://chocolatey.org/packages βρείτε τα ονόματα των προγραμμάτων που χρειάζεστε και αντιγράψτε τα στο Σημειωματάριο
    chocolatey-windows-prosthaferesi-programmata-automata
  4. Έπειτα κάντε κλικ στο μενού Αρχείο --> Αποθήκευση ως... και δώστε ένα όνομα στο αρχείο και βάλτε την κατάληξη .bat π.χ.: installer.bat
  5. Αυτό το αρχείο installer.bat μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάποιον άλλον υπολογιστή η να το αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση. Φυσικά μπορείτε να το επεξεργαστείτε όποτε θέλετε και να προσθέσετε η να αφαιρέσετε προγράμματα.
  6. Για να τρέξετε το αρχείο installer.bat (ή όποιο όνομα του δώσατε), κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγετε Εκτέλεση ως διαχειριστής . Θα ανοίξει αυτόματα η Γραμμή εντολών και θα αρχίσει η εγκατάσταση των προγραμμάτων που έχετε γράψει στο αρχείο.
Advertisements

Δεν θέλω να τα κάνω από Γραμμή Εντολών

Αν παρόλα αυτά θέλετε να κάνετε την αναζήτηση και προσθαφαίρεση / αναβάθμιση των προγραμμάτων από ένα γραφικό περιβάλλον τότε ως bonus τρέξτε την παρακάτω εντολή:

choco install chocolateygui -y

για να εγκατασταθεί το γραφικό του περιβάλλον του choco. Μέσα απο εκεί μπορείτε να κάνετε όσα είδαμε παραπάνω.

chocolatey-prosthaferesi-programmata-windows-gui
Το Chocolatey GUI είναι το γραφικό περιβάλλον της εντολής choco

Βίντεο με την χρήση του Chocolatey

Στο παρακάτω 10λεπτο βίντεο, θα δείτε την χρήση του Chocolatey μέσω γραμμής εντολών

Επίλογος

Η μαζική προσθαφαίρεση και αναβάθμιση προγραμμάτων στα Windows, γίνεται «παιχνιδάκι» με την χρήση του ανοιχτού λογισμικού chocolatey. Επίσης ο συνδυασμός του μικρού script (αυτοματοποίηση) που φτιάξατε θα σας είναι χρήσιμος όχι μόνο στον δικό σας υπολογιστή αλλά και των φίλων/συγγενών σας.

Ελπίζω να μην σας τρόμαξε η χρήση της γραμμής εντολών (ή τερματικό όπως το λέμε στο Linux) και να πήρατε μια μικρή γεύση της δύναμης και δυνατότητες αυτοματοποίησης που κρύβει.