Cerebrux

Τεχνολογία, Gadgets, Εφαρμογές σε απλά ελληνικά

uCareSystem

ucaresystem-core

Όσοι ξέρετε τι είναι το uCareSystem τότε μάλλον θέλετε απλά να το κατεβάσετε. Όσοι δεν γνωρίζετε τι κάνει-και πως, διαβάστε πιο κάτω πριν το κατεβάσετε.


Λήψη:

Αν βρήκατε κάτι χρήσιμο στο Cerebrux το οποίο σας έχει γλιτώσει χρόνο και θεωρείτε ότι αξίζει ένα κέρασμα, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω PayPal ή Χρεωστικής/Πιστωτικής κάρτας κάνοντας κλικ στο πανό που κρατάει η μασκότ του Linux, ο Tux:

donate-cerebrux

Εναλλακτικά διαβάστε το «Συνεισφορά στο Cerebrux» για να δείτε πως.


ucaresystem-core
Advertisements

Σε τι χρησιμεύει το uCareSystem

Για όσους δεν θυμούνται, το ucaresystem όταν το τρέξετε αυτόματα και χωρίς να ζητάει την παρέμβασή σας εκτελεί κάποιες βασικές διεργασίες συντήρησης του Ubuntu, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τις εκτελείτε μια μια και να πατάτε Y/N κάθε φορά.

Συνοπτικά το uCareSystem εκτελεί αυτόματα τις εξής διεργασίες συντήρησης:

  • Ενημερώνει την λίστα διαθέσιμων πακέτων
  • Κάνει λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων
  • Ελέγχει αν υπάρχουν παλιότεροι πυρήνες Linux στο σύστημα και τους απεγκαθιστά. Μην ανησυχείτε όμως διότι διατηρεί τον τρέχοντα και μια προηγούμενη έκδοση ενώ διαγράφει του προηγούμενους.
  • Καθαρίζει την cache των πακέτων που έχουν γίνει download
  • Απεγκαθιστά παρωχημένα πακέτα (obsolete)
  • Απεγκαθιστά ορφανά πακέτα
  • Διαγράφει ρυθμίσεις πακέτων που έχετε απεγκαταστήσει
  • Ελέγχει εάν χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση μετά την λήψη και εγκατάσταση των ενημερώσεων και απλά σας ενημερώνει (Δεν κάνει αυτόματα επανεκκίνηση.
ucaresystem-reboot-needed
Το ucaresystem core ενημερώνει αν απαιτείται επανεκκίνηση συστήματος

Επιπρόσθετα, μόνο για το Ubuntu και τα επίσημα παράγωγά του, σας δίνει την δυνατότητα να αναβαθμίσετε την διανομή σας:

  • Στην επόμενη διαθέσιμη σταθερή έκδοση Ubuntu (εφόσον έχει κυκλοφορήσει). Εάν ο χρήστης έχει LTS διανομή (π.χ. 18.04), αυτό θα κοιτάξει αν υπάρχει νέα έκδοση LTS (σε point release π.χ. 20.04.1 και όχι 20.04) και θα αγνοήσει τις ενδιάμεσες εκδόσεις. Ενώ όσοι δεν έχουν LTS (π.χ. 19.04) θα κοιτάξει αν υπάρχει νέα έκδοση και θα προτείνει αναβάθμιση.
  • Στην επόμενη υπό ανάπτυξη έκδοση. Αυτή η δυνατότητα δεν αφορά τους καθημερινούς χρήστες αλλά όσους τεστάρουν τις development editions του Ubuntu.
ucaresystem-core

Αναλυτική περιγραφή

Όπως θα γνωρίζετε το Ubuntu διαθέτει νέα έκδοση κάθε 6 μήνες. Κάθε φορά φυσικά εμφανίζονται 2 επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις. :

  1. Να αναβαθμίσω στην νέα έκδοση Ubuntu;
  2. Πως αναβαθμίζω στην νέα έκδοση του Ubuntu.

Για το πρώτο, διαβάστε το link που παρέθεσα, όπου ο Νίκος απαντάει σε όλα τα παρεμφερή ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά που βγαίνει νέα έκδοση. Για το δεύτερο η απάντηση είναι απλή: «Θα εμφανιστεί στο παράθυρο ενημερώσεων του Ubuntu».

Με λίγα λόγια ας δούμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τρέξουμε το ucaresystem στις παρακάτω περιπτώσεις:

Πως βλέπω τις διαθέσιμες παραμέτρους που παίρνει το ucaresystem

Τρέχεις :

sudo ucaresystem-core -h

και θα δεις μια επεξήγηση π.χ. των -u , -d παραμέτρων.

Έχω Ubuntu 19.10 και δεν θέλω ακόμα να αναβαθμίσω

Πολύ ωραία, δεν αλλάζει κάτι, συνεχίζεις να χρησιμοποιείς το ucaresystem όπως έκανες μέχρι σήμερα, και απλά θα εκτελέσει τις κλασικές διεργασίες συντήρησης:

sudo ucaresystem-core

Έχω Ubuntu 18.04 LTS και ΔΕΝ θέλω να αναβαθμίσω στις μη LTS (18.10/19.04/19.10 κλπ) εκδόσεις.

Πολύ ωραία, δεν αλλάζει κάτι, συνεχίζεις να χρησιμοποιείς το ucaresystem όπως έκανες μέχρι σήμερα χωρίς παραμέτρους. Ακόμα και αν ενεργοποιήσεις με την παράμετρο -u την αναβάθμιση, εφόσον δεν έχει βγει η έκδοση Ubuntu 20.04.1 (ούτε καν 20.04) θα αγνοήσει όλες τις ενδιάμεσες (μη-LTS) που έχουν βγει.

Έχω Ubuntu 19.10 και θέλω να αναβαθμίσω

Μόλις γίνει διαθέσιμη η νέα έκδοση, θα τρέξεις το ucaresystem με την παράμετρο -u:

sudo ucaresystem-core -u

Μόλις ξεκινήσει, θα κάνει όλες τις διεργασίες συντήρησης όπως τις κάνει και χωρίς την παράμετρο -u και έπειτα θα δει αν έχει βγει νέα έκδοση και θα σε ρωτήσει αν θες να συνεχίσεις την αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση Ubuntu.

Αν την τρέξεις και δει ότι δεν έχει βγει ακόμα η νέα έκδοση τότε απλά θα τρέξει ΜΟΝΟ τις διεργασίες συντήρησης και δεν θα κάνει τίποτα άλλο.

Έχω Ubuntu 19.10 και θέλω να αναβαθμίσω στην Development edition

Ωραία, μπορείς να το κάνεις τρέχοντας το ucaresystem με την παράμετρο -d

sudo ucaresystem-core -d

Μόλις ξεκινήσει, θα κάνει όλες τις διεργασίες συντήρησης όπως τις κάνει και χωρίς την παράμετρο -d και έπειτα θα δει αν έχει «ανοίξει» ο κύκλος ανάπτυξης της επόμενης έκδοσης του Ubuntu και θα σε ρωτήσει αν θες να συνεχίσεις την αναβάθμιση.

Πως κάνω εγκατάσταση / αναβάθμιση το νέο ucaresystem

Για να κάνετε εγκατάσταση το ucaresystem, αν έχετε ήδη τον PPA από μια προηγούμενη έκδοση, δεν έχετε να κάνετε τίποτα . Λογικά ήδη θα έχετε λάβει την πιο πρόσφατη έκδοση.

Εάν όμως θέλετε να το κάνετε εγκατάσταση για πρώτη φορά ή το θέλετε και σε ένα άλλο μηχάνημα τότε κατεβάστε το από εδώ:

DOWNLOAD UCARESYSTEM-CORE

  • Αφού γίνει η λήψη, κάντε διπλό κλικ για εγκατάσταση (ή από τερματικό sudo apt install ./ucaresystem-core-*all.deb.
  • Για να το χρησιμοποιήσετε, κάνετε αναζήτηση στο Μενού εφαρμογών σας και κάνετε κλικ στο uCareSystemCore. Εναλλακτικά μπορείτε να το εκτελέσετε και από τερματικό όπου γράφετε: sudo ucaresystem-core 
ucaresystem-core 4.3.0 στο μενού εφαρμογών
Μπορείτε να βρείτε το uCareSystem στο μενού εφαρμογών

Τεχνικές λεπτομέρειες για το πως λειτουργεί το ucaresystem

Το ucaresystem του οποίου η πρώτη έκδοση βγήκε πριν περίπου 8 χρόνια, είναι απλά ένα bash script που τρέχει εντολές συστήματος που ήδη υπάρχουν στο σύστημα του χρήστη. Με λίγα λόγια τρέχει με μια συγκεκριμένη σειρά τις παρακάτω εντολές με όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους τους οι οποίοι είναι χρήσιμοι για συντήρηση του Linux:

  • apt
  • apt-get
  • dpkg
  • deborphan
  • (προαιρετικά) do-release-upgrade

Το μόνο που έκανα ήταν να τα βάλω σε μια λογική σειρά. Χαλαρώστε λοιπόν και χρησιμοποιείστε το μιας και είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιείτε τις περισσότερες εντολές καθημερινά .

Βίντεο του ucaresystem

Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε ένα παράδειγμα εγκατάσταση του ucaresystem-core σε Lubuntu και την χρήση του για συντήρηση και αναβάθμισή της διανομής στην νέα έκδοση του Lubuntu.

Επίλογος

Αν το βρήκατε χρήσιμο και σας έχει γλυτώσει χρόνο και θεωρείτε ότι αξίζει ένα κέρασμα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω PayPal κάνοντας κλικ στο παρακάτω:

Εναλλακτικά διαβάστε το «Συνεισφορά στο Cerebrux» για να δείτε πως μπορείτε να συνδράμετε μιας και :

Όλοι θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν, αλλά κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος.