Εξετάστε την υγεία των Σκληρών Δίσκων.

Το λειτουργικό σύστημα Linux διαθέτει την λίστα με τα περισσότερα υποστηριζόμενα και τα πιο αξιόπιστα συστήματα αρχείων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και οργάνωση των αρχείων και των δεδομένων ενός υπολογιστή.

Όσο όμως αξιόπιστα να είναι τα συστήματα αρχείων, υπάρχει και μια παράμετρος που τις περισσότερες φορές μας διαφεύγει και αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την φυσική φθορά.

Σχεδόν όλες η κατασκευάστριες εταιρίες ενσωματώνουν στους σκληρούς τους δίσκους την τεχνολογία S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). 

Advertisements

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το S.M.A.R.T. περιέχουν τα στοιχεία που ο κατασκευαστής θεωρεί ότι σχετίζονται με την αξιοπιστία του δίσκου. Τα στοιχεία αποτελούνται από διάφορες ιδιότητες που περιλαμβάνουν μια τρέχουσα κατάσταση, μια χειρότερη, ένα κατώτατο όριο κλπ.

Όταν λοιπόν η τρέχουσα κατάσταση οποιωνδήποτε ιδιοτήτων είναι κάτω από το κατώτατο όριό που θέτει ο κατασκευαστής, ο σκληρός δίσκος θεωρείται αναξιόπιστος και είναι πολύ πιθανό μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα να μην λειτουργεί καθόλου.

Όσο τρομακτικά και αν ακούγονται αυτά τα, τελικά αποτελέσματα δεν πρέπει να ληφθούν ως απόλυτη αλήθεια, αλλά ως μια πολύ καλή προσέγγιση για την «φυσική» κατάσταση των σκληρών δίσκων μας και να μας θυμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πάντα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας.

Για να ελέγξουμε την υγεία του δίσκου μας πρέπει πρώτα να  βεβαιωθούμε από το BIOS του υπολογιστή μας ότι είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος S.M.A.R.T. Δεύτερον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα που θα συλλέξει και θα μας παρουσιάσει αυτά τα δεδομένα. Για την δουλειά αυτή υπάρχει το GSmartControl το οποίο είναι ένα γραφικό περιβάλλον για τα εργαλεία smartctl που περιλαμβάνονται στα αποθετήρια τις διανομής μας.

Για να το εγκαταστήσουμε επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του GSmartControl

και επιλέγουμε το πακέτο που αντιστοιχεί στην διανομή μας.

Αφού το εγκαταστήσουμε το ανοίγουμε και επιλέγουμε τον σκληρό δίσκο που θέλουμε να ελέγξουμε. Ήδη θα έχουμε μια πληροφορία για τον δίσκο μας στο σημείο που λέει «Basic health check». Έπειτα κάνοντας δεξί κλικ στον δίσκο της επιλογής μας πατάμε «Perform Tests».

Στο νέο παράθυρο μπορούμε να διαλέξουμε τον τύπο της «εξέτασης» αλλά και να δούμε τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την υγεία του δίσκου μας.

smart-control-linux-smartctl-elegxos-diskou
GSmartControl Status

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα μηνύματα που θα σας εμφανίσει δείτε τον οδηγό : Ελέγξτε την υγεία του σκληρού δίσκου με το SMART Control

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εξετάστε την υγεία των Σκληρών Δίσκων.

Add yours

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: